Bij Hurley verschuilen ze zich niet meer: ‘Wij willen vierde worden’

Met het proberen te bemachtigen van één van de vier play-offtickets liegen de ambities van het versterkte Hurley er dit seizoen niet om. Maar in de wedstrijd met topclub SCHC ging de ploeg van coach Patrick Bakker er met harde cijfers af (0-3).

Als coach van een club die de afgelopen jaren in de grauwe middenmoot van de Hoofdklasse is geëindigd, doorgaans tussen de pak ‘m beet zesde en negende plaats, kun je na een nederlaag tegen Stichtsche nonchalant je schouders ophalen. Ambitieloze woorden uitspreken dat verliespunten tegen een topclub als SCHC zijn ingecalculeerd – en vervolgens overgaan tot de orde van de dag.

Maar dat is niet de koers die de gedreven coach Patrick Bakker dit seizoen wil varen. ‘Dit was een wedstrijd waarvan ik vooraf heb gezegd dat we die móéten winnen. Wij willen vierde worden. Het wordt tijd dat we met wedstrijddruk leren omgaan en dit soort potten over de streep gaan trekken.’

Hurley-speelster Laura van Heugten baalt van de nederlaag tegen SCHC. Foto: Koen Suyk

 

Dit seizoen leg ik de lat bewust heel hoog. Wij zijn bij Hurley niet bezig met bezigheidstherapie. Hurley-coach Patrick Bakker


Zijn woorden zijn de uitkomst van een andere weg die de club uit het Amsterdamse Bos de afgelopen jaren is ingeslagen. Vijf jaar lang bekleedde Bakker bij Hurley de rol van assistent, voordat hij begin 2019 – na het vertrek van Jorge Nolte – werd aangesteld als hoofdcoach. In zijn jaren als assistent had Hurley regelmatig te maken met een leegloop. Een uittocht van speelsters, waardoor het bouwwerk keer op keer instortte.

Met Bakker aan het hoofd slaagde de club er de afgelopen jaren in om de traditionele exodus te voorkomen en een vaste kern speelsters bij elkaar te houden. Met een aantal gerichte aankopen hoopte Hurley afgelopen zomer de selectie een kwaliteitsinjectie te geven. Aanvallers Pam van Asperen en Michelle van der Drift moeten het scorend vermogen van de ploeg verbeteren. Brits international Hannah Martin brengt ervaring met zich mee en is bovendien in staat de spitsen te bedienen.

Nu het bouwen tweeënhalf jaar heeft geduurd, is wat Bakker betreft de tijd aangebroken om te gaan oogsten. ‘Dit seizoen leg ik de lat bewust heel hoog. Wij zijn bij Hurley niet bezig met bezigheidstherapie. Er is op de ranglijst een gat ontstaan en daar willen wij in duiken. Wij willen geen zesde meer worden, of zevende, of achtste. Voor het eerst sinds ik actief ben bij Hurley, spreken we uit dat we voor de vierde plek gaan’, vertelt hij.

SCHC speelde onder meer zonder Famke Richardson en Ginella Zerbo. Foto: Koen Suyk

Voordat deze wedstrijd begon, stonden wij vierde en SCHC vijfde. Als je dan niet voor de winst gaat, kun je beter gaan kaatseballen

Het zijn stoere woorden van de coach, die zag hoe de afgelopen weken in de schijnwerpers gemijmerd werd over een play-offticket voor clubs als Pinoké en HGC, maar nog niet zozeer voor Hurley. Zelf vindt Bakker dat zijn ploeg in het rijtje kanshebbers thuishoort, en niet bang moet zijn om dat uit te spreken. Hij haalt de overwinning op hdm en de eerste helft tegen Den Bosch (2-0 voorsprong) aan om aan te geven welk niveau Hurley kan halen.

‘Bij Den Bosch begon het een jaar of twintig geleden en bij ons begint het nu. We kunnen ons wel steeds verschuilen, en blijven zeggen dat we in een proces zitten, maar we moeten dit soort wedstrijden nu gaan winnen. Voordat deze wedstrijd begon, stonden wij vierde en SCHC vijfde. Als je dan niet voor de winst gaat, kun je beter gaan kaatseballen. Wij steken dit jaar onze nek uit en als we falen, zullen we wel worden afgebrand. Maar wie niet waagt, die niet wint.’

Speelster van de wedstrijd was Yibbi Jansen, die twee strafcorners verzilverde. Foto: Koen Suyk

Nederlaag tegen SCHC

Tegen Stichtsche werd het verschil vooral gemaakt in het tweede kwart. Twee strafcorners werden binnengesleept door specialist Yibbi Jansen, waarna Kyra Fortuin vlak voor rust de 0-3 binnenschoot. Met het mes op de keel speelde Hurley vervolgens een sterke tweede helft, maar creëerde het te weinig kansen. De vijf strafcorners die werden gehaald, werden alle vijf niet verzilverd.

‘Als we écht in de top vier willen eindigen, moeten we in zo’n fase eigenlijk minimaal twee keer scoren. Jezelf belonen voor het dominanter wordende veldspel. Nu lieten we dat na en dat vind ik jammer. Omdat ik van mening ben dat we het wel in ons hebben’, zegt Bakker.

‘We zijn nog geen Amsterdam of Den Bosch, waar iedereen in de stress zou schieten wanneer het niet lukt om de play-offs te halen. Maar het is wel onze droom. We hebben er de afgelopen acht jaar nog nooit zo dicht tegenaan gezeten.’


3 Reacties

  1. nicovisch

    Ik hoop dat Bakker met twee bennen op de grond blijft staan en zijn droom uit komt.

  2. robvisser

    Ik hoor dit toch liever dan zo’n Lucas Judge die (met een beter team) altijd de boot afhoudt, excuses zoekt en doorgaans te weinig ambitie aan de dag legt.

  3. nicovisch

    Om mij te vergelijken met Amsterdam, Den Bosch en SCHC lijkt mij voor Bakker een beetje te hoog gegrepen.


Wat vind jij? Praat mee...