Amsterdam – HGC uitgesteld door corona: ‘Had erger kunnen zijn’

De dameswedstrijd tussen Amsterdam en HGC van zondag gaat niet door. De wedstrijd wordt verplaatst naar woensdag 9 september, omdat het coronavirus de selectie van Robert Tigges heeft bereikt. De ploeg heeft drie besmette speelsters en drie speelsters die preventief in quarantaine zitten. 

Amsterdam heeft daarop een verzoek gedaan om de wedstrijd zondag uit te stellen. De hockeybond heeft dat verzoek gehonoreerd op basis van aanvullende bepalingen Bondsreglement. Die schrijven voor dat een club een verzoek tot uitstel mag aanvragen als er zes of meer spelers van een team door het coronavirus (positieve tests, dringend geadviseerde of verplichte quarantaine) niet deel kunnen nemen aan een wedstrijd.

‘Onze protocollen op de club hebben ons gered’, vertelt Tigges. ‘Het had veel erger kunnen zijn.’ Amsterdam liet twee weken geleden nog zien hoe goed de club het voor elkaar had. ‘Op de club is het goed gegaan. Dat komt door de goede protocollen. De besmettingen zijn ontstaan in de sociale kring.’ Het besmette drietal heeft vorige week gegeten in een restaurant. De kans is groot dat het daar is begonnen. De drie andere speelsters zijn negatief getest, maar zitten in quarantaine omdat zij nauw contact hebben gehad.

‘Als je hoort dat iemand in de selectie corona heeft, krijg je allemaal spontaan keelpijn’

‘Dit heeft een hele impact’, gaat Tigges verder. ‘Natuurlijk zijn dit dingen die je niet kan voorkomen. Ze hebben allemaal huisgenoten met ook een sociaal leven en geen topsport verplichten hebben. Al houden ze zichzelf nog zo goed aan de regels, blijft het sociaal heel lastig. Vooral in een brandhaard als Amsterdam.’

De ploeg is geschrokken. ‘Het is absoluut een mentale klap. Het doet veel met je team. Je gaat aan jezelf twijfelen. Als je hoort dat iemand in de selectie corona heeft, krijg je allemaal spontaan keelpijn. Het is een moeilijke situatie.’ Vorige week vrijdag werd de eerste besmetting bekend. In het weekend volgde de tweede. Maandag bleek ook een derde speler positief getest.

Archiefbeeld van de oefenwedstrijd tegen Laren. Amsterdam handhaaft de coronaregels goed. Foto: Bart Scheulderman

Tigges is blij dat de wedstrijd is uitgesteld, maar zet wel zijn vraagtekens bij de regel dat dit pas geldt indien zes spelers over meer zijn getroffen door coronamaatregelen. ‘Dat is toch een punt van discussie. Bij drie of vier besmettingen ga je de eigen jeugd aanspreken. Maar invallen bij een ploeg waar corona heerst, wil je dat wel? Besmettingen zijn een heel ander verhaal dan bijvoorbeeld blessures. Wij hebben gelukkig de mazzel dat we een sterk A1 hebben. Het wordt een hele puzzel’, zegt Tigges.

Naast mentaal ook fysieke klap

De afgelopen week heeft Tigges met een kleine groep getraind. Maandag is de quarantaine voor de zes speelsters voorbij. Dinsdag is de ploeg weer compleet op de training. Woensdag speelt zijn ploeg dus tegen HGC. Naast een mentale klap, is het nog de vraag hoe groot de fysieke klap is. ‘Twee van de drie besmette speelsters zijn er goed ziek van geweest. Hoge koorts. Het is maar de vraag hoe fit iedereen dan is.’

Amsterdam is de eerste ploeg die vanwege het coronavirus geen competitiewedstrijd kan spelen. Tigges vreest dat er nog meer teams zullen volgen. ‘Misschien is het maar goed dat wij de eersten zijn. We hielden ons al strikt aan de regels, maar anderhalve meter is voor ons nu eerder twee, dan een meter.’

