Amsterdam ondanks nieuwelingen voorin meest scorende ploeg

Van alle clubs in de Hoofdklasse Dames is Amsterdam dit seizoen met dertig doelpunten het team dat het vaakst heeft gescoord. Aanwinsten Freeke Moes en Fay van der Elst presteren goed, hoewel het rendement van Amsterdam zondag tegen SCHC (2-2 gelijkspel) hoger had moeten zijn.

Toegegeven, de cijfers zijn enigszins vertekend, omdat Amsterdam bijvoorbeeld al tegen Victoria heeft gespeeld. Toen kregen de aanvallers zoveel vrijheid dat het lukte om in één wedstrijd tien keer te scoren. Hoewel Den Bosch vooralsnog 25 goals maakte en SCHC negentien, vertellen cijfers natuurlijk lang niet altijd het hele verhaal.

Toch kan voorzichtig worden geconcludeerd dat Amsterdam met Freeke Moes (vijf doelpunten) en Fay van der Elst (drie doelpunten) goed heeft ingekocht. De aanvallers zijn gehaald als vervangers van de gestopte Charlotte Vega en de naar Pinoké overgestapte Kelly Hoyng-Jonker.

Fay van der Elst ontwijkt de bal van Yibbi Jansen. Foto: Koen Suyk

Vernieuwde aanvalslinie

In vergelijking met het kampioensjaar 2018/2019 staat natuurlijk ook spits Kitty van Male niet meer binnen de lijnen. ‘Vergeleken met zo’n drie, vier jaar geleden is inmiddels zo’n beetje de hele aanvalslinie veranderd’, zegt Robert Tigges, coach van Amsterdam.

‘Met Sosha [Benninga] en Joy [Haarman] hebben we twee aanvallers die al wat langer meedraaien. Die zijn eerder ingestapt en rustig aan het groeien. Vorig jaar is Michelle [Fillet] naar ons gekomen. Zij kreeg meteen alle schijnwerpers op zich gericht, omdat Kelly [Hoyng-Jonker] zwanger werd en Marijn [Veen] vroeg in het seizoen geblesseerd uitviel. Dat was een lastig jaar. Nu heeft Michelle meer speelsters om zich heen en kan ze rustiger haar eigen spel spelen.’

Van de twee aanwinsten maakt vooral Freeke Moes indruk. Fraai was de goal die ze vorige week scoorde tegen Pinoké. Met een handig liftje stuurde ze niet één, maar twee verdedigers het bos in, waarna ze niet hard op doel sloeg, maar keepster Kiki Gunneman met een handig balletje in de korte hoek passeerde.

Oorlog maken in de cirkel en bij tweede paal voor mijn mannetje komen, gaat steeds beter. Fay van der Elst

Fay van der Elst valt vooral op door haar tweede paal-goals. Op een voorzet van Ilse Kapelle kreeg ze zondag glijdend op haar buik haar stick weer tegen de bal. Het betekende de 1-0 in de wedstrijd tegen SCHC.

‘Qua hockey is het een heel ander spel dat we spelen. Veel aanvallender dan ik ooit heb gedaan’, zegt Van der Elst over haar overstap van hdm naar de regerend landskampioen. ‘Het kost tijd er mijn eigen invulling aan te geven. Ik merk dat ik steeds meer gewend raak aan hun spel en zij aan mijn spel. Ik kom graag in de bal en geef ‘m vervolgens mee aan anderen. Daar heb ik nu bij uitstek de juiste medespelers voor. Oorlog maken in de cirkel en bij tweede paal voor mijn mannetje komen, gaat ook steeds beter.’

 

We kunnen nog zeker progressie maken. Op een paar momenten hadden we meer rendement kunnen halen. Robert Tigges over de wedstrijd tegen SCHC

Tien goals maken tegen Victoria is natuurlijk goed voor het zelfvertrouwen, maar veel belangrijker is natuurlijk scoren in topwedstrijden. Zondag tegen SCHC bij een voorsprong van 1-0 liet Amsterdam het na om uit te lopen naar 2-0, onder meer omdat Moes een grote kans miste. Daardoor kreeg SCHC de mogelijkheid zich terug in de wedstrijd te vechten en op een 2-1 voorsprong te komen, waarna de wedstrijd via Eva de Goede door een strafcornervariant van Amsterdam in 2-2 eindigde.

