EHCC: Ruime zeges Surbiton en UHC Hamburg in verliezersronde

Op de tweede dag van de EHCC stond de verliezersronde op het programma. De vier ploegen die vrijdag werden uitgeschakeld in de kwartfinales kwamen zaterdag in actie. Zowel Surbiton als UHC Hamburg boekten ruime zeges op respectievelijk Ritm Grodno (7-0) en Loreto HC (4-0). UHC Hamburg strijdt maandag tegen Surbiton om de vijfde plaats van het EK voor clubteams. Loreto HC speelt tegen Ritm Grodno op plek zeven.

Loreto HC-UHC Hamburg 0-4

Voor UHC Hamburg waren de duiven vrijdag zuur. De Duitse ploeg, de afgelopen twee seizoenen verliezend finalist tijdens het EK voor clubteams, verspeelde tegen Amsterdam een 2-0 voorsprong. UHC Hamburg verloor uiteindelijk met 3-2. Ook Loreto HC ging onderuit tegen een Nederlandse tegenstander. Het duel met titelverdediger Den Bosch was minder spannend. Mede dankzij goed keeperswerk van Elizabeth Murphy hield Loreto HC de schade beperkt tot ‘slechts’ 4-0.

Op de tribune wonnen de Ieren de strijd met UHC Hamburg. Loreto HC werd net als tegen Den Bosch fanatiek vocaal ondersteund door de meegereisde fans. Op het veld waren de Duitsers de baas. Al na vijf minuten opende Charlotte Stapenhorst de score voor UHC Hamburg. Met een schot vanaf rechts liet de voormalige spits van SCHC keepster Elizabeth Murphy kansloos.

Veel kansen in beginfase

Het was in die beginfase al de derde kans voor de Duitse ploeg. Stapenhorst miste bij de eerste mogelijkheid richting met haar backhand en Eileen Mävers schoot via een verdedigende Ierse stick over. Uit de daaropvolgende lange corner scoorde Stapenhorst de 1-0. Daarna redde Murphy met de voet op een schot van Janne Müller-Wieland.

Het duurde vervolgens lang voordat UHC Hamburg het overwicht in meer doelpunten kon uitdrukken. Vlak voor rust belandde de bal na een scrimmage voor de stick van Eileen Mävers, die de bal rustig over de op de grond liggende Murphy in het doel wipte. Even daarvoor was UHC Hamburg ontsnapt aan de gelijkmaker. Sarah Evans tikte de voorzet maar net naast het doel van Noëlle Rother. Het was ook meteen de beste kans van Loreto in de eerste twee kwarten.

Duitse keepster heeft het druk

Na rust kreeg de Ierse ploeg direct de eerste mogelijkheid. Keeper Rother moest zich strekken om de backhand van Nicola Daly uit het doel te houden. Niet lang daarna zag de sluitpost Siofra O’Brien op haar afkomen. De Duitse kwam snel haar uit en redde op de inzet van de Ierse. Daarna hield Rother de bal met de stick uit het doel.

Op dat moment leidde UHC Hamburg al met 3-0. De Duitse formatie had optimaal geprofiteerd van een overtal na een groene kaart voor Caitlin Sherin. De zeer actieve Stapenhorst brak door over links nadat ze bal van een Ierse had afgesnoept. In de cirkel gaf ze de bal af aan Marie Mävers die al duikend de derde Duitse treffer maakte.

Ieder kwart een doelpunt

Halverwege het vierde kwart tekende Eileen Mävers voor haar tweede doelpunt van het duel. Het doelpunt kwam voort uit de derde strafcorner van UHC Hamburg. Hoewel de bal slecht werd gestopt, bleef de ploeg in balbezit. Mävers gaf uiteindelijk het laatste tikje voor de 4-0.

Ritm Grodno-Surbiton 0-7

Beide ploegen incasseerden vrijdag in de kwartfinales vier treffers. Ritm Grodno verloor met 4-2 van Real Sociedad en Surbiton had weinig in te brengen tegen Der Club an der Alster (4-0).

Surbiton kende tegen Ritm Grodno een vliegende start. Meteen in de openingsminuut kreeg de ploeg een strafcorner, die ook direct werd verzilverd. De variant mislukte in eerste instantie. De bal kwam tegen een voet van een verdedigster. De scheidsrechter gaf voordeel en daarvan profiteerde Susie Catlin. Ze haalde hard uit: 0-1.

Snelle Engelse voorsprong

Amper een minuut later leverde de tweede corner Surbiton bijna de tweede treffer op. Hoewel de bal slecht werd gestopt, behield de Engelse ploeg balbezit. De bal kwam uiteindelijk bij Erica Sanders, maar haar inzet werd met de voet gered door keepster Veranika Mikanovich.

De eerste aanval van Ritm Grodno werd beloond met een strafbal na een overtreding in de cirkel. Volha Shyntar, vrijdag nog succesvol vanaf de stip tegen Real Sociedad, schoot dit keer de bal zwak in en was daarmee een gemakkelijke prooi voor keepster Sabbie Heesh.

Surbiton loopt uit op Grodno

Vijf minuten na de openingstreffer verdubbelde Jenna Woolven de Engelse voorsprong. Van dichtbij tikte ze de bal in het doel. Amper drie minuten later was het al 3-0 via Georgie Twigg. Dit keer lukte de strafcornervariant wel. Sanders had vervolgens de 4-0 op haar stick. Haar inzet belandde echter op de lat.

De vierde treffer kwam er in het tweede kwart. Izzy Petter rondde een solo doeltreffend af. Ritm Grodno is dit toernooi duidelijk de minste van de acht deelnemende ploegen. Op technisch en tactisch gebied komt de Wit-Russische formatie tekort. Bijna iedere aanval van Surbiton mondde uit in een kans. Uit de draai schoot Woolven maar net naast. En vlak voor rust stuitte ze na een een-twee met Olivia Chilton op keepster Mikanovich.

Na rust nog drie goals

Het verschil was gemaakt. Surbiton kon zich gaan opmaken voor de strijd om de vijfde plaats, maar er moesten nog twee kwarten worden gespeeld. Ritm Grodno was wat vaker op de vijandelijke helft te vinden dan voor de pauze, maar veel kon de ploeg niet uitrichten.

Surbiton tilde al snel in het derde kwart de stand naar 5-0. Holly Payne mocht ongehinderd de Wit-Russische cirkel in lopen. Zij gaf de bal aan Michaela Curtis. Haar backhand werd door Sanders in het doel getikt. Halverwege het vierde kwart maakte Robyn Collins uit een strafcorner er 6-0 van, waarna Erica Sanders in de slotseconden de eindstand op 7-0 bepaalde.