Training Oranje Dames uitgesteld

Omdat Amsterdam een Hoofdklasse-team heeft met meerdere internationals, heeft KNHB besloten de start van de training van de Oranje Dames met een week uit te stellen. De dames zouden maandag voor het eerst sinds de vakantie weer bij elkaar komen.

 

 


59 Reacties

 1. ruud-stork

  Als je gezellig buiten de deur gaat eten met wat ik begrijp 6 dames die topsport bedrijven in Amsterdam waar veel besmettingen zijn 🥴

  1. rubengraafland

   Precies, want als er 1.100 mensen besmet zijn op 900.000 moeten alle topsporters binnenblijven natuurlijk

  2. stekel

   Eens met @juistja Opmerkelijk en bedenkelijk dat de KNHB de training vh Nationale Team wel een hele week uitstelt, maar de wedstrijd Amsterdam- HGC slechts 3 dagen. Het aantal Amsterdam internationals is hoog, maar het gaat om de gezondheid van alles speelsters toch ?

  3. ed69

   Verkeerd begrepen, het waren er drie.

  4. stekel

   @ed69. Gaat om aantal Ams internationals tov totaal aantal internationals. Niet om aantal Amsterdamse dat in quarantaine is/covid heeft.

  5. arnoldS

   A ben ik sowieso voorstander dat als je uiteten gaat, dat met een kleine groep doet. Maar B belangrijker; jij wilt topsport bedrijven (of normaal werken) dan vermijd je de risico’s. Dus ja. Blijf binnen, dan is je kans op besmetting kleiner. Is ronduit asociaal.

 2. g-hockeyfan

  had erger kunnen zijn. sommigen van hen leven met spelers van andere clubs! het wordt onvermijdelijk een moeilijk jaar, maar ze zullen gewoon hun best moeten doen.

 3. p-smits

  Op zich verstandig allemaal, maar dit gaat zich, de komende maanden in de verschillende teams, gewoon herhalen lijkt mij. Tja, blijft een beetje aanrommelen,

 4. sven-v

  @Rubeng: Ik ben al een half jaar niet uit eten geweest. Andere redenen, maar actief zijn in topsport zou een motivatie kunnen zijn om sociale contacten anders in te richten waarbij je minder in contact komt met onbekende derden, zoals in een restaurant.

  1. rubengraafland

   Goed dat je dat doet als je het nodig vindt. Ik ontken ook niet dat éénieder eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Ik vind het echter, als 0.12% van de Amsterdamse bevolking actueel besmet is, begrijpelijk dat je toch naar een sociale plek als restaurant gaat. Topsport gaat om fysieke maar ook mentale gezondheid, en als een kluizenaar op je kamer van 14m2 gaan zitten is voor niemand goed

 5. rancoburgzorg

  Wauw! Dit begint al weer goed. Dus als een paar speelsters besmet zijn moeten we weer in paniek raken en de wedstrijden maar verplaatsen? Je achter allerlei protocollen (waarvan de waarde ook nog eens zeer betwijfelbaar is) verschuilen is de makkelijkste weg. Zo blijf je dus bezig. Er zijn toch ook weleens 6 blessures in een team?

 6. MIck

  Alleen Zijn 6 blessuregevallen niet besmettelijk.

  1. opleidenkey

   Onzin. Die 6 komen niet omdat ze in quarantine zitten. Dus hoef je die wedstrijd ook niet uit te stellen. Ze kunnen namelijk niemand besmetten als ze er niet bij zijn...

 7. rancoburgzorg

  Die zitten alle 6 toch gewoon even in quarantaine? Goedkoop excuus van de trainer om zijn eerste wedstrijd niet te verliezen, maar de hockeysport is weer de echte verliezer. Zo blijft het een dooie boel die gegijzeld wordt door angst. Ach we gaan wel weer voetballen of korfbal kijken hoor.

