EHCC 2017: Maria Verschoor vraagt niet-bestaande videoscheidsrechter aan

Het was een merkwaardig moment van Amsterdam in het met 8-0 gewonnen duel tegen het Russische Krylatskoye. Maria Verschoor liep bij een 6-0 stand naar de scheidsrechter, gebarend om een time-out. Die shoot was tenslotte bínnen en niet buiten de cirkel en de middenveldster wilde dat de videoscheidsrechter de vrije slag tot strafcorner zou promoveren. Tot haar ergernis leek de scheidsrechter helemaal niet van plan het spel stil te leggen. Na nog wat gebaren van Verschoors zijde, moest de scheidsrechter uitleggen: er is geen videoscheidsrechter op de EHCC.

Verschoor kon direct om haar fout lachen en ook na de wedstrijd werkt het voorval op de lachspieren. Maar ze wil wel even uitleggen waar de vergissing zat. ‘Rick heeft het toernooireglement gelezen en dat staat vol met regels over de videoscheidsrechter. Van tevoren hebben we het er dus wel over gehad. Dat je even bevestiging zoekt bij een teamgenoot als je hem wil aanvragen en welke gebaren je moet maken.’

Verschoor zocht bevestiging bij teamgenoot Lauren Stam en maakte een mooie T-vorm met haar armen. Eigenlijk deed ze niks fout, ware het niet dat de EHCC geen videoscheidsrechter heeft. Coach Rick Mathijssen laat de briefing zien die hij ontvangen heeft van de organisatie. En inderdaad: drie pagina’s spreken over de regelgeving omtrent de videoscheidsrechter. In het duel vóór Amsterdam vroeg ook Hamburg een videocall aan.

‘We hebben het er niet uitgebreid over gehad’, vertelt Mathijssen. ‘Maar het kwam wel even langs in de voorbespreking. Zeker omdat we er in de play-offs tegen Den Bosch helemaal geen gebruik van hebben gemaakt. Dat was zonde.’ Het leverde Amsterdam geen strafcorner op, maar in ieder geval wel een grappig moment. Moet ook kunnen.

CSP Krylatskoye – Amsterdam 0-8 (0-1)
‘6 Julia Müller 0-1 (sc)
’34 Charlotte Vega 0-2
’36 Charlotte Vega 0-3
’37 Soscha Benninga 0-4
’45 Julia Müller 0-5 (sc)
’46 Maria Verschoor 0-6
’57 Maria Verschoor 0-7
’60 Kitty van Male 0-8 (sc)

Maria Verschoor en de scheidsrechter lachen om haar vergeefse poging een videocall aan te vragen (c) Poroka / Frank Reelick

 


Wat vind jij? Praat mee...