Het geheim van Sosha Benninga: ‘Ik stond gewoon op de goede plek’

Met twee doelpunten binnen een minuut boog Sosha Benninga in het vierde kwart eigenhandig de 2-1 achterstand van Amsterdam tegen UHC Hamburg om in een 3-2 voorsprong. Met de 3-2 zege rekenden de Amsterdammers af met de ploeg die de afgelopen twee seizoenen de weg naar de finale van EHCC versperde. Het geheim van Benninga? ‘Gewoon op de goede plek staan.’

En dat deed Benninga dan ook bij de gelijkmaker. ‘De 2-2 was een goede actie van Marijn Veen’, zei de 18-jarige aanvalster. ‘Ze onderschepte de bal en schoot op doel. Ik stond er voor de rebound en hij viel precies voor mijn stick.’

UHC Hamburg op voorsprong

Het was de verdiende gelijkmaker voor Amsterdam, dat bij rust tegen een 2-0 achterstand keek in de kwartfinales van het belangrijkste Europese clubtoernooi. Na een doelpuntloos eerste kwart zette Nicola Evans UHC Hamburg op voorsprong uit een strafcorner, waarna Jana Teschke uit een strafbal de marge verdubbelde.

Een minuut na de gelijkmaker zette Benninga Amsterdam op voorsprong. ‘Ik ging druk zetten en de Duitse verdedigster speelde de bal precies in mijn stick. En toen was het op goal schieten. Ik keek: rolt ie erin? Maar dat deed ie niet uit zichzelf. De bal lag een beetje onder de keeper. Toen was een extra tikje nodig. Ik nam het zekere voor het onzekere. Ik dacht alleen maar: die bal moet erin.’

Amsterdam viert de treffer van Sosha Benniga (tweede van links) in het duel in de kwartfinales van de EHCC tegen UHC Hamburg. Foto: Worldsportpics/Koen Suyk

Specialiteit

Het zijn doelpunten die Benninga typeren, zoals ze dat zelf zegt. ‘Ik ben een speler die wacht op de balletjes die afvallen en daarop scherp reageert. Vanaf de cirkel kun je beter Charlotte Vega of Maria Verschoor laten schieten. Ik sta altijd bij de paal of bij een afvallende bal. Dat is mijn specialiteit.’

Die specialiteit bracht Amsterdam de overwinning tegen een tegenstander die de afgelopen twee jaar in de onderlinge duels de bovenliggende partij was. ‘Drie keer is scheepsrecht’, zei Benninga. ‘Dit keer scoorden de Duitsers niet in de laatste minuut. Dat is ook wel een keer lekker. Het is een ontzettend goede ploeg, maar nu trekken wij aan het langste eind.’

Prachtig en lekker

‘Beter kun je een wedstrijd voor de Europacup niet starten’, vervolgde Benninga. ‘Het is prachtig. Ik speel in mijn eigen stadion, met het publiek. Het zonnetje schijnt. Dit is echt ongekend lekker. Dit is echt goed.’

Sosha Benninga wordt geknuffeld door assistent-coach Robert Tigges na haar twee doelpunten in de kwartfinales van de EHCC tegen UHC Hamburg. Foto: Worldsportpics/Koen Suyk

Voor Benninga zijn de doelpunten een bevestiging dat het goed gaat met haar ontwikkeling als speelster. ‘Voor mezelf is dit heel lekker. Ik werk ontzettend hard tijdens de trainingen. Ik mag ook niet klagen met wie ik allemaal op het veld sta natuurlijk. Ik leer daar zoveel van. Iedere training word je op scherp gezet. Dit is de kers op de taart voor de afgelopen periode.’

Den Bosch wacht in halve eindstrijd

Komende zondag om 12.00 uur spelen de Amsterdammers de halve finale tegen Den Bosch. De titelverdediger won vrijdag vrij gemakkelijk met 4-0 van het Ierse Loreto HC. ‘We zijn net zo gebrand als vandaag’, blikte Benninga na de wedstrijd alvast vooruit. ‘We weten hoe goed we zijn en wat we kunnen. Wij geven nooit op. Dat zie je nu. Dat hebben we tegen Stichtsche in de competitie laten zien. En nu laten we dat weer zien.’