Amsterdam raakt regie kwijt tegen hdm en verspeelt opnieuw punten

De vrouwen van Amsterdam zijn opnieuw tegen puntenverlies opgelopen in de Hoofdklasse. In het eigen Wagener Stadion werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen hdm. Een wedstrijd waarin Amsterdam de controle na rust volledig uit handen gaf.

Ze zullen vorige week amper hebben beseft wat hen overkwam tegen Pinoké. De ene na de andere bal vloog achter keeper Anne Veenendaal. Het zorgde voor een ontluisterende 5-0 tussenstand in de Bosderby. Een achterstand die niemand in dit team van Amsterdam eerder had meegemaakt.

De scherven werden na rust al wat geraapt. Uiteindelijk werd de schade beperkt tot 5-3. Voor de titelkandidaat ook geen uitslag om trots op te zijn, maar enfin. Bovendien was het de eerste seizoensnederlaag voor de ploeg van coach Robert Tigges. Genoeg redenen dus om zondag tegen hdm beter voor de dag te komen.

Herstel na stroeve start

De start was zondagmiddag desondanks stroef voor Amsterdam, dat zondag nog altijd Lauren Stam, Felice Albers, Marijn Veen en Sosha Benninga miste. De thuisploeg was slordig en had duidelijk moeite om elkaar te vinden. Pijnlijk dieptepunt was de flats van Kira Horn die hoog op het been van haar diepgaande teamgenoot Hester van der Veld kwam. Na een kwartier leek hdm Amsterdam in het zadel te helpen, toen Freeke Moes een breedtepass onderschepte en alleen op keeper Julia Remmerswaal af kon. Moes slaagde er echter niet om de goalie te passeren.

Amsterdam viert de 1-0 tegen hdm. Foto: Koen Suyk

De twee corners die hdm aan het eind van eerste kwart kreeg, waren blijkbaar de waarschuwingen die Amsterdam nodig had. In ‘Q2’ werd er spontaan veel beter en vooral vloeiender gehockeyd door de vice-kampioen. Uit zo’n geoliede aanval viel de 1-0, binnengetikt door talent Filiz Tuzgöl, op aangeven van Maria Verschoor.

Wedstrijd kantelt, Amsterdam kraakt

Het lukte Amsterdam echter niet om dat dominante spel vol te houden. Direct na rust pakte hdm de controle en dat leverde corners op. Heel veel corners. Vier maar liefst. Eentje plofte uit de rebound op de lat boven Veenendaal. Amsterdam leek met de schrik vrij te komen, maar in de slotseconden van het derde kwart sloegen de bezoekers toch toe. Jip Dicke tikte een voorzet binnen en die echte spitsengoal leverde voor hdm de gelijkmaker op. Op basis van het derde kwart volkomen terecht.

Teleurstelling bij hdm na de 1-1 tegen Amsterdam. Foto: Koen Suyk

De wedstrijd kantelde dus en Amsterdam kraakte. Zeker toen hdm nóg een corner en vrije schietkans kreeg door een slippertje van neo-international Sabine Plönissen. Een spaarzame Amsterdamse aanval leverde ook direct gevaar op: Michelle Fillet raakte negen minuten voor tijd de paal. Meer dan een punt was zondag ook echt te veel geweest voor Amsterdam, dat voor de tweede week op rij puntenverlies leed tegen een subtopper. Hdm zal zich op haar beurt ook nog even flink achter de oren krabben; als de Haagse formatie zuiniger met de corners was omgesprongen had deze speeldag absoluut meer punten opgeleverd.

Verschoor zoekt naar antwoorden

Hoe kwam het dan Amsterdam de regie kwijtraakte? Een vraag die captain Verschoor moeilijk kon beantwoorden. ‘Dat vind ik echt lastig te zeggen. Ik weet nu niet waaraan dat ligt’, vertelde de international vlak na afloop. ‘Ik had het gevoel dat we het ook weer zo terug konden buigen, al gebeurde dat pas echt in de laatste vijf, zes, zeven minuten. We moeten dat met elkaar bespreken.’

Naast die onbeantwoorde vragen is er ook vertrouwen. ‘We hebben ook supermooie aanvallen gehad en hebben goede spelers, los van de meiden die er niet bij zijn. We moeten die goede fases langer vasthouden. Tot nu toe hebben we het heel goed gedaan. Een nieuw team, waarin veel spelers veel meer minuten maken dan anders, heeft ups en downs. Dus misschien hoort dit er ook wel bij. Hoe moeilijk dat ook is, dat is wel de realiteit.’

Amsterdam – hdm 1-1
33. Filiz Tuzgöl 1-0
53. Jip Dicke 1-1