Alles over de 100 Hoofdklasse-goals van Lidewij Welten

Lidewij Welten had het niet beter kunnen uitkienen. Bijna twaalf jaar na haar eerste doelpunt in de Hoofdklasse – op 23 oktober 2005 tegen Hurley – liet de 27-jarige aanvalster van Den Bosch gisteren haar honderdste treffer aantekenen, opnieuw tegen Hurley.

Daarmee is de cirkel rond voor de ervaren Welten, die met haar jubileumtreffer bijdroeg aan de 4-1 thuiszege van haar ploeg. We zetten de belangrijkste stats rond haar honderdste goal op een rij.

• Welten maakte haar honderd doelpunten in dertien Hoofdklasse-seizoenen, en allemaal in dienst van Den Bosch. Haar persoonlijk record dateert van het seizoen 2014/15, toen ze in de reguliere competitie dertien keer raak schoot. Dit seizoen staat de teller voor Welten op drie goals.

• Van alle nog actieve Hoofdklasse-speelsters hebben alleen Caia van Maasakker en Claire Verhage meer competitiegoals op hun naam staan. De beide speelsters van SCHC staan op respectievelijk 170 en 101 doelpunten.

• Welten maakte de meeste van haar honderd doelpunten tegen hdm (dertien). Hurley volgt na gisteren met twaalf treffers terwijl Pinoké en Laren respectievelijk negen en acht doelpunten van Welten incasseerden. In totaal kwam Welten tot scoren tegen 22 verschillende tegenstanders.

• Welten is de vijfde speelster in de historie van Den Bosch die de grens van honderd competitiedoelpunten bereikt. Ze voegt zich bij een select gezelschap van nationale tophockeysters als Maartje Paumen (352 goals), Mijntje Donners (264), Ageeth Boomgaardt (157) en Vera Vorstenbosch (125).

• Als we de Hoofdklasse-goals van Welten nader bekijken, dan komen liefst 93 van haar honderd treffers voort uit veldspel. De overige zeven goals ontstonden uit een strafcorner. Welten scoorde in de reguliere competitie nog nooit vanaf de strafbalstip.

Data: Gracenote


Wat vind jij? Praat mee...