Amsterdam heeft na chaotische aanloop nu gewoon 12 uit 4

Ze hadden de meest chaotische aanloop naar het seizoen van alle hoofdklassers. Maar inmiddels hebben de vrouwen van Amsterdam de smaak helemaal te pakken. Zondag werd HDM met 0-5 verslagen, alweer de vierde zege van dit seizoen, waarin ze nog geen punt verspeelden. En dat is een klein wonder, gezien de recente geschiedenis.

Eerder deze maand rommelde het nog hevig bij de vrouwen van Amsterdam. Coach Robert Tigges ging niet mee op oefenstage naar Hamburg en ontbrak ook bij de ABN-Cup. De officiële lezing was aanvankelijk dat hij zich ziek had gemeld en niet in staat was om het team te leiden. Later bleek het om een verschil van inzicht te gaan, tussen de spelersgroep en de coach.

Amsterdam leek met oud-speelster Lauren Stam aan het roer de competitie in te gaan. Maar twee dagen voordat de bal écht ging rollen, was de brand alweer geblust. Tigges kwam terug op de bank en leidde zijn ploeg naar een meer dan overtuigende zege (7-2) op Klein Zwitserland. Daarna werden ook het play-offwaardige HGC (3-2) en niet te vergeten aartsrivaal Den Bosch (2-0) verslagen.

Eerste corner na vijftien seconden

De ploeg die begin september nog de scherven aan elkaar moest lijmen, was een paar weken later ‘gewoon weer’ een van de belangrijkste titelkandidaten. Ook tegen HDM liet Amsterdam vroeg in de wedstrijd z’n tanden zien. Al na vijftien seconden versierden de bezoekers de eerste corner van de wedstrijd. Het bleek een voorbode voor een overtuigende eerste helft, waarin de eerste goal nog vrij lang op zich liet wachten.

Amsterdam had namelijk al drie corners en een paar schotkansen achter de rug, toen Marijn Veen met een daverende backhand de score opende. De uithaal van de spits kwam vlak na een fase waarin HDM juist wat beter in de wedstrijd kwam.

Een paar minuten later kroop Veen in de rol van aangever. HDM werd overlopen en zag hoe een simpel breedtepassje bij Michelle Fillet belandde. Julia Remmerswaal, die vorige week liefst vijf keer moest vissen tegen HGC, kreeg daardoor de 0-2 om de oren. HDM moest het vandaag stellen zonder de zieke aanvoerder en sterverdediger Tessa Clasener. De personele problemen voor de thuisploeg werden nog groter toen Jip Dicke aan het eind van de eerste helft met een hoofdblessure van het veld ging.

HDM loopt achter de feiten aan

De play-offdeelnemer van de laatste twee seizoenen kwam wel beter voor de dag dan tijdens hun offday tegen HGC, maar liep ook dit weekend constant achter de feiten aan. De Haagse ploeg kreeg in de eerste helft drie corners, maar die maakten de Amsterdamse defensie geen seconde echt onrustig. Na rust viel de derde treffer snel, uit een strafcorner. De eerste inzet van Sabine Plönissen werd aanvankelijk gekraakt, maar de bal belandde opnieuw voor de stick van de international, die ‘m niet vol raakte, maar wel Remmerswaal verraste.

Pas na de drie treffers van Amsterdam gooide HDM de schroom van zich af. De ‘niets-meer-te-verliezen-gedachte’ zorgde blijkbaar voor nieuwe energie. Er kwamen kansen en een paar corners, waarbij Amsterdam-goalie Anne Veenendaal een niet te nemen horde bleek. Amsterdam liet HDM uitrazen, hield stand en prikte twaalf minuten voor het einde via Felice Albers vlak achter elkaar de 0-4 en de behoorlijk geflatteerde 0-5 op de borden.

Het échte verschil had Amsterdam al gemaakt in die vijf dodelijke minuten in het tweede kwart. Daar legden ze de basis voor de vierde zege van dit seizoen, dat voor de titelkandidaat veel soepeler verloopt dan dat ze een maand geleden dachten.

HDM – Amsterdam 0-5
18. Marijn Veen 0-1
23. Michelle Fillet 0-2
34. Sabine Plönissen 0-3 (sc)
48. Felice Albers 0-4
50. Felice Albers 0-5