  1. knap

   Doe eens normaal man. Deze trainer pakt zijn verantwoordelijkheid. Iedereen wil lekker hockeyen. Je kent zeker niemand in de zorg of iemand die deze ziekte gehad heeft. Het is een drama. Verenigingen kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Ik vrees dat binnen twee maanden er niet meer gehockeyd wordt.

 8. MIck

  De hockeysport en de maatschappij Zijn de grote verliezer als de besmettingen oplopen. Deze speelsters zitten nu In quarentaine maar de klachten Zijn bij een ieder anders de een heeft zware klachten en een ander heeft amper klachten dus weet je niet gelijk of je wel of niet Besmet bent, dit houden we tot er een vaccin is of dacht Jij de competitie gaat beginnen Corona is weg?

 9. rancoburgzorg

  @mick Dus jij denkt serieus dat het spelen van een wedstrijd het aantal besmettingen doet oplopen? Als dat echt waar zou zijn, dan snap ik niet waarom we uberhaupt nog wedstrijden organiseren dit seizoen.

 10. MIck

  Volgens mij zeg Ik dat nergens.

 11. goud

  Het is toch niet heel verrassend dat mensen besmet zijn in deze tijd? Of denken we dat het virus alleen bij andere mensen komt? Daarom best begrijpelijk dat er regelingen zijn gemaakt om bij 6 afwezigen (1/3 van de selectie) iets te kunnen. Aan de andere kant leeft bij mij ook de vraag of de competitieaanpassing dan nodig is. Tigges geeft nu al aan woensdag toch de A meiden nodig te hebben....als dat ondanks de regelingen zo is dan hoeven daarvoor niet de wedstrijden verplaatst te worden. Behalve als je de A1 meiden probeert dubbel in te zetten, vol op zaterdag en vol op.....woensdag. Ja dat is wel beter natuurlijk ;) Maar er komen nog heel veel besmettingen en dus heel veel verplaatste wedstrijden.....Is dat goed voor hockey? Of moeten we gewoon accepteren dat alle clubs in HK daar vol op inzetten en misschien een jaartje iets minder presteren in A?

 12. Mark Bouwman

  Misschien is het handig als zeker topsporters cq HK spelers/speelsters het niet gaan "opzoeken" in (Amsterdamse) restaurants, bars of cafés. Oranje dames ligt nu ook een week "plat", begrijp ik. Dit helpt niet echt.

 13. philchapel

  Een wedstrijd verplaatsen als daar voor alle betrokken partijen een grondige reden voor is, is okee indien het bij uitzonderingen blijft. Maar afhankelijk van hoe dat virus in het najaar gaat evolueren (het wordt herfst en winter en dan zitten mensen toch doorgaans meer in gesloten ruimtes), kan en gaat elk team waar besmettingen zijn, wedstrijden willen verplaatsen en dan wordt het managen van de kalender een chaos die niet te overzien is. Of zou het niet beter zijn de kalender strak aan te houden (met misschien enkele zonderlinge en acceptabele uitzonderingen) en de teams te verplichten te spelen met de beschikbare krachten? Okee dan krijg je misschien een aantal verrassende resultaten maar dan wordt de competitie tenminste uitgespeeld. Wat is volgens jullie het beste? Ik ben Belg en bij de KBHB zijn ze daar nog niet helemaal of helemaal niet uit.

  1. goud

   Je laatste idee steun ik helemaal!

 14. Runa Honig

  Dit is het nieuwe normaal. Laten we blij zijn met elke wedstrijd die wel gespeeld kan worden. Van de speelsters van oranje mogen we met het oog op de voorbereiding richting OS wel wat meer verwachten qua verantwoordelijkheid, vind ik. Je hoeft niet als een monnik te leven, maar uiteten gaan in Adam in restaurants is de komende maanden niet echt handig voor je team.

  1. goud

   Laten we gewoon alles spelen, Amsterdam heeft 22 speelsters op de lijst staan, daarvan hoeft maar de helft in het veld. 6 thuis in quarantaine en nog altijd 5 op de bank, zónder inzet van MA1.

