EHCC 2017: Jonkies Den Bosch ook veel te sterk voor Hermes-Monkstown

Zoals verwacht had Den Bosch een makkie in de eerste wedstrijd van de EHCC. De regerend Europees en landskampioen kende geen enkele moeite het Ierse Hermes-Monkstown. In de laatste seconde schoot Marlies Verbruggen de 9-0 binnen. Daarmee verbeterden de Brabanders het dagrecord van Amsterdam, dat eerder 8-0 won van Krylatskoye. Zelfs in het laatste kwart, toen de Brabanders zonder hun meest gerenommeerde spelers speelden, was het vele malen beter dan de Ieren.

Coach Raoul Ehren kon na een dergelijke afgetekende overwinning niet anders dan tevreden zijn. ‘Ik verbaasde me over ons niveau’, gaf Ehren toe. ‘Normaal zijn we de eerste wedstrijd na de play-offs niet zo goed. Maar we bleven passen en het tempo hoog houden.’ Den Bosch was in vorm en ook Hermes-Monkstown liet zich in de beginfase van de sterke kant zien. De Ieren verdedigden solide en kwamen via een cross-pass van Christine Quinlan er zo nu en dan ook nog goed uit.

Twee rake corners van Maartje Paumen in het eerste kwart maakten echter al gauw een einde aan eventuele ambities van Hermes-Monkstown. ‘Lekker dat ze de eerste twee maakt. Daarna werden de ruimtes groter en konden wij uitbouwen.’ Dat uitbouwen ging zo voorspoedig dat Ehren bij een 6-0 stand besloot zijn bepalende spelers rust te gunnen. In het laatste kwart speelde Den Bosch zonder Lidewij Welten, Maartje Paumen en Marloes Keetels. In hun plaats stonden A-junioren Rosa Fernig (16 jaar), Noor Omrani (16 jaar) en Julia van den Heuvel (17 jaar).

De jonkies vervingen hun teamgenoten met verve. Imme van der Hoek maakte vanaf de mid-midpositie een goede goal vanaf de kop-cirkel. Noor Omrani maakte een treffer waar de klasse van af droop en ook Julia van den Heuvel liet met een prachtige assist op Marlies Verbruggen in de slotseconden zien uit het juiste Bossche hout gesneden te zijn: tot en met de laatste minuut méér willen. Ook tweede keepster Rachelle Groot, met haar bijna 25 jaar weliswaar geen jonkie meer te noemen, kreeg in het laatste kwart speeltijd. Zij werd echter niet op de proef gesteld.

‘Genieten’, vatte Ehren het laatste kwart waarin de Bossche jeugd liet zien dat het met de toekomst we goed zit, samen. Glimlachend: ‘Die jonkies kunnen wel hockeyen.’ Bij afwezigheid van Paumen scoorde Ireen van den Assem ook nog uit de strafcorner. ‘Dan zie je dat Ireen ook gewoon een behoorlijke corner heeft. Zij en Frederique (Matla, red.) staan samen klaar om die taak van Maartje volgend seizoen over te nemen.’

Den Bosch – Hermes-Monkstown 9-0 (3-0)
‘5 Maartje Paumen 1-0 (sc)
’13 Maartje Paumen 2-0 (sc)
’26 Frederique Matla 3-0
’31 Frederique Matla 4-0
’41 Imme van der Hoek 5-0
’42 Pien Sanders 6-0 (sc)
’54 Noor Omrani 7-0