Als een kat met negen levens knokt HDM zich naar vierde plaats

Met nog twee wedstrijden voor de boeg heeft HDM zondag in de strijd om de play-offs uitstekende zaken gedaan. De ploeg van Ivar Knötschke won in de Hoofdklasse Dames het sleutelduel bij Pinoké met 0-2 en staat in de Hoofdklasse Dames op poleposition voor het vierde play-offticket.

Een heerlijk vol sportpark op deze zonnige zondag aan de Jan Tooroplaan in Amstelveen. De fans van Pinoké gaven massaal gehoor aan de oproep van Dames 1 om de topper tegen HDM live te aanschouwen. Ondanks de nederlaag zullen ze daar geen spijt van hebben gekregen. Het publiek werd getrakteerd op een heerlijke strijd tussen de directe concurrenten.

De belangen waren groot bij deze kraker. Of zoals HDM-coach Knötschke voorafgaand aan het duel zei: ‘Als we hier verliezen, liggen we eraf.’

HDM-coach Ivar Knötschke. Foto: Koen Suyk

De inzet: de vierde plaats. Dat HDM – vorig jaar voor het eerst deelnemer van de play-offs – zich dit jaar überhaupt nog ging mengen om die strijd, is al een prestatie op zich. De Haagse dames opende het seizoen namelijk met twee zeges, vier remises en vier nederlagen, waaronder het verlies eind oktober op eigen veld tegen Pinoké (1-3).

Vijf maanden later ziet de wereld er heel anders uit voor HDM. De Haagse dames strijden met Pinoké om die felbegeerde vierde plek. Voor de Steekneuzen extra bijzonder: het zou de eerste play-offdeelname in de clubhistorie zijn. Zowel de mannen als vrouwen van Pinoké deden nog nooit mee om de strijd om de landstitel.

Pinoké schiet uit startblokken

De vraag was dan ook hoe met name de thuisploeg omging met de spanning. Het antwoord op die vraag werd al snel duidelijk. Pinoké, waar Stella van Gils (Amsterdam), Kelly Hoyng-Jonker, Anouk Lambers, Lisanne de Lange en Juliëtte van Hattum (stoppen allemaal) hun laatste thuisduel speelden, schoot uit de startblokken.

Onder meer Kelly Hoyng-Jonker speelde haar laatste thuiswedstrijd voor Pinoké. Foto: Koen Suyk

Al na vijf minuten werd Pinoké twee keer gevaarlijk. Eerst stoomde Josephine Murray gevaarlijk door over links, maar haar backhand vloog voor het doel van HDM-keeper Julia Remmerswaal. De goalie kwam daarna met de schrik vrij toen de backhand van Hoyng-Jonker via de stick van Tessa Clasener op de lat belandde.

Aan de overkant versierde HDM de eerste strafcorner van de wedstrijd. Deze werd meteen verzilverd. De flats van Bélen van den Broek werd nog gekeerd door Pinoké-keeper Kiki Gunneman, maar de rebound van Clasener was de sluitpost te machtig: 0-1.

Veel verbeten duels tussen Tessa Beetsma van HDM en Pinoké-speelster Stella van Gils. Foto: Koen Suyk

Fraai was de manier waarop Pinoké reageerde op die tegenslag. Nog geen minuut na de openingstreffer klapten de toeschouwers van de thuisclub hun handen stuk na een geweldige solo van de afscheidnemende Lambers. De speelster slalomde met speels gemak door de HDM-defensie heen, legde de pal panklaar voor Maria Steensma, maar die was een fractie te laat om de gelijkmaker binnen te schuiven. De toon was gezet door beide teams.

Het was eigenlijk jammer dat het scheidsrechterlijke duo floot voor het einde van het eerste kwart, want het spel golfde in de eerste 17,5 minuut lekker op en neer met onder meer grote kansen voor Murray (Pinoké) en Tessa Beetsma (HDM).

HDM-defensie in topvorm

Hoe chaotisch en aantrekkelijk het eerste kwart was, hoe rommelig, maar evenzo spannend het tweede kwart bleek. HDM leek de wedstrijd onder controle te hebben, al bleef Pinoké de aanvallende intenties houden. Het leverde de Steekneuzen drie strafcorners op rij op. Het team van Sabel koos opvallend genoeg voor drie varianten: twee op de linker-tip en één richting de rechter-tip.

HDM-keepster Julia Remmerswaal is de laatste weken op dreef. De goalie hield de laatste vier duels ‘de nul’. Foto: Koen Suyk

Keer op keer hield Remmerswaal, die al drie duels op rij geen tegengoal kreeg, stand. Dat lukte de defensie van HDM ook in het derde kwart, ondanks twee gevaarlijke strafcorners van Pinoké op rij. Het resulteerde in een laatste kwart om je vingers bij af te likken.

Om nou te zeggen dat de thuisploeg alles-op-alles moest zetten om de gelijkmaker te forceren, is ook wat overdreven, want Pinoké speelde de hele wedstrijd al met die intentie. De ploeg van Sabel nam veel risico en hockeyde in de slotfase nóg iets aanvallender.

HDM maakte daar in de omschakeling handig gebruik van. De bezoekers kwamen er over de rechterflank razendsnel uit, waarna Pien van der Heide de bal met wat fortuin in het doel van Gunneman schoof: 0-2. Met dat doelpunt gooide Van der Heide het duel in het slot.

Pien van der Heide gooit de wedstrijd tegen Pinoké in het slot. Foto: Koen Suyk

De Haagse formatie van Knötschke heeft na deze ‘finale’ de beste papieren om de play-offs opnieuw veilig te stellen. Het gat met Pinoké is nu twee punten (32 om 30). HDM eindigt de reguliere competitie tegen Bloemendaal en Klein Zwitserland, Pinoké sluit het seizoen af tegen Hurley en HGC. Het is nog allesbehalve gespeeld.

Pinoké – HDM 0-2 (0-1)
8. Tessa Clasener 0-1 (SC)
61. Pien van der Heide 0-2