 15. Mark Bouwman

  Ik zou zeggen: speel iedere wedstrijd die nu nog kan, dan hebben we in ieder geval nog iets gedaan voordat het misschien weer ellende wordt. En wijs je spelers/speelsters erop - zeker als ze in de HK spelen - hun verantwoordelijkheid te nemen. Ze zijn tenslotte ook direct of indirect verbonden met het lijntje Oranje (daar zijn ze vast niet blij als ze trainingen moeten schrappen) in aanloop naar de OS Tokyo.

  1. stekel

   Eens en voor wat betreft de Internationals is het makkelijk: DB 9, Amsterdam 7, SCHC 6 en kampong 1. Maw NL11 verdeeld over 3 steden en slechts 4 clubs. Kwetsbaar ?...

 16. eefgorter

  Dit gaat ‘m niet worden zo. Je kan niet steeds wedstrijden gaan schrappen. Gewoon spelen met wie je hebt. Tenzij hockey gaat bubbelen zoals de NBA, wordt het een kort seizoen op deze manier.

 17. MIck

  Maar omdat je niet Zoals bij voetbal geregeld test blijf je dit houden, dus je kan wel roepen spelen Met wie je hebt Maar ook dan kunnen er natuurlijke meerdere spelers of speelsters Besmet Zijn of raken.

  1. eefgorter

   Neeeee Mick. Wel gewoon de regels volgen. Betekent inderdaad dat je soms (belangrijke) spelers mist. Team dat het beste corona managed, wint.

 18. opleidenkey

  Slecht signaal dat je nu al een wedstrijd uitstelt als KNHB. Amsterdam kan met een selectie van 22 min 6 besmette speelsters best die wedstrijd spelen. Dit maakt dat andere clubs ook bij het minste geringste uitstel gaan aanvragen, en wellicht daar voordeel uit proberen te halen. En HGC is nu de dupe. Wat als HGC nu 6 blessures heeft, mogen ze dan ook uitstel vragen?

 19. MIck

  De vraag stellen is hem beantwoorden

  1. opleidenkey

   De vraag stellen is bedoeld om de beleidsmakers te motiveren beter na te denken over de gevolgen van hun beleid. Als de KNHB wat standvaster zou zijn en wedstrijden niet zou uitstellen gaan de clubs (spelers en coaches) vanzelf voorzichtiger worden (dus niet uit eten in hartje van welke stad dan ook) omdat ze anders zichzelf mogelijk benadelen. Dan gaan er veel meer wedstrijden door en wordt het wat het wordt qua uitslagen. Wat ik zei, als er 6 blessures zijn in een team wordt een wedstrijd ook niet uitgesteld...

 20. MIck

  Nee natuurlijk worden wedstrijden dan niet uitgesteld blessures en besmettingen Zijn totaal andere zaken. Covid is besmettelijk en een kruisbandblessure is dat Niet de vergelijking slaat dus nergens op. Verder heb je het erover dat HGC de dupe is? Want ? Ik gok dat Ze bij HGC ook liever niet Besmet worden.

  1. opleidenkey

   Nou, die hebben dan 4 dagen later weer een wedstrijd ipv 7 dagen later. En verder bedoel ik natuurlijk in algemeenheid 6 afwezigen. Verder gaat de vlieger ook niet op betreft besmettingsgevaar, want die 6 spelen niet dus kunnen ook anderen niet besmetten. Dus wil je alleen maar afgeven op mijn argumenten of kom je nog met een inhoudelijk valide reactie, niet flauw bedoeld...

 21. unplugged

  Wat mij betreft een geval van gebrek aan discipline , er zijn ook andere Hoofdklasse spelers die in een volgepropt studentenhuis in XXX wonen , ze vragen er om . Gelukkig dat de wedstrijd ook niet op TV komt . dat vond ik sowieso al schandalig : Hoofdklasse onwaardig je tegenstander in de eerste wedstrijd te vernederen .

