Den Bosch scoort veel te weinig tegen Loreto, maar wint wel

Zoals verwacht heeft Den Bosch zich vrijdag eenvoudig geplaatst voor de halve finale van de EHCC. In de kwartfinale van het Europees kampioenschap voor clubteams in het Wagener Stadion hadden de Bosschenaren tegen Loreto uit Ierland gezien het aantal kansen met veel meer dan 4-0 moeten winnen dan ze nu hebben gedaan.

Een mooi affiche was het natuurlijk sowieso al niet, het treffen van de kampioen van Nederland tegen de kampioen van Ierland. Het verschil tussen beide clubs is simpelweg te groot om van een lekker Europees potje te spreken. Wat dat betreft is het jammer dat er ieder jaar twee of drie teams aan de EHCC deelnemen die het moordende tempo van de Nederlandse ploegen niet bij kunnen benen. Na twee kwarten hapte Loreto naar adem door het energieke en pijlsnelle spel van Den Bosch, dat in de rust met 3-0 voor stond. Het haalt de allure van het EK voor clubteams weg, terwijl het toernooi met de inbreng van vooral de Duitse en soms de Spaanse ploegen vaak nog best close wedstrijden met Nederlandse clubs oplevert.

Tien minuten voor tijd bij een stand van 4-0 vond coach Raoul Ehren het een mooi moment om keepster Josine Koning naar de kant te halen, die letterlijk geen bal had gehad. Haar vervangster was tweede keepster en debutante Liselot van Bergen, die lange tijd ook niet hoefde in te grijpen, maar in de allerlaatste minuut bij een strafcorner twee reddingen moest verrichten. Toch kan Den Bosch onmogelijk tevreden over het spel zijn geweest, want gezien het aantal kansen werd er simpelweg te weinig gescoord.

Van den Assem mist een strafbal

Frédérique Matla tekende in de vierde minuut voor de openingstreffer, uit een in de hoek gesleepte strafcorner. Vier keer mocht veel sterkere Den Bosch het in het eerste kwart het vanaf de kop van de cirkel proberen. Poging nummer vier sleepte Ireen van den Assem op het lichaam van de lijnstopper. De strafbal pushte Van den Assem op de paal. Dat zorgde voor een hoop lawaai op de tribunes. De Ierse supporters zorgden voor wat sfeer in het Wagener Stadion en zwaaiden met rood-witte vlaggen.

De meegereisde supporters van Loreto. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Hattrick van Matla

Daarna duurde het lang tot Den Bosch de voorsprong verdubbelde. Keepster Elizabeth Murphy hield met een aantal fraaie reddingen haar ploeg tot halverwege het derde kwart in de wedstrijd. Maar toen gingen alle deuren op en schoten Pleun van der Plas en Frédérique Matla de Bosschenaren binnen twee minuten naar 0-3.

Het was sowieso de wedstrijd van Matla, die veel te veel ruimte van de Ieren kreeg, óf simpelweg technisch te goed was en de verdedigers kinderlijk eenvoudig passeerde alsof het junioren waren. Direct na rust ontving Matla de bal weer tussen twee verdedigers in. Ze draaide zich vrij en schoof de bal voorbij de keeper: 4-0. Het was alweer de tweede hattrick van Matla deze maand, na die van tegen Pinoké (1-6). Ze heeft nu negentien goals in haar laatste zeventien duels voor Den Bosch en Oranje gemaakt.

Frédérique Matla, die drie keer scoorde, aan de bal tegen Loreto. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Te weinig goals

Er ging ook een hoop níét goed bij Den Bosch, dat dus via Ireen van den Assem een strafbal miste en één op negen uit de strafcorners liep. Te veel kansen werden gemist. In het vierde kwart scoorde de ploeg van Raoul Ehren niet meer. Den Bosch had op papier een veel minder lastige tegenstander dan Amsterdam, dat vrijdagavond om 19.00 uur tegen UHC Hamburg speelt. De winnaar neemt het zondag in de halve finale op tegen Den Bosch. Duidelijk is dat de Bosschenaren dan een stuk scherper moeten zijn dan nu tegen Loreto.