Tigges: ‘We kunnen nog zeker progressie maken. Als je ziet hoe we elkaar in de laatste fase níét vinden… Dat is jammer. Voor rust hadden we naar een 2-0 voorsprong uit moeten lopen. We kregen niet per se megagrote kansen, maar controleerden de eerste helft wel grotendeels. Op een paar momenten hadden we meer rendement kunnen halen.’

De volgende serieuze testcase is meteen zondag al, als Amsterdam op bezoek gaat bij koploper Den Bosch, de ploeg die met Frédérique Matla (acht goals) de topscorer van de Hoofdklasse in huis heeft. Tegen de beste verdediging van Nederland, dit seizoen nog geen één keer gepasseerd, mogen de aanvallers van Amsterdam bewijzen hoe ver in hun ontwikkeling ze nu daadwerkelijk zijn.


23 Reacties

 1. asjemenou

  Is hoofdklasse hockey een professionele sport? Zo niet dan hoogstwaarschijnlijk einde > 18 jaar hockey na morgen! Jammer ik had de scoringsmachine van Amsterdam wel graag aan het werk gezien. Hope for the best but prepare for the worst .

  1. rubengraafland

   Al zou het professioneel zijn dan heb je nog de interessante situatie dat de scheidsrechters vrijwilligers zijn.. mogen die dan niet meer komen? Zoveel vragen..

 2. RobV

  Als Freeke Moes zich blijft ontwikkelen en bij A'dam een goed seizoen draait, dan zou ze best wel eens ten koste van Marijn Veen bij Oranje kunnen komen, vooral omdat die laatste toch wat blijft kwakkelen met haar gezondheid. Laatst had Marijn Veen kennelijk een botsing met een tegenstander waardoor ze de wedstrijd tegen SCHC alweer moest missen. Dat is op een groot toernooi een lastig verhaal denk ik. Dan komen wedstrijden vrij snel na elkaar.

 3. lynnBosman

  Eens over Moes. Ik vond haar ook in Oranje best goed spelen. Ook nog niet zo bekend voor de tegenstander wat ook in het voordeel kan werken. Ik hoop dat dat de Hoofdklasse door maar gaa. Is de hoogste divisie van Nederland met sponsors. Scheidsrechters kunnen toch best afstand houden?? Het is nu toch ook niet dat ze er binnen een meter opstaan?

 4. maartjeklein

  Zou toch echt belachelijk zijn als prof voetbal wel mag blijven spelen en reizen!!! Voor jong volwassene is sport momenteel het enige wat rest. De Uni en Hogescholen zijn ze al uitgeknikkerd .

  1. slbal

   Sorry hoor, maar de oudere volwassenen hebben evenveel. Thuiswerken is hetzelfde als online onderwijs. Ook volwassenen hebben veel minder sociale contacten. Helaas kunnen bepaalde bevolkingsgroepen zich niet aan de regels houden. Jullie mogen zelf invullen welke deze zijn, maar we weten allemaal welke groep er het meest in het nieuws geweest is met overtredingen ....

