Laren gelooft in wonder: ‘Zijn niet sukkel van de Hoofdklasse’

De dames van Laren mochten wekenlang hopen op een langer verblijf in de Hoofdklasse, maar na de nederlaag van zondag tegen SCHC (0-1) heeft de eens zo roemruchte club volgende week in Den Bosch een regelrecht wonder nodig om degradatie nog af te wenden.

Op de laatste speeldag moet Laren als nummer laatst winnen van de koploper in de Hoofdklasse Dames en mag HGC niet winnen bij Oranje-Rood. Natuurlijk, in theorie kan dat scenario uitkomen, maar in de praktijk zal Laren volgend seizoen voor het eerst sinds 1989 geen hoofdklasser meer zijn.

Dat besef drong zondag na afloop van de wedstrijd tegen SCHC natuurlijk ook door in de hoofden van de Laren-speelsters.  Ze bogen teleurgesteld het hoofd. Er werd gescholden en gevloekt. Maar was er toch ook sprake van berusting. Immers, na de 1-0 nederlaag van vorige week tegen Pinoké was de situatie – met de laatste stek en duels tegen SCHC en Den Bosch in de laatste twee speelronden – al behoorlijk uitzichtloos.

De speelsters van Laren peppen elkaar op na afloop van de wedstrijd tegen SCHC. Foto: Bart Scheulderman

Laren-keepster Karlijn Adank was ondanks de nederlaag na afloop ‘ongelooflijk trots’, zo vertelde ze. ‘Die meiden hebben het vandaag geweldig gedaan. Wij waren gewoon beter dan een topteam als Stichtsche. Moet je eens kijken hoeveel goede speelsters zij hebben, terwijl wij hadden moeten winnen. We hebben weer laten zien dat we weliswaar twaalfde staan, maar zeker niet de sukkel van de Hoofdklasse zijn die elke week wordt afgedroogd.’

Volgens Adank heeft Laren dit seizoen leren incasseren: ‘Als je zo vaak klappen krijgt, wordt het ook een mental game. We slagen er nog steeds in om elke week beter te worden. Dat zorgt ervoor dat we ook strijdbaar blijven.’

Hoop

Dat was Laren zondag zeker tegen SCHC. De thuisploeg kon vooral niet alleen bogen op een uitstekende statistiek (van de laatste zeven thuiswedstrijden tegen SCHC werd alleen vorig seizoen dik verloren), de ploeg uit Bilthoven had 24 uur eerder ook nog een zware pot tegen Den Bosch (2-3 nederlaag) gespeeld.

Als je zo vaak klappen krijgt, wordt het ook een mentale game. Karlijn Adank, keepster van Laren

De ploeg van coach Darren Cheesman hoopte dat de vermoeidheid de Bilthovense formatie parten zou gaan spelen en begon vol gas aan het eerste kwart. Dat resulteerde in een goed begin van de wedstrijd voor de thuisploeg die SCHC vastzette en de bal goed rondspeelde. Veel kansen leverde dat offensief niet op. SCHC zette daar niet al te veel tegenover, maar kwam na 13 minuten spelen toch op 0-1.

Dat doelpunt was er overigens een om door een ringetje te halen. Ginella Zerbo zette de aanval zelf op, speelde Pien Dicke aan, die vond Yibbi Jansen. De middenvelder van SCHC kon zelf uithalen, maar koos voor een passje op Zerbo die de bal eenvoudig achter Adank schoof: 0-1.

Ginella Zerbo blij met de 0-1. Foto: Bart Scheulderman

Ondanks de tegentreffer liet Laren zich niet uit het veld slaan. De thuisploeg bleef met een bewonderenswaardige inzet inzet strijden voor elke meter en zette SCHC in het tweede kwart geregeld vast op eigen helft. Het goede spel leverde Laren een strafcorner op, waar SCHC er ook twee kreeg, maar doelpunten vielen er niet.

Wonder

In het derde kwart leek SCHC toch last te krijgen van de wedstrijd van zaterdag. Laren was de beste ploeg en kreeg tot tweemaal toe een strafcorner. Twee keer was het Maxime Kerstholt die aanlegde voor een harde slag, maar even zo vaak redde Heerbaart met een goede reflex. Aan de andere kant van het veld keek Adank veelal werkeloos toe: ‘Ik heb vandaag niet veel te doen gehad. Ik stond steeds hoger op het veld om de meiden aan te moedigen vooral door te gaan.’

Teleurstelling bij Laren. Foto: Bart Scheulderman

Ook in het vierde kwart weigerde Laren zich voortijdig bij een nederlaag neer te leggen. De dames in het blauw stormden richting het SCHC-doel. Dat ondertussen Kampong in Bloemendaal op voorsprong kwam, wisten de speelsters niet en had ze waarschijnlijk niets uitgemaakt.

