Amsterdam wint voor het eerst sinds 2014 thuis van Den Bosch

Amsterdam heeft voor het eerst sinds april 2014 in het eigen Wagener Stadion van landskampioen Den Bosch gewonnen. Thuis werd het 3-1 tegen de aartsrivaal. De ploeg van coach Rick Mathijssen stelde daarmee de eerste plek in de reguliere competitie nagenoeg zeker en maakt en passant een einde aan de imposante reek van vijftig wedstrijden zonder nederlaag van Den Bosch.

Vanaf de eerste seconde boeide de topper tussen Amsterdam en Den Bosch, de nummers een en twee van de ranglijst die hun wedstrijden altijd furieus van start gaan. Dankzij een goed gevulde hoofdtribune was er ook meteen sfeer in het Wagener Stadion. De weer van een blessure herstelde Eva de Goede zette de toon met een heerlijke cross-pass op Kitty van Male. Even later tikte goaltjesdief Charlotte Vega de 1-0 binnen. Talent Noor de Baat schitterde met een heerlijke steal en een passje achterlangs naar Kitty van Male, die met haar backhand de handschoen van Josine Koning vond. Even later scoorde Den Bosch de 1-1, een strafcorner die werd aangeraakt door de uitloopster. Zowel bij de 1-0 als de 1-1 zagen keepsters Koning en Veenendaal er niet sterk uit.

De belangrijke 2-1 van Van Male was om in te lijsten. Na een soepele Amsterdamse aanval ging de bal via de sterke De Baat richting de tweede paal, naar Van Male. Die zat op haar knieën en kon zo op inzet de 2-1 binnen tikken, een treffer die ze vierde alsof ze op de Olympische Spelen stond, zo groot was de ontlading en zo heftig ging haar arm in de lucht toen ze scoorde.

Anne Veenendaal wordt behandeld. Foto: Koen Suyk

Eva de Goede had het zwaar in de topwedstrijd

Vlak voor rust was het even schrikken voor Amsterdam toen Anne Veenendaal bij een botsing geblesseerd raakte aan haar hoofd. Veenendaal kreeg een pijnstiller en moest door, aangezien er geen Amsterdamse reservekeepster op de bank had.

In het tweede kwart drong Den Bosch aan, kreeg ook twee strafcorners, maar Veenendaal was ondanks de pijn paraat bij de inzet van Ireen van den Assem. De van een blessure herstelde Aanvoerster Eva de Goede had het zwaar in de topwedstrijd – ze doet ook pas sinds afgelopen week weer mee – en leed meerdere keren balverlies toen ze vanaf achteren probeerde te dribbelen maar vakkundig door meerdere Bossche speelsters werd opgevangen.

Het gemis van Lidewij Welten

De sterke Bossche aanvalsters Frédérique Matla en Marlies Verbruggen konden niet heel veel gevaar stichten in de counter, waar mogelijkheden lagen. Den Bosch miste de geblesseerde Lidewij Welten die het vermogen heeft langs de tegenstanders te dribbelen, met ruimte voor zich.

De geblesseerde Lidewij Welten in het Wagener Stadion. Foto: Koen Suyk

Vanaf het derde kwart werd het vechthockey. Maartje Krekelaar stuitte op Jacky Schoenaker. Marijn Veen werd vakkundig afgestopt door Pien Sanders, in een duel dat steeds fysieker werd en de fouten elkaar opstapelden. De wedstrijd kabbelde naar het einde, totdat Marijn Veen na een strafcorner van Stam een rebound kon binnentikken voor de 3-1. Voor Amsterdam een belangrijke zege voor het zelfvertrouwen en een bijna zekere eerste positie op de ranglijst aan het einde van het seizoen. De ban is voor de Amsterdamse hockeysters eindelijk gebroken, tegen het Bossche bolwerk. Hoewel ze na afloop benadrukten dat ze daar echt niet mee bezig waren.

Amsterdam-Den Bosch 3-1 (2-1)
‘3 Charlotte Vega 1-0
‘8 Ireen van den Assem 1-1 (sc)
’11 Kitty van Male 2-1
’68 Marijn Veen 3-1 (sc)


Wat vind jij? Praat mee...