 22. hockeyliefhebbertje

  Dit is gewoon heel slecht, je bent topsporter of niet. Een beetje uit eten gaan terwijl je weet dat besmettingen binnenshuis plaatsvinden. En dan toevallig 3 besmet en aanvullend 3 in quarantaine, jaja amehoela.

 23. MIck

  @opleidenkey, inhoudelijk heb ik je al een aantal keer beantwoord, dat je het er niet mee eens bent dat kan. Je argumenten slaan nergens op want je vergelijkt blessuregevallen met besmettingen. En heel veel vervelend dat HGC straks maar 4 dagen heeft richting de 2e Comp wedstrijd blijft staan dat ze ook bij HGC liever miet besmet raken.

  1. opleidenkey

   Dan verschillen we fors van mening. Jouw argumenten slaan nergens op. Iemand die er niet is, kan ook niemand besmetten. Het lijkt wel of je een belang hebt om een probleem te zien wat er niet is. Amsterdam fan? Jammer dat je het niet neutraal kunt beoordelen. Ik stel covid 19 niet gelijk aan een blessure, maar het gevolg van niet kunnen spelen stel ik wel gelijk. Een blessure is niet besmettelijk en covid 19 ook niet als de personen die dat (helaas) hebben er niet bij zijn. Ik snap niet hoe je dat niet kunt begrijpen.

 24. MIck

  @slechts-een-mening, dat is nou juist de grap ze volgen de regels. Lees de aanvullende regles vd KNHB maar door.

  1. eefgorter

   @Mick Ik ken de aanvullende regels van de KNHB. Geloof mij dat de te veel HK spelers in en rond Amsterdam die niet heel serieus nemen. Iets anders, wat de meeste hier al weten: met @opleidenkey is het slecht discussieren.

  2. opleidenkey

   Goed niveau slechts een meninkje. Je praat meteen voor wie eigenlijk? Zoals jij heb ik ook slechts een mening, wat is nou je punt, kan je niet tegen een weerwoord?

 25. MIck

  @opleidenkey, dat we van mening verschillen was me al opgevallen want als je blessuregevallen 1op 1 wil vergelijken met besmettingen heb je het niet begrepen. Nee ik heb niks met Amsterdam en als dat wel zo was, had dat uitgemaakt? Lees je verhaal nou eens terug je trekt de vergelijking tussen blessures en Besmettingen 2 totaal verschillende zaken. Er zijn 6 besmettingen, zijn de andere 16 allemaal getest ? Wie weet hebben er nog wel 3 het zonder dat ze klachten hebben.

  1. hockeyliefhebbertje

   Als een team ineens 6 blessures heeft moet het gewoon spelen, nu met 3 besmettingen en dan toevallig ook nog eens drie geadviseerde quarantaine gevallen kan het uitstel krijgen. Er is dus geen verschil. En ik durf het te betwijfelen of dit wel in de haak is. Is een of meerdere sterkhouders geblesseerd of besmet? Gelijk de Corona ontsnapping misbruiken door het aan te vullen tot 6. Het is topsport toch? Discipline en anders pech.

  2. opleidenkey

   Tja, je stelt eigenlijk dat we beter helemaal niet meer gaan hockeyen, überhaupt sporten. Is iedereen wel getest? Toch maar weer lockdown doen? Nee, dan heb je gelijk. Laten we alles maar uitstellen zodra het woord covid 19 alleen al gevallen is. Glas half leeg bij je zeker?

 26. MIck

  Grappig nu ga je namens mij conclusies trekken?

  1. opleidenkey

   Ja, je laat me geen keuze, je geeft zoveel argumenten... Maar Mick, meestal vind ik je reacties wel degelijk hout snijden, maar nu een keertje minder. Laten we maar hopen dat dat klere virus snel is opgedonderd. Hoeven we het hier verder niet meer over te hebben...

