Amsterdam dient HGC eerste nederlaag in competitie toe (3-1)

Amsterdam heeft zondagmiddag een overwinning geboekt op HGC. In het Wagener Stadion kwam de thuisploeg met 0-1 achter, maar stond na zeventig minuten hockeyen een 3-1 eindstand op het scorebord. Voor HGC was het de eerste competitienederlaag van dit seizoen. Vooral in de tweede helft was Amsterdam de betere ploeg.

Zes maanden geleden, begin april, strompelde Oranje-aanvoerder Eva de Goede in het Wagener Stadion het veld af, grijpend naar haar linkerpols. Het moment in de troostfinale van de Euro Hockey League tegen Der Club an der Alster (4-2), was de laatste keer dat De Goede het shirt van Amsterdam droeg. Nu keerde de 32-jarige middenvelder terug in het Wagener Stadion, als speelster van HGC, en werd zij na het de wedstrijd bedankt door het bestuur en uitgezwaaid door het publiek.

Mede dankzij haar inbreng, maar ook door de kwaliteitsinjectie die de ploeg van Robbert-Jan de Vos kreeg met de komst van speelsters als Giselle Ansley en Cécile Pieper, presteerde HGC – de nummer elf van vorig seizoen – de eerste competitiewedstrijden verrassend goed. In vier duels werden tien punten verzameld, wat op de ranglijst de derde plek opleverde. Het riep de vraag op hoe goed de ploeg nu precies is, en of het halen van de play-offs misschien mogelijk is. Al werd HGC afgelopen donderdag alweer met beide benen op de grond gezet, toen het – met De Goede binnen de lijnen – door promotieklasser Rotterdam werd uitgeschakeld in de Gold Cup.

Feest bij HGC na treffer van Dirkie Chamberlain (0-1). Foto: Koen Suyk

De 0-1 van Dirkie Chamberlain

Het was deze zondag jammer dat tegenstander Amsterdam nog altijd zonder vier belangrijke speelsters aantrad. De thuisploeg moest het doen zonder internationals Marijn Veen, Felice Albers en Lauren Stam. Ook aanvaller Sosha Benninga ontbrak. Voor haar is het seizoen al voorbij, vanwege de knieblessure die ze twee weken geleden opliep in de competitiewedstrijd tegen Oranje-Rood. Mede vanwege alle geblesseerden haalde Amsterdam routinier Elsemiek Groen weer van stal, de Heintje Davids van het hockey.

De lijst met afwezigen zorgde ervoor dat topploeg Amsterdam in kwaliteit had ingeleverd, waardoor het verschil in kwaliteit tussen beide teams wel minder was dan het op papier zou moeten zijn. Mede daardoor was Amsterdam-HGC vooral voor rust spannend. Na vijf minuten was het HGC dat verrassend op voorsprong kwam. Een bal vanaf de rechterflank stuiterde, na een stopfout van Maria Verschoor, de Amsterdamse cirkel in, waarna spits Dirkie Chamberlain tussen Sabine Plönissen en Ilse Kappelle de 0-1 binnenschoot. Het was een mooi doelpunt van de Zuid-Afrikaanse aanvaller.

Vervolgens ging Amsterdam op jacht naar de 1-1. Na kansen voor Elsemiek Groen en Maria Verschoor viel de gelijkmaker uit een strafcorner. Een sleeppush van Michelle Fillet eindigde op de voet van HGC-keepster Anke van Goudoever. Vervolgens belandde de bal via Kira Horn bij Noor de Baat, die van dichtbij uit de draai de 1-1 maakte.

Eva de Goede keerde tegen Amsterdam terug in het Wagener Stadion. Foto: Koen Suyk

Amsterdam loopt uit naar 3-1

De grootste kans in het tweede kwart was voor Amsterdam-aanvaller Freeke Moes, die een dribbel over de achterlijn in het zijnet schoot. Wel bleef HGC knap in de race, en was het absoluut geen zekerheid dat de ploeg van Robert Tigges een overwinning ging boeken. Vlak voor rust moest Anne Veenendaal redding brengen op een zwak backhandschot van HGC.

Een hoofdrol was in het derde kwart weggelegd voor Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen. Na 37 minuten hockeyen kreeg de thuisploeg een strafcorner en flatste zij de 2-1 binnen. Even later pakte zij een strafcorner van Ansley van de lijn, waarmee ze de gelijkmaker voorkwam. Gedurende het derde kwart mocht Plönissen nog drie keer aanleggen voor een strafcorner, maar het bleef 2-1. Ook miste Fillet een grote kans op de 3-1.

Steeds meer hing een doelpunt van Amsterdam in de lucht. De thuisploeg kwam steeds beter in het spel en legde op een gegeven moment heerlijke aanvallen op de mat. Vlak voor het einde van het derde kwart koos Amsterdam voor een strafcornervariant, die werd binnengetipt door Maria Verschoor, 3-1. Daarmee leek de wedstrijd beslist.

Maar in plaats van dat het voor HGC de nekslag betekende, ging de uitspelende ploeg op zoek naar de 3-2. Van dichtbij schoot Milagros Fernández op de voeten van Veenendaal, aan het begin van het vierde kwart. Even later had Isis van Loon kunnen scoren, maar Floor de Haan verdedigde knap uit. De kansjes die HGC vervolgens creëerde, werden ook niet benut. Daardoor incasseerde de voormalige degradatiekandidaat voor het eerst dit seizoen een nederlaag in de competitie.

Amsterdam-HGC 3-1 (1-1)
‘6 Dirkie Chamberlain 0-1
’14 Noor de Baat 1-1 (sc)
’37 Sabine Plönissen 2-1 (sc)
’47 Maria Verschoor 3-1 (sc)