Afscheid routiniers Verhage, Schoenaker, Müller en Verbruggen

Het slot van de reguliere competitie is steevast het moment voor spelers om afscheid te nemen. Dus werden zondag na de laatste speelronde in de Hoofdklasse Dames diverse speelsters in de bloemen gezet. Wij lichten hieronder enkele prominente speelsters uit, die de afgelopen jaren het Hoofdklasse-hockey kleur gaven. Bekijk hier alle transfers van de Hoofdklasse voor het seizoen 2018/2019. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl

Jacky Schoenaker

Jacky Schoenaker. Foto: Koen Suyk

Jacky Schoenaker is al jarenlang een vaste waarde bij Amsterdam. Dit seizoen is ze in de defensie een van de drijvende krachten achter de ploeg die de reguliere competitie als eerste beëindigde. Schoenaker (30 jaar) gaat via de play-offs voor haar derde landstitel. Eerder kroonde ze zich in 2009 en 2013 met Amsterdam tot de beste ploeg van Nederland.

Schoenaker nam twee jaar geleden afscheid als international. Ze kwam tot 49 interlands en won goud op het WK in 2014 in Den Haag. Ze maakte goede kans om mee te doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar miste dat toernooi, omdat ze geblesseerd raakte aan haar hamstring.

Marlies Verbruggen

Marlies Verbruggen. Foto: Willem Vernes

Marlies Verbruggen maakte het nieuws dat ze stopt zelf via Instagram bekend. Na twaalf seizoenen in de Hoofdklasse vindt de 28-jarige spits het mooi geweest. Bij haar ploeg Den Bosch stond Verbruggen – als oudste van het team – bekend als ‘de moeder’.

Naast de vier seizoenen bij Den Bosch, kwam Verbruggen uit voor Oranje Zwart en Kampong. Het reguliere seizoen is afgelopen, maar fans van Verbruggen kunnen haar nog zeker in actie zien. Den Bosch heeft zich als nummer 2 van de competitie geplaatst voor de play-offs, waarin het uitkomt tegen de nummer 3 SCHC. Zondag 29 april staat de eerste ontmoeting in Bilthoven gepland, de return in Den Bosch is op 5 mei en de eventuele beslissingswedstrijd op dezelfde plek is een dag later. Den Bosch speelt ook nog in de EHCC, waar het eveneens de titel verdedigt. Op 17 mei moeten de Brabanders het opnemen tegen HC Victorya Smolevichi.

Claire Verhage

Claire Verhage viert een benutte shoot-out in de playoff-duel met Amsterdam. Foto: Frank Uijlenbroek

Claire Verhage (32) speelde in haar carrière bij de drie grote Rotterdamse clubs: Victoria, Leonidas en Rotterdam, waar ze international werd. Ze verwierf echter haar meeste bekendheid als speelster van SCHC. Sinds 2010 is Verhage een vaste waarde in de Bilthovense formatie. Behalve op het veld is Verhage ook een fanatieke zaalhockeyster. Een hoogtepunt was de wereldtitel in 2007, waarbij Verhage zeven keer scoorde.

De aanvalster speelde 34 interlands voor de Oranje Dames. Ze kwam tot vier treffers. Verhage won in 2011 de Europese titel met het Nederlands elftal.

Julia Müller

Julia Müller slaat vanuit een strafcorner. Foto: Koen Suyk

De defensie van Amsterdam krijgt volgend seizoen een ander gezicht, aangezien ook Julia Müller na de play-offs stopt. De Duitse met het keiharde schot speelt sinds 2007 in Nederland, waar ze eerst uitkwam voor Laren. Ze stapte daarna over naar Kampong en kwam de laatste jaren uit voor Amsterdam. Met die ploeg hoopt ze haar eerste Nederlandse landstitel te behalen. Müller stond diverse keren in de finale, maar won de titel nog nooit.

Als Duits international had Müller meer succes. In de 249 interlands die ze speelde, won ze twee Europese titels: in Manchester (2007) en in Boom (2013). De verdediger speelde drie Olympische Spelen. Na de Spelen van Rio, waar ze met de Duitse ploeg brons won, zwaaide ze af bij Die Danas.

 


3 Reacties

 1. vostammer

  In vergelijking met het voetbal wordt relatief jong gestopt. De dames willen baby’s gaan werpen?

  1. look

   Wat een belachelijke veronderstelling en taalgebruik.!!! Schaam je diep !!!

 2. ArnoudBoersma

  Dames, jullie hebben een fantastische hockey periode meegemaakt. Iedereen heeft altijd genoten van jullie acties op het veld. Heel veel succes met alles.


Wat vind jij? Praat mee...