Amsterdam stoot Den Bosch in Europa van de troon

De transformatie van Amsterdam na de winterstop in een vechtmachine is ongekend. Het ensemble van Rick Mathijssen heeft zich zondag in het Wagener Station geplaatst voor de finale van de EHCC. Prachtig was de overwinning op Den Bosch (1-0), de koningin van Europa, dat door de thuisploeg met uitstekend verdedigen uit het toernooi werd geknikkerd. Het is ongekend.

Hoe Amsterdam aan het gevecht tegen de aartsrivaal en de angstgegner uit het verleden begon, was weergaloos en buitengewoon knap. Elke keer als Den Bosch de bal aannam, klapten de hoofdstedelingen er vol bovenop. Amsterdam blufte en troefde hun opponent in de duels af, ondanks dat Frédérique Matla in de openingsfase de eerste strafcorner van de wedstrijd mocht afvuren op Anne Veenendaal. Diens rechtervoet bracht redding op de lijn.

De 1-0 van Charlotte Vega

Amsterdam hockeyde zeker niet oogstrelend, maar was vooral in het begin sterker, feller en beter. Fraai was de variant waaruit de thuisploeg scoorde, dezelfde als in de met 3-2 gewonnen kwartfinale tegen UHC Hamburg. Eva de Goede sleepte de bal richting de tweede paal, richting spits Charlotte Vega, die op doel tipte. Keepster Josine Koning had de bal met haar linkerhand misschien nog weg kunnen slaan, maar greep niet adequaat in. De 2-0 van Charlotte Adegeest even later uit een slecht gestopte strafcorner werd afgekeurd, omdat de bal van buiten de cirkel zou zijn geslagen.

De slechtste prestatie van Den Bosch in Europa ooit

Amsterdam – Den Bosch was heerlijk spannend, met onvoorspelbare afloop. Een clash tussen de ploeg die na de winterstop niet te verslaan is, die hongerig naar succes is en die na hun comeback in de kwartfinale tegen UHC Hamburg voelde dat een stunt in de lucht hing, tegen de machine uit Den Bosch, de veelvraat wiens honger na zestien Europese titels in negentien jaar nog steeds niet is gestild. Het is de slechtste prestatie van Den Bosch in Europa ooit, dat sinds 1999 altijd de finale heeft gespeeld.

Het was prachtig om de vechtlust van de ploeg van Rick Mathijssen te zien, bij wie de 22-jarige Marijn Veen inmiddels een grote mevrouw is.

De Bossche Bazen hebben het vechten uitgevonden en knokten zich in de wedstrijd. Wat als Frédérique Matla in het sterke tweede kwart van Den Bosch met haar forehand niet recht op keepster Anne Veenendaal had geschoten? Ach, de cornervariant op aangeefster Pien Sanders, die net te laat kwam inglijden voor de tip bij de tweede paal. Matla die weg draaide en opnieuw een schot loste, dat over ging. De sleeppush van Ireen van den Assem richting de linkerbenedenhoek, waar ze de uitgestoken rechtervoet van Veenendaal trof. De 1-1 gloorde een tijdje, maar met hangen en wurgen haalde de verdediging van Amsterdam het rustsignaal.

Amsterdam juicht na de overwinning op Den Bosch. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Amsterdam in de overlevingsstand

Den Bosch begon beter aan het derde kwart, maar creëerde op een laag schot van Lidewij Welten na geen kansen. Door te vechten bleef Amsterdam overeind. Dom was de gele kaart die Sian Keil pakte na een overtreding op Lauren Stam, nadat ze pas net weer in het veld stond nadat ze groen had gehad. Met een man minder was Den Bosch niet bij machte om Amsterdam pijn te doen. Aanvallend was de thuisploeg na het sterke eerste kwart niets meer, maar de verdediging stond geweldig goed, met Lauren Stam en de heerlijk irritante mandekker Kimberly Thompson als uitblinkers.

Omdat het creëren van kansen Den Bosch niet lukte, moest het maar uit de corner komen. Aan het begin van het vierde kwart koos Frédérique Matla vanaf de kop van de cirkel voor de variant, maar de inglijdende Lidewij Welten tipte de bal met een buikschuiver over. De 1-1 hing in de laatste minuten nog steeds in de lucht. Vier minuten voor tijd moest Marijn Veen na een overtreding twee minuten naar de kant. Amsterdam bleef tot het allerlaatste fluitsignaal in de overlevingsstand en gaf de heroïsche zege niet meer uit handen. Daarna barstte het feest bij de thuisploeg los.

Margot van Geffen wordt afgestopt door Leiah Brigitha. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

 

 

Lees hieronder de hoogtepunten van de wedstrijd in het liveblog


16 Reacties

 1. frank-hagemans

  Tim Steens kan beter de microfoon aan een ander geven. Deze man is onbewust onbekwaam.

 2. jappiekrekel

  Volle tribunes wederom...