De Larense dames bleven strijden. Ze kregen veldkansjes en strafcorners, maar doelpunten bleven uit. Tot grote teleurstelling van speelsters, begeleiding en een handjevol toeschouwers dat van achter het hek de thuisploeg aanmoedigde. Ze dropen na het laatste fluitsignaal af in de wetenschap dat alleen een wonder Laren nog voor de Hoofdklasse kan behouden.

Adank, vol vertrouwen: ‘Wij geven niet op.  Wonderen horen bij de sport.’

 


29 Reacties

 1. AvA

  Hgc is de grote mazzelaar. Vorig jaar laatste maar dat is niet doorgevoerd en dit jaar een na laatste en hoeven ze geen play offs. Volgend seizoen mag er iemand anders mazzelen wat mij betreft...

  1. AvA

   Bedoel natuurlijk play outs

  2. opleidenkey

   Kz is de grootste mazzelaar. Er zou niemand mogen promoveren, en daardoor ook niemand mogen degraderen...

 2. FIHCOACH

  Uithuilen en op nieuw beginnen in de promotie klasse. Nieuwe begeleiding aanstellen , nieuwe impulsen in het team en kijken waar het schip strand. Succes komt vanzelf als je een stapje terug doet. Het is geen schande om te degraderen het is een gegeven. Gebruik dat en Laren komt weer in de HK terug.

 3. MMheijen

  Laren heeft laten zien dat ze in de hoofdklasse horen, helaas wat laat in het seizoen..

 4. JM Mulder

  Je kunt je afvragen of Laren wel voldoende senioren-hockey heeft om het mogelijk te maken dat het 1e team uit kan komen in de Hoofdklasse..

  1. Avdd

   Precies dit! Demografisc gezien 0 bestaansrecht in de HK

  2. Freekie

   @Avdd dat is niet demografisch...

 5. lynnBosman

  Wat Kerstholt al zei: ze hebben het helaas voor Laren eerder laten liggen en dan is het extra zuur dat je laatste twee wedstrijden tegen SCHC en Den Bosch zijn. Laren heeft een aantal goede hockeysters zoals bv Kerstholt, De Ruiter en vd Veldt, zij zullen echt wel een plekje vinden in de Hoofdklasse (als ze dat willen). Ik denk dat zij wel mooie versterkingen zijn voor SCHC of Kampong. Maar goed, er is nog een wedstrijd te spelen. @AvA: het is wat het is. HGC heeft veel geluk gehad, maar dit seizoen eerder al waarschijnlijk genoeg punten behaald.

 6. TomCH

  Volgens mij heeft Laren aan een gelijkspel, indien HGC verliest genoeg. Laren heeft namelijk 4 wedstrijden gewonnen en HGC maar 3. Het blijft natuurlijk nog steeds een bijna onmogelijke opgave voor Laren..

  1. popov0702

   Nope 2 punten achter dus ze moeten winnen

  2. evduren

   Ok

 7. kikkerjan

  Waar het aan ontbreekt bij Laren....??? Heel simpel.....scorend vermogen. Technisch, tactisch, fysiek en mentaal best okay.......geen linker-rijtje maar ook geen degradatie-kandidaat.....maar als je moeilijk tot scoren komt kun je best steeds heel aardig hockeyen maar verlies je wel vaak en blijf je dus steeds maar onderaan staan. Dat was eigenlijk ook vandaag weer zichtbaar.....Laren kreeg echt wel kansen....en een aantal strafcorners...ballen net niet of rakelings voorlangs......tsja.....dan overzie je het spel van de laatste 21 wedstrijden en is dat dus kiezelpad de eindconclusie! Sinds mensenheugenis heeft de vereniging aan de Eemnesserweg te Laren geen hoofdklasser meer. Mannen niet maar nu sinds 1989 ook de Dames niet meer. Nieuwe episode voor de club. Veel dames zullen toch vertrekken of stoppen verwacht ik.

  1. AvA

   Ruiter en Kersholt en Jok wel echt goed. De rest is moeilijk.

 8. MMheijen

  Knuvers en kok staan achterin als een blok

 9. Freekie

  Dat zijn jullie wel, duidelijk....

 10. Badwaiter

  Wat een ongelofelijk slap gelul allemaal en dat lezen we nu al weken. Als Laren volgende week niet van DB wint (en die kans lijkt aanwezig) dan zijn zij gewoon de terechte degradant. Niemand heeft er dan mazzel want alle andere hebben simpelweg meer punten en zo werkt het nou eenmaal. Dat HGC vorig jaar geluk heeft gehad doet daar niks aan af. De promotie van KZ is natuurlijk wel lachwekkend.

 11. kikkerjan

  Ga je mij nu uitleggen hoe het werkt?!? En lul zelf niet zo slap....je hebt geen ene reet verstand van hockey......geluk bestaat niet in de sport. Promotie is inherent aan degradatie of wil je verder met 11 hoofdklassers...????

