Bachmann kan leven met nederlaag: ‘Verloren op details’

SCHC had in de tweede playoff-wedstrijd tegen Den Bosch een helft lang zicht op een derde en allesbeslissende wedstrijd, maar zag uiteindelijk na een 4-2 nederlaag opnieuw een playoff-deelname in mineur eindigen. Tien playoff-tickets leverden de afgelopen jaren slechts twee keer een plek in de finale op.

Ondanks de negatieve smaak van die droge statistiek was er bij SCHC-coach Tina Bachmann geen plaats voor een katerig gevoel. Ze kon haar speelsters weinig verwijten na de geflatteerde nederlaag aan de Oosterplas. In haar beleving had SCHC er alles aan gedaan om Den Bosch van een finaleplek af te houden.

‘Iedereen weet waarin Den Bosch goed is en toch is het moeilijk ze te verslaan’, reageerde Bachmann na afloop onder het genot van een biertje. ‘Ze hebben zoveel ervaring met dit soort wedstrijden. Het is gewoon heel knap wat ze telkens presteren. Ze hebben maar één kans nodig en het is raak. En die kans komt altijd wel voor ze.’

Verliezen op details

Dan, kijkend naar haar eigen team: ‘We hebben veel beter gespeeld dan in de eerste wedstrijd vorige week, zeker in balbezit. Vandaag ben ik tevreden. We hebben kansen gecreëerd en weinig weggegeven, maar je verliest deze wedstrijd op details: bij die keren dat je de bal verliest, in de omschakeling. Ik kan mijn speelsters niet zo veel verwijten. In de eerste helft had ik het gevoel: hier staan we morgen weer voor de derde wedstrijd. De tweede helft was aan onze kant veel minder. Den Bosch speelde het daarin gewoon goed uit.’

Blijdschap bij SCHC na de openingstreffer van Ginella Zerbo. Foto: Willem Vernes

Bachmann, die haar laatste wedstrijd als coach van SCHC beleefde en volgend jaar de dames van Oranje-Rood onder haar hoede neemt, wilde niet te lang stilstaan bij de twee afgekeurde doelpunten in de eerste helft, die telkens uit een rommelige rebound van een strafcorner tot stand kwamen. ‘We hadden wat technische problemen met onze apparatuur, dus ik heb de herhaling niet kunnen zien. Maar ook als ik dat wel had kunnen zien, dan had het nog weinig uitgemaakt. Ik ben in elk geval blij hoe we met die tegenslagen zijn omgegaan.’

Genadeloos in de cirkel

SCHC-middenvelder Xan de Waard hield een zuur gevoel over aan de nederlaag van zaterdagmiddag. ‘We waren zo dichtbij. Zeker door ons overtuigende spel in de eerste helft, waarin we niet bang waren en veel energie hebben gegeven. In de tweede helft wilden we nog wat extra’s brengen, maar dat lukte niet. We weten dat zij in de cirkel genadeloos zijn en dat gaf uiteindelijk de doorslag in deze wedstrijd.’

‘We zijn niet ver van het punt dat we deze wedstrijden wél naar ons toe kunnen trekken’, vervolgt De Waard. ‘De verschillen zijn best klein en we zijn telkens dichtbij. Het ontbreekt ons in dit soort duels ook aan het nodige geluk, maar ja… dat moet je uiteindelijk ook afdwingen.’