Amsterdam voltooit sprookje en is kampioen van Europa

Amsterdam heeft zich maandag in het Wagener Stadion gekroond tot kampioen van Europa. Spannend was de finale van de EHCC geen moment. Binnen drie minuten stond Amsterdam al met 2-0 voor tegen Real Sociedad, dat uiteindelijk met 7-0 werd vernederd. Dat doet echter niets af aan de geweldige prestatie die Amsterdam dit paasweekend heeft geleverd. 

‘De halve finale was de finale’, zei bondscoach Rinus Michels na de gewonnen EK-finale tegen de Sovjet-Unie in 1988, nadat aartsrivaal West-Duitsland in de halve finale was verslagen. Dat gevoel bekroop het publiek van het EK voor clubteams in het Wagener Stadion nu ook een beetje. Real Sociedad, de nummer zeven van Spanje, was geen partij voor Amsterdam, maar de vechtlust waarmee zestienvoudig Europees kampioen en angstgegner Den Bosch zondagmiddag werd verslagen, was weergaloos en buitengewoon knap.

Amsterdam snel op 2-0 voorsprong

Amsterdam – Real Sociedad was al snel een gelopen koers, zeker na de twee snelle goals van de thuisploeg. De sleeppush van Eva de Goede, in de tweede minuut, door de benen van de Spaanse keepster Priscila Jori. Daarna het doelpunt van Marijn Veen, op aangeven van Charlotte Vega, na een prachtige aanval. Twee nul. Hup, en de spanning was weg. Kelly Jonker tipte na een strafcorner, die in eerste instantie mislukte, ook de 3-0 in het eerste kwart nog binnen.

Eva de Goede heeft Amsterdam op een 1-0 voorsprong gezet. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Drie goals van Marijn Veen

Na de twee knappe overwinningen op angstgegners UHC Hamburg en Den Bosch voelde Amsterdam dat het deze unieke kans op het winnen van een hoofdprijs niet meer uit handen mocht geven, zeker niet nadat het het zwakke Real Sociedad was dat zich zondagmiddag ten koste van Der Club an der Alster voor de finale plaatste. Die overwinning vierde Real Sociedad uitbundig, met z’n allen zingend, springend en dansend op het veld, wild slaand op een trommel, alsof ze al Europees kampioen waren geworden. Het zal vanaf de tribune handenwrijvend door Amsterdam zijn gezien. Het bereiken van de finale was voor de omnivereniging zelfs zo uniek dat de president van de club vandaag met zijn privéjet rechtstreeks naar Amsterdam was gevlogen.

Wat speelde Amsterdam fris en frivool, tegen de nummer zeven van Spanje weliswaar. De 4-0 van Marijn Veen was lekker, een steenhard backhandschot. Yasmin Geerlings kon vrij uithalen en maakte de 5-0. Eva de Goede sloeg uit een strafcorner de 6-0 binnen. Vijf minuten voor tijd maakte Marijn Veen haar derde doelpunt van het toernooi (7-0), na weer een schitterende aanval. Amsterdam speelde in de finale een moordend hoog tempo, dat Real Sociedad duidelijk te machtig was. Happend naar adem sjokten de Spaanse speelsters het veld af, als ze werden gewisseld.

Kelly Jonker pikte ook haar goaltje mee. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Kampioen van Europa

Marijn Veen speelde een geweldig toernooi. Maria Verschoor was ook goed. Hun combinaties waren prachtig, ze zijn op dit moment het mooiste aanvalskoppel uit de Hoofdklasse. Anne Veenendaal was belangrijk tegen Den Bosch. Kimberly Thompson is een bloedirritante, sterke mandekker geworden. De solo’s van Felice Albers zijn heerlijk. De jonkies Sosha Benninga en Floor de Haan deden goed mee. Charlotte Vega bewees ook haar waarde dit toernooi. En ga zo maar.

Vrijdag in de kwartfinale tegen UHC Hamburg stond Amsterdam vlak voor het einde van het derde kwart nog met 2-0 achter. Maandagavond om 17:37 uur was Amsterdam kampioen van Europa.


13 Reacties

 1. vakantie

  Weer die Tim Steens..😖😨

 2. lynnBosman

  Gefeliciteerd dames! Terechte winnaar. Nu genieten, een mooi feestje bouwen en dan de knop weer om. Want degene die het laatst lacht, is degene die de landstitel wint..

 3. lynnBosman

  Wat een maf verslag weer vol persoonlijke meningen. " Hun combinaties (Verschoor en Veen) waren prachtig, ze zijn het mooiste aanvalskoppel uit de Hoofdklasse." Nee deze verslaggever vindt ze het mooidte aanvalskoppel uit de Hoofdklasse. Welten & Matla, Leurink & De Waard doen daar niks voor onder. Kimberly Thompson is een bloedirritante, sterke mandekker geworden. Geworden?? Was ze vorig jaar ook, goede speelster.

 4. Runa Honig

  Wie heeft nog zin in dit soort kansloze wedstrijden? Het is pijnlijk om te zeggen, maar internationaal is het vrouwenhockey diep weggezakt. De kloof met Nederland is te groot. Waarom we bij de mannen juist de tendens zien dat het hockey internationaal sterk is gegroeid en juist Nederland dreigt te worden ingehaald, kan ik nog niet goed duiden. Misschien omdat de mannen in veel landen fullprof zijn geworden?

  1. Derrick Bijker

   Dreigt te worden ingehaald? Is ingehaald!

 5. robvisser

  @runahonig@ziggo.nl Aan Der Club an der Alster had Amsterdam nog een hele kluif gehad en dan was het een hele andere finale geweest. En het is ergens wel mooi dat dwergen als Real Sociedad en Waterloo Ducks het tot de finale hebben geschopt. Je ziet dat de Red Panthers ook goed bezig zijn in de Pro League. We moeten blij zijn dat een aantal van die ploegen inmiddels aanklampen bij de internationale top. En met al die wisselende samenstellingen die Annan kiest bij Oranje maakt ze het nog eens extra spannend.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Belgie is heer en meester in het Internationale heren hockey, Nederland staat met lege handen!!

 6. lexi-b

  Bravo Amsterdam! Kwart finale en halve finale waren mooie vechtpotten, de finale was 'professioneel afronden'. Ben benieuwd of de nationale titel ook door AHBC wordt gepakt.

  1. martijn-cox

   Daar hopen we in ieder geval maar op! Zou mooi zijn een keer een ander!

 7. francakh

  Hoe een club als Real van Alster heeft gewonnen is onbegrijpelijk.

 8. robvisser

  @luchtisblauwgrasisgroen Ik zou daar niet zo paniekerig over doen. Mooi toch dat de Belgen nu de beste zijn? Nederland heeft ook dit gevoel gehad. Sterker nog, de NL heren hebben zoveel titels gehaald dat het nog geruime tijd gaat duren voordat België op gelijke hoogte komt. De concurrentie in het herenhockey is nu eenmaal groot en je kunt niet altijd de beste zijn. Dat zullen de Belgen ook nog ondervinden. Mijn post was overigens een reactie op iemand die het had over vrouwenhockey.

 9. luchtisblauwgrasisgroen

  Ja prima dat er meer concurrentie is, maar des te meer reden voor Nederland om de strategie om te gooien: met de status quo binnen de KNHB winnen we ook de komende 5-10 jaar geen internationale titel. Belgie heeft het ook qua talent veel beter voor elkaar dan NL.

 10. rosa1991

  Wie willen er een beetje azijn? Jij een beetje azijn en jij een beetje azijn, jij ook en jij ook. God man kan het een keer minder?


Wat vind jij? Praat mee...