 12. charliejanssen

  Nu al zenuwachtig voor het nieuwe artikel over Laren. Wat zal de uitkomst zijn? We zijn echt te goed om te degraderen, we hebben gevochten en verdienden eigenlijk meer. We weten inmiddels wel wat er gaande is met Laren. Ook weten we dat kampong alle ellende helemaal te boven is, uiteraard door de trainerswissel... En natuurlijk helemaal niet omdat ze tegen mindere tegenstanders moesten! Hoe is het met Hurley, hoe is het met HGC? Kom eens met iets nieuws

 13. hockey-g

  Sukkel van de hoofdklasse? Nee, dat niet. Maar wel een club in verval. Bijna geen senioren meer, behalve bij de veteranen/veterinnen en veel jeugd. Er moet daar iets veranderen wil de club niet dezelfde kant opgaan als DKS in Enschede en in een later stadium EHV in Enschede.

 14. kikkerjan

  Al vele decennia is het beleid erop gericht om ooit landskampioen te worden maar met alle geld in de wereld is dat niet gelukt en nu is het uithuilen!

 15. trijntjel

  Je kan ook een leuke club zijn zonder hoofdklasse te spelen.

 16. FIHCOACH

  Elke week een artikel over wat er wel en niet goed ging. Nooit een kritisch geluid dat er jaren met geld gesmeten is . Geen jeugd opleiding is en was. Spelers met minimaal Nederlands A of B gehaald moesten worden zonder binding met de club. Ze staan onderaan en ja ze hebben de laatste weken laten zien dat ze in de hoofdklasse kunnen hockeyen. Maar ik vraag me af of de spelers trouw blijven aan de club bij degradatie. Bergkamp kan op zoek naar een nieuwe begeleidings staf of mag deze blijven ? Er zal veel moeten veranderen aan de Eemnesserweg wil Laren weer in de HK Terug komen. Grote schoonmaak van trainers , technisch directeur , spelers en bestuur. Dan maakt Laren pas stappen. En hockey.nl misschien kunnen jullie andere clubs ook zoveel in de spotlicht zetten , verdienen ze ! Chapeau Kampong, Victoria, Bloemendaal , HGC , Oranje Zwart, Hurley , Pinoke , Amsterdam, SCHC, Den Bosch !!!!

 17. kikkerjan

  Ik denk zelfs een leukere, meer gezellige en meer een club voor ALLE leden i.p.v. alleen twee eerste teams.

 18. misha-van-oostveen

  Oftewel een heerlijke startsituatie om het over een andere boeg te gooien. Kiezen voor je eigen jeugd, bouwen aan een echte clubcultuur ipv het ‘bouwen’ aan een imago van een poenigere club.

 19. lynnBosman

  Ja helemaal met jou eens Sportliefhebber!! Waarom is er geen artikel over HGC? Dat officieel ook nog niet safe is. Of inderdaad Hurley, OR dat het net gered heeft.

 20. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Ook hierweer mensen die het niet eerlijk vinden dat er teams promoveren en degraderen.... Lieverds dan had je voor dat de competitie van start ging de bondsregels moeten gaan lezen. Dan had je bezwaar kunnen maken en had je misschien kans gehad dat het aangepast zou gaan worden maar achter af weer dat gezeur dat iets niet eerlijk is? Het degradatie spook loopt al paar jaar rond bij Laren en nu is het gewoon klaar. Laren moet inzien dat er drastisch iets moet veranderen aan beleid. Hockeysters van Laren zijn echt niet slecht en als ploeg kan het aardig ballen, maar hoofdklasse waardig ?? nee niet meer. HGC ook niet en victoria ook niet... De hoofdklasse dames speelt zich af tussen nu 4 teams. SCHC Amsterdam Den Bosch en nu HDM maar kan ook zo OR of ander team worden. verder is het helaas gewoon weg niet interresant genoeg. En ja wie kampioen wil kunnen worden gaat het gewoon proberen bij Den Bosch of Amsterdam dus de "kleinere" teams worden gewoon leeg gekocht. Voor Laren jammer maar misschien begin maken bij het top sportbestuur en zo verder de bezem er door...

 21. olgakroese

  Heeft iemand Laren dit seizoen een corner zien scoren? Ik heb echt geen 1 corner gezien die er in is gegaan. En geslagen / geflatste corners? Het lijkt wel 1996 ;)

 22. misha-van-oostveen

  Nou is bij vrouwen hockey de sleepcorner echt het meest overgewaardeerde ‘wapen’ dat er is. Rendement is zo laag. Misschien een keer stoppen met de zoveelste reactie over de reglementen. Ja het was van tevoren bekend, nee die zijn echt niet gemaakt met het idee dat er een ploeg met 3 gespeelde wedstrijden zou promoveren. Op naar het nieuwe seizoen.


Wat vind jij? Praat mee...