Bloemendaal speelt zich veilig in ongekende apotheose

Op het nippertje hebben de hockeysters van Bloemendaal zich op Moederdag veilig gespeeld ten koste van Klein Zwitserland. Op het veld van het vorige week gedegradeerde Victoria scoorden de Damus precies zoveel doelpunten als ze nodig hadden (0-4). Na het klinken van het laatste fluitsignaal gingen de ogen snel naar de uitslag bij Klein Zwitserland-HDM (1-1), die cruciaal was.

Meteen vanaf de start hockeyde Bloemendaal zoals je zou moeten hockeyen wanneer je vecht voor je laatste kans. Het leek wel alsof ze landskampioen konden worden. Vooral uit de strafcorner waren de Damus levensgevaarlijk.

Via de legguard van Victoria-keepster Hannah Klunder sleepte specialist Demi Hilterman Bloemendaal naar de belangrijke voorsprong, na acht minuten hockeyen. Wel was het even schrikken voor iedereen die de Damus een warm hart toedraagt. Tijdens haar sleep gleed Hilterman uit. Er moest een verzorger het veld in komen om haar te behandelen.

Hilterman werd in de dug-out gemasseerd, toen Victoria een strafcorner naast pushte. Gelukkig voor Bloemendaal kon Hilterman terug het veld in komen. Al snel mocht ze opnieuw pushen. Nog in het eerste kwart bracht de handschoen van Klunder redding. Halverwege het tweede kwart ging de vuist van Hilterman alsnog de lucht in. Via de stick van de lijnstop sleepte ze haar ploeg op een 0-2 voorsprong.

Belangrijk was het moment in de 27ste minuut. Victoria mocht een strafcorner nemen, hun tweede van de wedstrijd. Daphne Voormolen sloeg de bal tegen de klomp van keepster Danique Visser. Vervolgens wist Bloemendaal van de situatie te profiteren. Over rechts zetten de Damus een bliksemsnelle counter op. Teuntje Horn was uiteindelijk het eindstation van de prachtige aanval, die Bloemendaal de 0-3 bezorgde.

Bloemendaal won zondagmiddag van Victoria. Foto: Orange Pictures/Wessel Dekker

Ondertussen ging de blik voorzichtig naar de wedstrijd Klein Zwitserland-HDM. Vlak voor rust kwam concurrent KZ met een  belangrijk doelpunt op gelijke hoogte (1-1). Virtueel hadden Bloemendaal en KZ, strijdend om de veilige plek negen, daardoor precies evenveel punten en eventueel overwinningen. Het verschil in doelsaldo was op dat moment één goal in het voordeel van Klein Zwitserland. Simpel gezegd moest Bloemendaal minimaal één keer scoren om KZ naar de play-outplek te drukken.

Dat moment voltrok zich in de 46ste minuut. Steenhard schoot Joy Haarman de bal in de verre hoek (0-4). Heel Bloemendaal ontplofte van vreugde. Dit kon weleens het sleutelmoment in de strijd tegen degradatie zijn.

Eén doelpunt in Rotterdam of in Den Haag kon de stand volledig op zijn kop zetten. Gedurende de rest van het derde kwart nam de spanning met de minuut toe. Ondanks meerdere kansen wist Victoria niet te scoren.

Gescoord werd er uiteindelijk niet meer. Na het laatste fluitsignaal was het wachten op de bevestiging dat Klein Zwitserland gelijk had gespeeld. Vervolgens brak het feest los in de dug-out van Bloemendaal. Klein Zwitserland gaat de play-outs in.

Victoria-Bloemendaal 0-4 (0-3)

9. Demi Hilterman 0-1 (sc)
21. Demi Hilterman 0-2 (sc)
27. Teuntje Horn 0-3
46. Joy Haarman 0-4