Rick Mathijssen slaagt voor zijn examen

De EHCC was voor Amsterdam-coach Rick Mathijssen een examen. Het toernooi was een van zijn laatste twee kansen in zijn vier jaar als coach van de hoofdstedelingen om een prijs te winnen. Mathijssen is met vlag en wimpel voor het examen geslaagd.

‘Als het team geen vertrouwen meer in mij had gehad, was ik natuurlijk al lang weg geweest’, sprak Mathijssen maandag na afloop van de met 7-0 gewonnen finale tegen Real Sociedad. ‘Maar ik vind niet dat het over mij moet gaan. Dat wil ik graag gezegd hebben. Dit is een teamprijs. Dáár gaat het om.’

Amsterdam juicht na het winnen van de EHCC. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Mathijssen heeft zijn manschappen nu wél op tijd geprepareerd

Het was indrukwekkend wat Amsterdam dit paasweekend in het Wagener Stadion liet zien. De comeback tegen UHC Hamburg. De vechtlust tegen angstgegner Den Bosch, dat met lelijk hockey werd verslagen. En de demonstratie tegen Real Sociedad, dat met mooi hockey werd verslagen.

Maar het was vooral indrukwekkend om te zien hoe Mathijssen zijn ploeg heeft opgelapt na het debacle van vorig seizoen, toen zijn team volledig op zijn gat lag, na de oorwassing van 4-1 in de play-off-finale tegen Den Bosch. De EHCC, een week later, werd een ramp met een vierde plek. Mentaal was Amsterdam, de nummer één van de reguliere competitie, niet op tijd geprepareerd voor de ontknoping van het seizoen. Iets wat Mathijssen als coach was aan te rekenen.

Nu stond er een heel ander Amsterdam. Een ploeg die geloofde in zichzelf. Die barstte van het zelfvertrouwen. Een 1-0 achterstand? Een 2-0 achterstand? Amsterdam raakte niet in paniek. Een 1-0 voorsprong verdedigen? Geen probleem. Een halve finale tegen angstgegner Den Bosch? Laat maar komen.

Ook de dochter van Rick Mathijssen deelt mee in de feestvreugde. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

We hebben elkaar vorig jaar diep in de ogen gekeken en tegen elkaar gezegd: dit gaat nooit, nóóit meer gebeuren. Amsterdam-coach Rick Mathijssen

‘We hebben veel werk verricht. We hoeven niet onder stoelen of banken te steken dat de 4-1 vorig jaar een waanzinnige deceptie was. We zijn toen als team uit elkaar gevallen’, zei Mathijssen.

‘Vorig jaar werd erop gezinspeeld dat we een mental coach aan moesten stellen. Nou, die hebben we al vier jaar. Elk jaar een ander. Iedereen in de top werkt met een mental coach, wij dus ook. Maar dit jaar hebben we het op een andere manier aangepakt. We hebben elkaar diep in de ogen gekeken en tegen elkaar gezegd: dit gaat nooit, nóóit meer gebeuren. Dat is wat we hebben gedaan. Veel interessanter moet je het ook niet maken.’

Na het debacle van vorig seizoen namen de verdedigers en routiniers Jacky Schoenaker en Julia Müller afscheid. De achterhoede kon wel wat ervaring gebruiken. Amsterdam had ervoor kunnen kiezen buitenlandse toppers te halen, stelt Mathijssen, bijvoorbeeld uit Argentinië of Australië. Maar dat deed de club niet. Het koos voor de eigen jeugd en versterkte zich met een Nederlandse verdediger, Charlotte Adegeest van Hurley. De 18-jarige Floor de Haan draaide ook mee.

Mathijssen: ‘We zijn onze eigen lijn blijven volgen. Vrijdag was het Sosha Benninga die met twee goals belangrijk voor ons was. Vandaag in de finale maakte Yasmin Geerlings een wereldgoal. Floor de Haan heb ik eroverheen zien vliegen. Het is mooi om te zien dat het ook met Nederlandse spelers kan.’

Rick Mathijssen knuffelt Leiah Brigitha. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Mathijssen is nog op zoek naar een mannenteam

In december maakte Mathijssen zijn vertrek bij Amsterdam bekend. Zijn assistent Robbert Tigges neemt het over. Mathijssen wil graag de overstap naar het mannenhockey maken, maar heeft nog altijd geen nieuwe club gevonden. Het maakte hem onzeker. Het winnen van deze prijs zou hem kunnen helpen om twijfelende clubs over de streep te doen trekken. Voor de verdienste van het winnen van de EHCC verdient Mathijssen namelijk niets meer dan lof.

Mathijssen: ‘Als je verliest, krijg je de haters op je dak. Als je wint, geeft iedereen je bier. Daar probeer ik een beetje tussenin te blijven laveren.’

De vraag is nu wat het winnen van het EK voor clubteams zegt over de kansen van Amsterdam in de play-offs, die over ruim drie weken beginnen. ‘In ieder geval dat dit team goed genoeg is om landskampioen te worden. Óf we dat worden, dat weet ik niet. De play-offs zijn weer andere wedstrijden. Maar we zitten op de goede weg. Dat is eigenlijk het enige wat het zegt. Dat we op de goede weg zitten.’


4 Reacties

 1. robvisser

  Mooi voor Amsterdam dat het is gelukt en ze hebben nu in ieder geval iets om op terug te vallen als het landskampioenschap opnieuw mislukt. Behalve Den Bosch moeten we SCHC ook niet vergeten, voor mijn gevoel de ploeg die dit jaar op pole position staat om de titel te winnen, al moeten ze de race nog wel tot een goed einde zien te brengen.

 2. jappiekrekel

  Prima prestatie van Team en Coach. Gelukkig is de redacteur van dit proza de enige de er examenspanning van kreeg.

 3. MIck

  Gefeliciteerd Amsterdam, in dit hele toernooi speel je 1 wedstrijd tegen een tegenstander van niveau (DB) dus geslaagd voor het examen lijkt me wat overdreven. Amsterdam maakt straks samen met DB en Schc uit wie kampioen van Nederland gaan worden mocht dat lukken dan lijkt het me zeer gerechtvaardigd dat er geschreven word dat deze coach het goed gedaan heeft. Nogmaals Amsterdam gefeliciteerd.

 4. goud

  Mooi voor die meiden dat ze de pot tegen Den Bosch terecht wonnen!! De uitslag in de finale zegt vooral iets over de andere tegenstanders in Europa. Over het examen, voor rijbewijs was het na zo vee pogingen inmiddels aan staatsexamen geweest.... Voor LK zie ik Den Bosch nog wel terugkomen en inderdaad SCHC hiervoor ook heel veel kans.


Wat vind jij? Praat mee...