4 redenen waarom Amsterdam nu wel van Den Bosch kan winnen

De klap was groot toen Amsterdam vorig jaar in de tweede finalewedstrijd van de play-offs thuis met 1-4 verloor van Den Bosch en de landstitel verspeelde. Zondag, na de speelronde van vrijdag die eerst nog op het programma staat, staan beide teams sindsdien voor het eerst weer tegenover elkaar. Vier redenen waarom Amsterdam nu wel van Den Bosch moet kunnen winnen. Of wordt het toch gewoon weer Den Bosch?

1) Mental coach

Amsterdam heeft dit jaar een andere mental coach in de arm genomen. Een mental coach van hetzelfde coachingsbedrijf als de mental coach van Den Bosch Dames 1. Die laatste heeft het bedrijf jaren geleden opgericht en versterkt misschien wel elk jaar de geroemde Bossche mentaliteit.

2) Blessure Marloes Keetels

Door een operatie aan haar rechterenkel mist aanvoerder Marloes Keetels de hele eerste seizoenshelft. Zondag tegen Amsterdam doet ze dus niet mee. Hoe goed de andere speelsters van Den Bosch ook zijn die haar plek innemen: de spelverdeelster wordt natuurlijk nodig gemist.

Vorig seizoen was Lidewij Welten geblesseerd toen Den Bosch naar Amsterdam moest. Amsterdam bewees toen met een 3-1 zege dat het van een gehavend Den Bosch kan winnen.

Amsterdam miste op haar beurt de internatioals Eva de Goede en Anne Veenendaal in de heenwedstrijd die met 3-1 werd verloren. Zij zijn zondag wel van de partij.

3) Den Bosch kwetsbaar

Oranje-Rood bewees zondag dat Den Bosch te verslaan is. De ploeg van Tina Bachmann had ietwat geluk, maar won wel met 1-0 van de Bossche Bazen.

Drie keer had een speelster van Den Bosch (Lieke Hulsen, Joosje Burg en Lidewij Welten) een vrije schietkans tegen Oranje-Rood-keepster Saskia van Duivenboden. Met zeeën van tijd en meer ruimte dan op een willekeurige trainingsoefening. Drie keer ging de bal ruim naast het goal. Het is een teken dat Den Bosch aan het begin van dit seizoen kwetsbaar is, zelfs in wedstrijden waarin ze veruit de betere ploeg zijn.

4) Revanchegevoelens

De verloren play-off-finale en het verloop van de EHCC met een teleurstellende vierde plaats: hoe groot moeten de revanchegevoelens bij Amsterdam dit jaar wel niet zijn?

Den Bosch viert feest na de gewonnen finale van de play-offs in het Wagener Stadion om de landstitel van 2017/2018. Foto: Koen Suyk

 

Of wordt het toch gewoon weer Den Bosch? Bij Amsterdam hebben ze onder vorig seizoen een streep gezet. In interviews willen ze het er niet meer over hebben en kijken ze niet meer terug, maar vooruit. Een goede zaak, of een klassieke fout?

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens

 


8 Reacties

 1. janine-bijlsma

  Ik begrijp dat wat Denbosch doet al 20 jaar, heel erg knap is. Maar zijn er nu niet wel heel erg veel pro Denbosch artikelen aan het verschijnen van hockey.nl? Die mensen winnen al 20 jaar alles, met Ehren, met Kruis maakt blijkbaar niet zoveel uit wie de coach is, dit heeft de club gewoon zelf heel knap staan. Is het team, de speelsters en de coach van de tegenstander dan steeds een loser? Beetje simpel toch. De competitie is net begonnen zeg, rustig aan met die mensen. Denbosch is het gewoon aan zn stand verplicht met hun team, cultuur en 10 internationals ofzo om elke wedstrijd te winnen en ze zijn dan ook altijd torenhoog favoriet. Hup denbosch!

 2. albertmonpellier

  Beetje voorbarige titel en dan de vraag? - Vier redenen waarom Amsterdam nu wel van Den Bosch moet kunnen winnen?🤔 🤷🏾‍♂️ - Of wordt het toch gewoon weer Den Bosch? Wie zal het zeggen? Speel nu eerst maar de wedstrijd en dan praten over de vier redenen waarom het niet gelukt is en waarom Den Bosch wel heeft gewonnen!

