Slordig maar sterker Amsterdam wint play-off met 0-3 van Oranje-Rood

Eigenlijk had de eindstand al de ruststand moeten zijn. Na de vroege 0-1 voorsprong van Marijn Veen miste Charlotte Vega een één-op-één met Oranje-Rood-keepster Larissa Meijer en ging een strafbal van Eva de Goede naast. Oranje-Rood vocht voor wat het waard was en bleef voor rust in de wedstrijd. Daarna was het woord aan Amsterdam en werd het verschil op de ranglijst – 19 punten – duidelijk. International Kitty van Male, die ook aangever was van de 0-1, nam de 0-2 en 0-3 voor haar rekening.

De eerste de beste kans werd direct benut door Amsterdam. Kitty van Male kwam met een mooie actie twee man voorbij maar zag haar inzet gekeerd door Larissa Meijer. De rebound belandde echter recht voor de stick van Marijn Veen, die uithaalde en met haar backhand de 0-1 in de touwen knalde. ‘Oei, ik hoop dat het er geen tien worden’, klonk het, nota bene van de spelers van Oranje-Rood Heren 1.

Het geeft de verwachtingen aan, die zeker niet hooggespannen waren in Eindhoven. De dames hebben ambitie, haalden uiteindelijk overtuigend de play-offs tegen en ten koste van Laren, maar zijn er zeker nog niet. Dat was ook op de club te merken. Er was wel flink wat publiek, maar een tribune of toegangstickets? Dat organiseert de club alleen voor de play-offs van de heren.

Amsterdam springt slordig om met kansen, OR blijft in de wedstrijd

Toch bleef Oranje-Rood in de eerste helft wel in de wedstrijd. Dat had ook te maken met de slordigheid van Amsterdam. Charlotte Vega kon alleen afstormen op Meijer, maar verloor de controle over de bal. Een bal van Kitty van Male werd van de lijn gehaald en de strafbal die volgde van Eva de Goede vloog naast. ‘Slordig wil ik het niet noemen, maar we waren in ieder geval niet secuur genoeg’, vond Van Male zelf. ‘Al denk ik niet dat we daardoor écht in gevaar zijn gekomen.’

Dat kwam vooral doordat ook Oranje-Rood niet scherp genoeg was voor de goal. Freeke Moes sloeg een backhand precies in de voeten van Anne Veenendaal, en ook een strafcorner werd niet goed uitgevoerd. Yibbi Jansen sloeg uiteindelijk een flink stuk naast de Amsterdamse goal. Op slag van rust was er nog de grote kans voor Amsterdam. Marijn Veen kon vrij uithalen van kop cirkel, maar precies een seconde daarvoor ging de toeter: rust. Van Male: ‘In de rust zeiden wij tegen elkaar: het had ook 0-3 kunnen staan. We belonen onszelf niet.’

Amsterdam overheerst na rust

Na de rust attendeerde de omroeper, die blijkbaar ook weinig vertrouwen had in een playoff-finale voor OR, het publiek er nog maar eens even op: ‘Dit is de enige thuiswedstrijd, nu wil ik jullie toch echt wel horen!’. In het derde kwart was Amsterdam echter heer en meester en werd het onderlinge verschil op de ranglijst zichtbaar. Oranje-Rood kwam er nauwelijks aan te pas.

Eindhoven – Oranje Rood – Amsterdam Dames, 1e ronde Playoffs, Kitty van Male (Adam) scoort 2 goals. hier met Charlotte Vega (Adam) (c) Willem Vernes Fotografie

Valerie Magis was slordig in het uitverdedigen, waardoor Van Male kon onderscheppen. Zij kon doorlopen en schoot met haar backhand snoeihard raak: 0-2. Bij Oranje-Rood kwam er inmiddels wat frustratie los. Daphne van der Velden kreeg groen voor het op de stick slaan van Eva de Goede en Freeke Moes viel uit tegen de scheidsrechter. Het lukte de ploeg van Toon Siepman maar niet om een vuist te maken tegen de koploper. ‘Nou, jammer’, klonk het al op de tribune na het derde kwart.

Oranje-Rood richt zich op, maar krijgt dan de 0-3 om de oren

Maar in het vierde kwart richtte Oranje-Rood zich toch nog op en ging het publiek er ineens wél achter staan. Een serie strafcorners gaf Eindhoven de hoop op een stuntje, maar Amsterdam verdedigde koeltjes en Veenendaal voorkwam de aansluitingstreffer. Met nog zes minuten op de klok kon Kelly Jonker de wedstrijd al in het slot gooien, maar haar backhandschot ging net voorlangs. Drie minuten later velde Van Male alsnog het definitieve vonnis: uit een strafcornervariant flatste ze de 0-3 op de plank.

Van Male lacht: ‘Dat was een nieuwe variant, die kenden ze denk ik nog niet.’ Oranje-Rood heeft ook een goede corner, stelt ze. Al liep die vandaag niet naar behoren. ‘Maar je weet het nooit he, of ze daar zaterdag wél uit scoren.’ Het is het bekende riedeltje na het eerste playoff-duel: de winnende partij zegt dat ze nog niks hebben, de verliezende partij dat er nog niks verloren is.

'Ik hoop dat er zondag geen wedstrijd meer nodig is' Kitty van Male

Zaterdag begint het duel weer op 0-0, maar Amsterdam weet dat ze al een stap dichterbij de finale zijn. Van Male waarschuwt daarvoor. ‘Als je nu al denkt dat je er bent, dan verlies je zaterdag ook. Oranje-Rood heeft een paar hele goede spelers. Wij moeten heel scherp zijn, nog scherper dan nu. Maar ik hoop natuurlijk wel dat er zondag geen wedstrijd meer nodig is.’

Eindhoven – Oranje Rood – Amsterdam Dames, 1e ronde Playoffs, Eerste wedstrijd, Hoofdklasse Hockey Dames, Seizoen 2017-2018, 29-04-2018, Oranje Rood – Amsterdam 0-3, Lisa Post (Oranje-Rood)
(c) Willem Vernes Fotografie


Wat vind jij? Praat mee...