  2. pienwll

   @hockeyster, natuurlijk hebben de huidige coronaregels ook op oudere volwassenen een gigantische impact, maar is het echt eerlijk om dit te vergelijken met de impact die deze hebben op jong volwassenen? Studenten missen nu een gigantisch groot netwerk en zien normaal gesproken misschien wel 50-100 verschillende mensen op een dag. Hun leven drááit om sociale contacten. Momenteel staat het leven van studenten totaal op z’n kop. Zo volgen zij nu al hun colleges (waar zij nog steeds volle bak collegegeld voor moeten betalen) nu achter een laptopje in een kamer waar 9 van de 10 keer niet eens een bureau in past en wonen zij met soms wel 20 anderen in een kleine gemeenschappelijke ruimte. De studenten spreken met hun huisgenoten onderling bijna altijd strenge regels af, maar moeten door het hoge aantal besmettingen en de vele huisgenoten toch om de haverklap in quarantaine. Werken lukt daarnaast ook vaak niet (al helemaal als de horeca weer dicht moet) en tot slot zit nieuwe mensen ontmoeten in de stad er ook niet meer in. Hockey was onder een groot deel van de studenten juist nu dé ideale oplossing: lekker de deur uit, sporten, nieuwe mensen leren kennen en toch best coronaproof (in de buitenlucht en redelijk op afstand). Ook ik heb hier de afgelopen maanden ontzettend van genoten. Als het kabinet van mening is dat deze coronagolf kan worden tegengehouden door nu met het amateurhockey te stoppen, dan moeten we ons daar uiteraard bij neerleggen, maar het belang van hockey voor studenten in deze coronatijd moet echt niet onderschat worden!

  3. slbal

   @piendwll sorry, ik vergeet even dat studenten het zo enorm zwaar hebben.... Wat denk je zelf! Aangezien het de afgelopen jaren zo was dat er relatief weinig uren op de uni gegeven werden in vergelijking met vroeger, konden de studenten meer met elkaar doen ipv gewoon studeren. Misschien is het beter dat ze zich nu wat meer toeleggen op hun studie ipv sociaal ontwikkelen. Wat overigens niet meer is dan een biertje drinken en constant op de telefoon koekeloeren. Studenten moeten zich bewust worden dat hun houding van “we mogen niets, dus lappen we lekker de regels aan onze laars” ,in mijn ogen, MEDE gezorgd heeft voor het verzwaren van de maatregelen. En nee, het zijn zeker niet alleen de studenten, maar hun gedrag speelt zeker mee(feestjes Leiden, Groningen, Rotterdam, Utrecht). Helaas, we zitten in een tijd dat niet alles meer even kan, is ook een goede les en dat buiten de schoolbanken! Vraag aan de ouderen hoe ze 5 jaar oorlog overleefd hebben met weinig tot geen sociale contacten. Het gaat nu om een paar weken en dat kunnen mensen niet eens. De mens is te egoïstisch geworden en denk alleen aan zichzelf en niet ook aan de ander, daar moet echt iets gaan veranderen...

 5. maartjeklein

  Is echt wel anders als je met zn 10en in huis woont en een klein kamertje en gemeenschappelijke keuken hebt die je deelt. Besmetting is dan onontkoombaar.

  1. slbal

   Aangezien de meeste lessen mn online zijn, kan je ook weer even thuis gaan wonen🤣🤣

  2. slbal

   En elkaar lekker knuffelen voor de foto op insta, ja dan stijgt besmettingsgevaar met vele procenten!!

  3. stekel

   In Utrecht kan je dan gewoon spelen

 6. jvolcano

  @hockeyster, het niveau daalt. Ik zou de post verwijderen.

  1. opleidenkey

   Sjonge. Gaan we dan vanaf nu alle reacties zo toetsen en de plaaters verketteren? Beginnen we dan met jouw reacties? Vrijheid van meningsuiting of zoiets...

  2. slbal

   Want? Ik zeg helemaal niet welke bevolkingsgroep, dat vul jij helemaal zelf in.... En als jij jezelf aangesproken voelt, is dat nog steeds helemaal jouw invulling.... En dat jij de post zou verwijderen zegt alles over ontkenning die er bij bepaalde bevolkingsgroepen heerst....