 3. jappiekrekel

  Terechte winnaar. Go 020

 4. lynnBosman

  Wat een maf verslag. Amsterdam heeft gewoon een goede ploeg, dat met als DB en SCHC een goede kans heeft op het landskampioenschap.. DB mag zichzelf eens goed in de spiegel aankijken. Kansen genoeg. Een aantal speelsters van DBspeelt al een tijdje onder haar kunnen ook in het Nederlands elftal. Koolen en Sanders zijn een geweldig blok achterin. Albers speelde geweldig. Veen en de De Goede ook. Vega altijd dreigend. Amsterdam succes morgen, haal het binnen! DB ook succes.

  1. jappiekrekel

   Helemaal eens Lynn, het is treurig dat een verslag over deze wedstrijd nagenoeg iedere alinea begint en gaat over DB. Dat Zegt gelukkig niets over de kwaliteit van Amsterdam maar wel over het verslag

 5. vakantie

  Tim Steens is verschrikkelijk Ik zet het geluid altijd uit, niet om aan te horen die man

 6. frank-hagemans

  Dat heb ik dus ook maar gedaan!

 7. kasparstevens

  Wat zal de reden zijn dat de keeper er de laatste 5min niet werd uitgehaald ... zouden Duitse teams (tactisch sterker?) altijd hebben gedaan.

 8. robvisser

  Den Bosch oogde niet echt scherp en een aantal toppers van hen laat het momenteel afweten. Misschien moet Raoul Ehren wat meer tijd steken in de eigen ploeg in plaats van de Belgen te willen versterken. Amsterdam was nu eens een keer wel bij de les vanaf het begin. Ik denk dat het niet veel zegt over de krachtsverhoudingen tijdens de playoffs, want ik verwacht dat SCHC een nadrukkelijke rol gaat spelen. En Tim Steens is beslist geen pretje om naar te luisteren, ook niet qua stemgeluid.

 9. marijeknuvers

  Er zit sleet op de dames van Den Bosch. Fysiek ziet het er absoluut niet goed uit. De ouderen (25+) zijn over de top heen. De generatie daaronder (20-25) is net niet goed genoeg om het stokje over te nemen. Jongeren komen niet echt door (behalve Pien Sanders). Allemaal ingrediënten voor een tijdperk Amsterdam/SCHC.

 10. lynnBosman

  @knuufke; grotendeels eens. Welten en Matla zou ik niet zomaar afrekenen. Koolen staat ook gewoon uitstekend te spelen.

 11. robo

  Pakken ze in Amsterdam misschien ook eens keer een prijsje

 12. marijeknuvers

  @Lynn: Eens behalve Welten. Welten is fantastisch in topvorm, een drama wanneer niet. De periodes van topvorm worden steeds korter. Van Geffen zou ik aan jouw rijtje in positieve zin toe willen voegen.

 13. lynnBosman

  Absoluut. Laten we hopen dat ze richting en in Tokyo haar vorm heeft. Een geweldenaar in vorm. V Geffen blijft ook gaan inderdaad. Hoewel met de PO alles anders kan zijn, oogt het nu allemaal niet goed.. Ik vrees toch ook een beetje voor bepaalde speelsters richting Tokyo. Eeuwig zonde dat Vega het in Oranje niet heeft kunnen laten zien. Ik ben benieuwd naar de selectie tegen Duitsland.

 14. slangenmensnl

  Ik ben vooral blij dat de dramatische arbitrage de terechte winnaar niet van de winst heeft kunnen afhouden.

 15. Sjang Fijen

  Het kan verkeren, nu al voor de tweede keer in een paar dagen tijds Al na een paar minuten tijdens de halve finale gisteren , in feite de finale, bekroop, mij het gevoel " als dat maar goed gaat vandaag met Den Bosch", Amsterdam kwam fel en sterk uit de startblokken, scoorde na 5 min. en kreeg een tweede goal onterecht afgekeurd. De bal was wel degelijk binnen de lijn, de bal, en daar gaat het om. Veel te laat kwam Den Bosch op dreef, maar de achterhoede van Amsterdam hield de deur kundig dicht en de voorhoede van Den Bosch was niet bij machte te scoren. Idee: laat Marloes Keetels aanvallend spelen. Marloes heeft de rust en kwaliteit de aanvallen effectief op te zetten/ af te ronden. . Op het middenveld en achter heeft Den Bosch voldoende kwaliteit. Probleem bij Den Bosch, en dat is niet nieuw, is SCOREN., Amsterdam gaat vanmiddag gekroond worden als nieuwe Europa kampioen, of ze moeten total loss zijn na gisteren. Op voorhand,PROFICIAT AMSTERDAM JULLIE WAREN DIT WEEKEND DE BESTE., Den Bosch gaat zich voorbereiden op de play offs. Ik bedoel uitsluitend op de play offs, de rest is apekool Voor een keer incluis Oranje en de nog resterende drie wedstrijden in de competitie. Of daardoor een ticket voor de komende EHL wordt verspeeld zal veel supporters worst zijn. Nu gelden de play offs, de hoogste prijs in NL hockeyland, niet anders.. Voorbereiden zonder chicanes op de eindstrijd daar zijn de trainers Raoul, Bas en co. keien in naar is gebleken. . De play offs dit jaar worden loeiend spannend, want het ijzersterke SCHC , maar ook Oranje Rood zijn ook in de race. . Fijne zondag verder....Sjang


Wat vind jij? Praat mee...