Anouk vs Kari Stam: ‘We zijn samen naar de club gefietst’

Hun hele leven speelden ze in hetzelfde team, maar zondag stonden Kari en Anouk Stam opeens tegenover elkaar. Het duel tussen Pinoké en Laren (2-3) was de allereerste onderlinge confrontatie tussen de 18-jarige tweelingzussen.

Omdat ze allebei aanvaller zijn, vochten ze geen enkel duel met elkaar uit. Toch liepen ze elkaar op het veld 2 keer tegen het lijf. De 1e keer was vlak voor de wedstrijd, tijdens de line-up. Waar de 2 zussen alle andere speelsters een handje gaven, begroetten zij elkáár iets uitbundiger: met een high-five. De 2e keer was een paar minuten na rust, toen ze als wisselspeelsters pal naast elkaar stonden om het veld te mogen betreden. (foto)

Anouk: ‘Het was heel leuk dat we daar even naast elkaar stonden. Maar je moet natuurlijk wel blijven opletten. We hebben niet echt iets speciaals gezegd. Ja, iets van: kom op hè.’

AMSTERDAM Hoofdklasse dames. Pinoke v Laren dames foto: Joyce Sombroek stopt een inzet van nummer 2 van Pinoke FFU PRESS AGENCY COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

Kari Stam van Pinoké stuit op Laren-keepster Joyce Sombroek. (foto: KNHB/Frank Uijlenbroek)

De tweelingzussen, die allebei bij hun ouders wonen, troffen elkaar na de wedstrijd in het clubhuis opnieuw. Daar bleek dat ze – als ware tweelingzussen – ook het tijdens interview perfect op elkaar ingespeeld zijn.
Kari: ‘We hebben vanochtend samen ontbeten…’
Anouk: ‘…en daarna zijn we samen naar de club gefietst…’
Kari: ‘…eigenlijk zoals het altijd was…’
Anouk: ‘…en hier op de club is zij naar haar ploeg gegaan en ik naar de mijne.’

Anouk van Pinoké naar Laren

De onderlinge confrontatie is een gevolg van de overstap Anouk naar Laren. ‘Ik kreeg de kans om bij Laren te gaan hockeyen en die heb ik gegrepen. Ik heb het niet mijn zus overlegd, nee. Ik heb het haar eigenlijk alleen medegedeeld, haha.’ Maar dat was niet erg, zegt Kari – zoals ze als tweelingzus natuurlijk hoort te zeggen. ‘Ik gun het haar, Laren is een stap omhoog. Dan ga ik echt niet zeggen: doe het niet.’

Zoals verwacht ging de overwinning naar Anouk en Laren, al kregen Kari en Pinoké in de 2e helft – nadat Laren voor rust met 0-3 voor was gekomen – onverwacht toch nog uitzicht op een puntje. Maar helaas voor de Steekneuzen: na de 2-3 van Jet Zwolsman in de 64e minuut viel de gelijkmaker niet. ‘Laren wist in de 2e helft effe niet meer wat ze moesten doen’, zegt Kari. ‘Maar wij hadden de 1e helft moeten beginnen zoals de 2e helft. Dan had er misschien meer in gezeten.’

Pinoké – Laren 2-3 (0-3)
’13 Sierou Frankema 0-1
’30 Lieke van Wijk 0-2
’35 Sierou Frankema 0-3
’59 Frances Westenberg 1-3 (sc)
’64 Jet Zwolsman 2-3 (sc)