 7. jonathan

  Ho, ho ben 72 maar zeg geen dag dat het toch mijn laatste jaren zijn. Maak gebruik van alle media en ga meer een mondkapje winkelen. Zie mijn kinderen en kleinkinderen en knuffel inderdaad alles wat onder de 6 is. Houd verder minstens twee meter afstand want wil graag 95 worden. Mus langs de kant staan van een leuke wedstrijd vreselijk. De bridgeclub, de schilderlessen en de Jeu de Boule is afgezegd. Niemand buiten de ki deren komt op visite.Maar er zijn nog heel veel dingen die moeten gebeuren. Alle oude foto's digitaliseren, lezen vooral dit forum want dat is humor. Dus......als we nu eens ophouden met elkaar af te zeiken en in hokjes te plaatsen, lekker anoniem blijven als je dat wilt, kritiek leveren op een leuke scherpe manier en genieten van alles wat met hockey te maken heeft. Uit je mening!!!! Maar besef dat dat jouw mening is. Ik vind van Ass een waardeloze coach, van de Heuvel zet ik nog net niet op de plaats van " onze lieve Heer" terwijl hij uit het zuiden komt dus redelijk dichtbij zit. Caldas vind ik een combinatie van een teddybeer en zón trekpop met een touwtje waar je aan kon trekken en dan schoten de armen en de benen omhoog. Maar.......mijn mening. Laten we ophouden met die hanenpikkerij. We krijgen vanavond al genoeg ellende te horen ben ik bang

 8. slangenmensnl

  Veen, Moes, Dicke; keuze'stress' voor Annan ? Alhoewel ik ze ook zie samenspelen; en Welten zal toch ook niet het eeuwige tophockeyleven volhouden ? (van mij mag ze). Verder ongelukkig dat het gesprek m.i. een onnodige afslag neemt die tot polarisatie uitnodigt. Ook 18+-ers zouden voor de gezondheid buiten moeten kunnen teamsporten; het kabinet kan ook kiezen om het reizen tussen gemeenten voor 3 weken te verbieden, en club of binnen-gemeente wedstrijdjes toe te staan (met eventueel alleen een uitzondering voor Hoofdklasse Dames & Heren). Ligt hier een taak voor de (NOC-)NSF, om informatie en belang in te brengen in de afweging van de politiek ?

 9. lynnBosman

  Ik hoop oprecht dat de Hoofdklasse doorgaat, ook met oog op de Olympische spelen. Hopelijk krijgen sowieso de Oranje dames en heren een uitzondering om te mogen blijven trainen. Inderdaad @slangenmensnl aan talent geen gebrek. Van de Goede lijkt mij na het interview wel duidelijk dat ze stopt na de OS, ik verwacht Welten ook of na het WK. Dan heb je natuurlijk ook nog Zerbo, Fortuin en Matla. Verschoor, Leurink en De Waard kunnen ook in de aanval. Burg ontwikkelt zich op het moment goed.

 10. ninihagenbeek

  Vandaag is de dag dat ik na jaren alle reacties te hebben gelezen, reageer. Ik word er verdrietig van hoe onaardig mensen tegen elkaar doen en eigenlijk elkaar letterlijk afbranden. Waarom vraag ik mij af? Laten we hockey.nl gebruiken om te genieten van de mooie acties van Dicke, of het groeien van Burg. Of die weergaloze goal van Winter, een A speelster notabene! Of Kampong nou wel of niet goed gehandeld heeft, hebben wij ons daar niet druk over maken als ‘buitenstaanders’. Laten wij reageren op de leuke actie van DHV na aanleiding van de maatregelen over de toeschouwers. Laten wij blij zijn met het feit dat de knhb ook komt met een mogelijkheid tot wintercompetitie zodat er voor iedereen wat wils kan zijn. We mogen kritisch zijn maar misschien iets genuanceerder. Ik moet zeggen als student is het best zwaar als straks de hockey, het enige wat je nog aan sociale activiteit hebt, straks niet meer doorgaat. Dat mag best gezegd worden, maar is het zwaarder dan het thuiswerken voor volwassenen of het niet meer kunnen zien van de kleinkinderen? Dat mag iedereen persoonlijk afwegen, maar laten we niet meer de reacties van hockey.nl hier voor gebruiken. De negativiteit straalt ervan af, en dat is zo onnodig. Want onze gemene deler hockey, is en blijft zo leuk, mooi en positief!


Wat vind jij? Praat mee...