 27. hockeyliefhebbertje

  Ze gaan de tour de France ook uitstellen zodra een wielrenner geblesseerd eh Corona heeft. De anderen 7 renners moet dan even in quarantaine. Maar ja tour de France/wielrennen is geen topsport....

 28. MIck

  Geweldige vergelijking de Tour de France waar miljoenen in omgaan met de HK hockey.

 29. MIck

  @opleidenkey, zijn we het voor het eerst met elkaar eens. Laten we hopen dat we het virus snel onder controle hebben.

 30. jim

  Meiden die gewoon lekker hun ding doen, terwijl ze topsport denken te beoefenen. Anderen besmetten, opa’s en oma’s vervolgens onwetend besmetten. Bij Amsterdam Dames1 is een international besmet. Lekker voor de rest van de onze selectie. Ga zo door!

  1. hockeyliefhebber12

   Hoe weet je wie er besmet zijn?!

  2. eefgorter

   2 internationals

 31. fantophockey

  Gewoon niets uitstellen, gewoon spelen met wat je hebt. Degene met beste corona-management en/of beste jeugdopleiding haalt de meeste punten. Als we nu al met wedstrijden gaan schuiven dan kan je dit seizoen nog een hoop ellende verwachten. Zorg dat teams in de hoofdklasse regelmatig getest worden (is nu niet het geval) anders is het seizoen helaas snel ten einde.

 32. goud

  Met dit uitstel wordt Amsterdam bevoordeeld door de timing, het begin van de competitie. De wedstrijd 3 dagen later spelen geeft de mogelijkheid de meiden die in quarantaine zitten wel mee kunnen doen. Bij een volgende situatie van 3 quarantaine gevallen zullen er met 10 dagen quarantaine waarschijnlijk 2 competitie wedstrijden verplaatst moeten worden.....

 33. unplugged

  Het wordt tijd dat ze stoppen met deze rubriek , hockey "liefhebbers" proberen alleen maar mekaar af te zeiken . Zo walgelijk deze maatschappij is zo walgelijk is deze rubriek en het zijn altijd dezelfde en wel 5 keer bij 1 artikel .

  1. robboomsma

   Helemaal mee eens, gaat al enige tijd zo........

 34. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Toch wel spijtig dat eerst zo goed gesproken wordt over het feit dat Amsterdam het voorelkaar heeft etc... maar goed dan heb je van die insta gevoelige jonge hippe meiden die het ontzettend belangrijk vinden om “gezien” te worden in een leuk tentje en natuurlijk liefst met de bffs zo dicht mogelijk bij elkaar. Logisch dat dit niet te controleren is! Je kan een mens niet opleggen dat het iets niet mag. Maar ho even... een betaalde dames 1 speelster die ook nog internationaal is? Die vangt dus ten eerste geld van en bij Amsterdam en dan oom nog eens belastingcenten van ons allen en beweert dan dus topsporter te zijn??? Lijkt me heel simpel dat NOC NSF de KNHB hier op aanspreekt en de dame(s) in kwestie een reprimande op te leggen. Het idiote is dat deze dames dus vergeten met wie ze allemaal in contact komen. Nee het hoeft niet zo te zijn maar de ouders, opa’s en oma’s, vriendinnen en vrienden. En ja zo kan het dus zijn dat jij als topsporter international gesteund door heel het oranje volk er voor zorgt dat de opa of oma of moeder van de vriendin van een vriend van jouw vriend ziek en misschien wel erger .... Topsport is verantwoording nemen! Vooral op de moment dat “het volk” dit verwacht! Finale Olympische spelen of Pandemie COVID-19 nul verschil in. Gewoon net even iets meer aan de regels gaan houden! En voor al die mensen hierboven of de wedstrijden door moeten gaan of niet. Oktober of November is het klaar want dan zit meer dan de helft thuis te hoesten en te snotteren en mag er toch al niet meer gesport worden. Oh wat is die sport toch belangrijk.... Succes allemaal


Wat vind jij? Praat mee...