  1. JoostS

   Titels met Clickbaite is nieuwe ‘elan’

 3. lynnBosman

  @Pieter Paul Smits, ik begrijp je zin niet over de jeugd? DB staat daarin al jaren in de finale, Amsterdam mreisjes B speelde vorig seizoen niet landelijk. Albers doet het goed, maar Fernig ook. Omrani zal het ook goed gaan doen verwacht ik. De Baat vind ik in xe toppers vaak nog af laten afweten. DB heeft niet echt een lekker begin, maar we zijn net begonnen. Beetje vreemd zo'n artikel al. Goed dat Amsterdam een mental coach heeft genomen, eindelijk het licht gezien.

 4. hvsm

  Dezelfde mentalcoach, voortaan jeugd inpassen bij dames1, het begint op DB te lijken.... maar net wat men zegt de competitie is pas 2 wedstrijden bezig. En na de winterstop moeten we nog maar kijken hoe het gaat lopen in combi met de pro league. Wie weet floreren dan de teams die geen internationals hebben.

 5. marijeknuvers

  Als je als topclub 1-2 speelsters per jaar uit eigen opleiding in je vaandelteam weet op te nemen, doe je het prima. Vanuit het perspectief van een middenmoter wordt zo misschien veel talent "gemorst". Dat kan, maar jongeren rond die leeftijd herschikken ook gewoon hun prioriteiten en achter een balletje aanhollen blijkt dan vaak minder belangrijk. To the point: Den Bosch zou weleens genadeloos over Amsterdam heen kunnen walsen. Ik ben benieuwd.

 6. goud

  Opvallend kortzichtig artikel maar ook sommige reacties. 1) De commentaren richting Amsterdam na vorig seizoen waren niet gericht op de mental coach maar op de hoofdcoach. Die is er nog. Schuift hij nu met deze input voor het artikel een stukje verantwoordelijkheid van zich af? (Opvallend dat het in artikel aan de orde komt, hockey.nl publiceert nooit over mental coach bij club teams. Ook niet na drama Adam vorig seizoen) 2 en 3) Het zal Den Bosch weinig uitmaken wie er wint. Ze denken al jaren in een proces over een heel seizoen en dat ze moeten pieken (technisch, tactisch, fysiek en mentaal) bij de play-offs. Het is daarom géén toeval dat Amsterdam vorig seizoen tijdens de competitie wél won. Dat er speelsters afwezig waren en zondag ook zijn lijkt onderdeel van het proces denken, tijdens play-offs zijn ze er weer. 4) Ja de revanche gevoelens helpen Adam vaker aan een zege in de competitie, ook hiervoor vorig jaar als voorbeeld. De overeenkomst tussen de clubs is dat de jeugd die doorstroomt lang niet allemaal bij deze club is begonnen met hockeyen. Adam doet dat echt niet anders dan DB. Het verschil tussen de clubs zit in de lange termijn visies en uitvoer hiervan. Den Bosch doet het al 20 jaar goed en die hele periode beter dan Adam. Net als bij DB is hier ook “opleiding” in B en A die instroomt, bij DB trainen en spelen deze meiden echter langer, vaker en meer mee in periodes zonder druk. Als de druk komt doen ze niet meer mee in wedstrijden en komt (dit jaar) bijvoorbeeld Keetels het regelen in de Play-offs. Beide coaches zijn niet verantwoordelijk voor de lange termijn visie zoals door de club uitgedragen en uitgevoerd. DB heeft er echter steeds een coach die ze laat presteren en Amsterdam niet. En de “arrogantie” bij coaching en club over goed hockey, een goed seizoen en technische hockeyers t.o.v werkers en hollers.....helpt dan niet als het spannend is. Grote kans dat Amstrdam zondag wint, nog grotere kans dat DB in play-offs (weer) wint. Bij mij overigens weinig Brabants bloed en 100% uit 020.

  1. janine-bijlsma

   @goud waar maak jij uit op dat er hier input is gegeven door coaches? Dit lijkt toch echt een zelf bedacht artikeltje van een journalist. Ik lees dus ook nergens dat Amsterdam vindt dat ze technische begaafde hockeyers heeft en dat DB vindt dat ze hollers en werkers hebben. Dat maak jij ervan. Net als dat iemand anders zegt dat ze dezelfde mental coach hebben (dat is toch niet mogelijk..), dat staat er ook niet. Wel heel bijzonder idd dat dit hier gemeld wordt op hockey.nl Persoonlijk begrijp ik die kritiek op Mathijssen niet zo. Ken hem als een absolute vakman en professional. In het verleden lukte het Cox, Schopman, Caldas en alle andere ook niet van Denbosch te winnen. Zegt dat dan altijd iets over de verliezend coaches, of zegt dit iets over Denbosch? Fijn voor je dat je uit 020 komt. Hier uit 010, lekker belangrijk


Wat vind jij? Praat mee...