Amsterdam komt tegen Hamburg terug van 2-0 achterstand

In een heerlijk en meeslepend gevecht heeft Amsterdam zich vrijdag voor de halve finale van de EHCC tegen Den Bosch geplaatst. De ploeg van Rick Mathijssen knokte zich tegen angstgegner UHC Hamburg op karakter terug van een 0-2 achterstand naar een 3-2 overwinning. De vechtlust van Amsterdam in de tweede helft was prachtig om te zien.

Driemaal is scheepsrecht voor Amsterdam, dat de afgelopen jaar twee door het sterke Hamburg was verslagen. Deze keer was het aanvaller Sosha Benninga die er met twee goals binnen één minuut in het laatste kwart voor zorgde dat Amsterdam een heroïsche zege boekte en zondag in de halve finale tegen Den Bosch speelt.

Vanaf het begin was het duidelijk dat Amsterdam net als de afgelopen twee confrontaties met de Duitsers opnieuw een sterke tegenstander voor de kiezen kreeg, die de thuisploeg in het begin vastzette en dodelijk effectief met de kansen omsprong. Halverwege het eerste kwart waren de Duitsers sterker en drukten ze Amsterdam terug de cirkel in.

Amsterdam met 2-0 achter

Toen Amsterdam in de 20ste minuut onder druk stond en niet kon uitverdedigen, gaf de ploeg van Rick Mathijssen noodgedwongen een strafcorner weg. Het was het begin van de fase waarin Amsterdam achter de feiten aan begon te lopen. De sleeppush van Marie Mävers werd niet binnen getipt, maar via Nicola Evens ging de rebound er alsnog in.

Pijnlijk was het moment dat Kimberly Thompson aan de noodrem moest trekken toen Jana Teschke op volle snelheid op het doel van Amsterdam afging en de verdediger een strafbal weggaf. Er waren 26 minuten gespeeld toen Teschke de bal vanaf de strafbalstip op de plank in de linkerbenedenhoek pushte en Amsterdam tegen een duidelijke 2-0 achterstand aankeek. Nog voor rust leek de uitgangspositie voor de thuisclub al behoorlijk uitzichtloos.

Maar dat betekende niet dat Amsterdam zich gewonnen gaf. In de competitie zijn de hoofdstedelingen deze tweede seizoenshelft een gevreesde vechtmachine, die van geen opgegeven willen weten. Met kansen voor Maria Verschoor en Felice Albers ging Amsterdam op zoek naar de 2-1. Levensgroot was de kans van Charlotte Vega, die een scoop aannam en alleen op de Duitse keepster Noelle Rother afstormde. Maar ze kreeg de bal niet helemaal onder controle en tikte vanuit de lucht via de keepster naast.

Twee goals van Benninga

De goal hing in de lucht en viel uiteindelijk ook. Eva de Goede mocht aanleggen voor een strafcorner. Ze koos voor de variant en schoof de bal af op Charlotte Vega. Die tipte bij de tweede paal feilloos raak: 2-1. Snel viste de spits de bal uit het doel.

De indrukwekkende vechtlust van Amsterdam en hun geweldige doorzettingsvermogen kwamen snel weer bovendrijven. Maria Verschoor schoot met haar backhand rakelings naast. Charlotte Adegeest draaide knap naar haar forehand en sloeg op goal, maar de voet van de Duitse keepster Rother bracht redding. Een sleeppush van Eva de Goede werd prachtig door Rother met haar stick vanaf de lijn gered.

Toen was het woord aan Sosha Benninga, die eerst uit een scrimmage de gelijkmaker binnen prikte en een minuut later alleen op het doel af ging, de bal onder de keepster door speelde en opnieuw scoorde. Het was een heerlijk moment voor de jonge aanvalster, die haar ploeg een enorme dienst bewees. Hamburg kreeg één minuut voor tijd nog een strafcorner, maar die kans stond het sprookje van Amsterdam niet in de weg.