Achttien hechtingen voor Jip Dicke: ‘Mij zul je niet horen piepen’

In plaats van in de kleedkamer van HDM zat talent Jip Dicke zondagmiddag plotseling in de wachtkamer van het Erasmus MC in Rotterdam. Een ongelukkig moment bezorgde haar een lelijke hoofdwond, die zorgvuldig moest worden gehecht. Met maar liefst achttien hechtingen.

Met de snelheid van een Ferrari zette de jonge aanvaller Dicke (20) zondagmiddag tegen Amsterdam druk op verdediger Gabrielle Mosch. Feitelijk sprintte ze zó snel op haar tegenstander af dat haar hoofd de tijd had om slechts één scenario te bedenken. De bal zou door Mosch gaan worden geflatst. Daarvan was Dicke overtuigd. Maar plotseling maakte de stick van de speelster van Amsterdam een onverwachte zwaai naar achteren. Voordat Dicke kon reageren, was het al te laat. Op volle kracht voelde ze hoe de stick tegen haar voorhoofd werd geslagen.

Onmiddellijk stortte de arme pechvogel van HDM neer. Als een gewonde soldaat lag ze secondenlang gestrekt op het veld, totdat de fysiotherapeut van HDM zich over haar ontfermde en haar overeind hielp. In haar tocht van het veld naar het clubhuis passeerde ze kluwen toeschouwers die van de schrik snel hun hoofd wegdraaiden. Zowel haar gezicht, haar haren, haar armen, haar benen en haar tenue zaten onder het bloed.

Zelf zegt Dicke over het moment: ‘Ik heb meerdere keren in mijn leven een bal tegen mijn hoofd gehad, maar dat was niet te vergelijken met de pijn die ik deze keer voelde. Deze klap kwam zo hard aan dat ik helemaal verstijfde. Mijn lichaam sloeg op tilt. Liggend op de grond kon ik niet eens mijn benen optillen. Het was een bizarre gewaarwording.’

Achttien hechtingen

Zondagmiddag hing in het clubhuis van HDM een groot scherm waarop de wedstrijd tegen Amsterdam (0-5) werd uitgezonden. Toen Dicke samen met haar fysiotherapeut het clubhuis betrad om zich te laten verzorgen, werd net de herhaling van het bewuste moment uitgezonden. Het was behoorlijk confronterend. Vlak nadat haar teamgenoten, haar tegenstanders, de coaches, de scheidsrechters en de toeschouwers hun adem inhielden toen Dicke gewond naar de grond ging, zag nu ook de hoofdrolspeelster zelf hoe heftig het moment eruit zag.

In het ziekenhuis bleek hoe groot de schade was. Links op haar voorhoofd zat een centimeters diepe snee, dat met maar liefst vijftien hechtingen moest worden gedicht. Net onder haar haargrens lag ook de zijkant van haar hoofd open. Om dat gat te kunnen dichten, waren nog eens drie extra hechtingen nodig.

Je kunt wel heel erg zielig gaan lopen doen en zwelgen in zelfmedelijden, maar je kunt jezelf ook vermannen. Soms hoort pijn er een beetje bij. Jip Dicke

Hoe verschrikkelijk pijnlijk het voorval er ook uitzag, het laatste dat Dicke wil is dat ze zielig wordt gevonden. ‘Een hersenschudding heb ik niet en ik ben ook niet bewusteloos geweest. Eigenlijk ben ik er dus best goed vanaf gekomen. Wanneer dit je overkomt, kun je wel heel erg zielig gaan lopen doen en zwelgen in zelfmedelijden, maar je kunt jezelf ook vermannen. Soms hoort pijn er een beetje bij. De volgende keer denk ik heus wel drie keer na voordat ik voor die bal duik, maar verder zul je mij niet horen piepen.’

Onduidelijk is nog of Dicke komende zaterdag in de thuiswedstrijd tegen topclub Den Bosch alweer binnen de lijnen staat. Dat laat ze afhangen van hoe ze zich deze week op de trainingen voelt. Mocht ze tegen Den Bosch meespelen, dan doet ze dat waarschijnlijk met verband om haar hoofd of een andere vorm van bescherming, om te voorkomen dat haar wonden openspringen.

Op het WK onder 21 in Potchefstroom werd Jip Dicke topscorer. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Genomineerd als Wereldtalent van het Jaar

Behalve dit voorval speelt er momenteel genoeg in het hockeyleven van Dicke. Haar club HDM, afgelopen twee seizoenen deelnemer aan de play-offs, maakt een donkere periode door met twee nederlagen van 5-0 achter elkaar (tegen HGC en Amsterdam). Op individueel vlak schijnt juist de zon. Begin deze maand werd bekend dat Dicke is genomineerd voor de prijs van Wereldtalent van het Jaar, waarvan de stembussen vandaag sluiten. Op dezelfde dag begin september werd ze gebeld door Jong Oranje-bondscoach Dave Smolenaars, die vroeg of ze wilde terugkeren in de selectie. Na het gewonnen wereldkampioenschap in Potchefstroom sloeg Dicke in juli op eigen verzoek het EK onder 21 in Gent over. Ze was hockeymoe.

‘Dat ik genomineerd ben voor de prijs van Wereldtalent van het Jaar, vind ik ontzettend gaaf. Voor mij is het echt een heel grote eer. Ik merk wel dat het gevaar op de loer ligt dat je extra druk gaat voelen. Maar ik voel niet de drang om te bewijzen dat ik terecht bij de genomineerden hoor. Ik ben heel benieuwd of ik win, maar ik wil het ook niet groter maken dan dat het is.’

Over de vraag van Smolenaars hoefde Dicke niet lang na te denken. Vorige week meldde ze zich voor de eerste training van Jong Oranje van dit seizoen. ‘Dat ik een rustige zomer heb gehad, heeft voor mij positief uitgepakt. Mijn batterij is weer helemaal opgeladen. Sinds ik besloten heb om niet van club te wisselen, voel ik een bepaalde rust. Ik leg mezelf geen druk meer op en sta weer vrijuit te hockeyen. Ik heb er zin in om dit seizoen lekker te knallen.’


1 Reactie

  1. Sjang Fijen

    Nou Jip, dat je een ontluikend talent bent wisten we al. Daarbij niet voor een kleintje vervaard is ons nu ook wel duidelijk. Hardstikke mooi, houden zo. Natuurlijk wil je vandaag tegen Den Bosch wel spelen. Iedereen wil tegen Den Bosch, Amsterdam of Stichtse spelen. Of dat met z'n grote en verse wond met wel 18 hechtingen zo verstandig is waag ik te betwijfelen. Hou dan ook, met zo'n wond MOET je ingetogen spelen en dat past niet in de stijl van de Dicke sisters. Als je mijn dochter was, maar dat ben je niet ,................. We zullen zien vanmiddag, maar alsjeblieft Jip de toekomst is belangrijker dan een of een paar wedstrijden nu even niet. Ik wens je oprecht veel beterschap,sterkte en bovenal wijsheid. Hartelijke Groet van Sjang, ja uit............ Den Bosch..


Wat vind jij? Praat mee...