Goaltjesdief ‘Stapie’ moet Delfina Merino doen vergeten

Mede dankzij twee goals van Charlotte Stapenhorst boekte SCHC zondagmiddag een eenvoudige 7-1 overwinning op promovendus Nijmegen. De 22-jarige Duitse spits, die de moeilijke taak heeft om de soms onnavolgbare, naar Argentinië teruggekeerde Delfina Merino te vervangen, begint in Bilthoven haar draai steeds beter te vinden.

Toen Tina Bachmann, coach van SCHC en oud-teamgenoot van Stapenhorst in het Duitse nationale team, afgelopen zomer aan de lijn hing, hoefde Stapenhorst niet lang na te denken of ze op haar aanbod zou ingaan. Natuurlijk wilde ze in Nederland komen hockeyen. Haar studie architectuur zette ze met alle liefde voor een jaar op een laag pitje. De club kende ze al goed, want ze had er in 2016 de EHCCC gespeeld en het ene na het andere doelpunt gemaakt.

Stapenhorst is vooral een goaltjesdief

Bachmann zag in haar de ideale opvolger van Delfina Merino, de wereldster met ruim 109.000 volgers op Instagram en één van de beste speelsters van de wereld. Toch is Stapenhorst een ander type aanvaller dan haar flamboyante voorganger. Merino moet het vooral van haar individuele actie hebben, waarmee ze haar directe tegenstander soms razendsnel te kijk zet. Stapenhorst is een meer een goaltjesdief, die op het goede moment op de goede plek staat. Haar lichaam oogt weliswaar fors, maar desondanks beschikt ze over een snelle sprint.

Stapie is zo ontzettend goed in de cirkel’, zei Ginella Zerbo, één van de andere aanvallers die Stichtsche onder contract heeft staan. ‘Hoe snel zij een bal aanneemt en op goal schiet, daar kan ik nog wat van leren. Ze is ook technisch goed. Ze kan ballen liften, ballen heen en weer halen, noem maar op. Ze is echt een killerspits. Ik hoop dat het er dit seizoen uit gaat komen. Ze is nu aan het warmdraaien, maar die goals vallen vanzelf wel. We hebben een goeie aan haar.’

De dames van SCHC zijn blij met het doelpunt van Ginella Zerbo. Foto: Arnold Verkade/Orange Pictures

‘Mijn strafcorner is nog niet zo goed als die van Caia van Maasakker’

In de wedstrijd tegen Nijmegen maakte Stapenhorst haar tweede en derde treffer van het seizoen. Haar eerste doelpunt was een typisch spitsengoaltje, een tip-in. Haar tweede treffer viel uit een strafcorner. Toen vaste strafcornerneemster Caia van Maasakker niet in het veld stond, mocht Stapenhorst het proberen. Haar sleeppush werd er nog uitgelopen door Nijmegen-speelster Elsa de Haas, die geblesseerd op de grond bleef liggen, maar in de rebound sloeg de Duitse international de bal snoeihard binnen.

‘Mijn strafcorner is nog niet zo goed als die van Caia. Zij heeft echt een geweldige strafcorner en ik kan nog veel van haar leren. Ik vind het leuk om samen met haar te trainen. Vroeger trainde ik niet zo veel op mijn strafcorner, maar nu ik met Caia speel, doe ik het wel. Als zij niet op het veld staat, krijg ik de kans, maar anders is zij is de onbetwiste nummer één,’ aldus Stapenhorst, die tevreden was met het spel dat SCHC op de mat had gelegd, zeker na de 3-0 nederlaag tegen Laren afgelopen vrijdag.

Mauri Kleinschiphorst van Nijmegen wordt belaagd door Roos Drost van SCHC. Foto: Arnold Verkade/Orange Pictures

7-1 had ook 12-1 kunnen zijn

De overwinning van 7-1 op Nijmegen had echter nog veel hoger kunnen uitvallen wanneer de aanval van SCHC scherper was geweest. De ploeg uit Bilthoven kreeg de ene na de andere kans en had vooral meer moeten profiteren van de elf strafcorners, waaruit slechts twee keer werd gescoord, één keer via een variant op aangeefster Claire Verhage (2-0) en één keer uit de rebound van Stapenhorst (7-1). Net als Stapenhorst scoorde ook Ginella Zerbo twee keer. Haar laatste treffer (5-0) uit een strafbal, die Caia van Maasakker voor de tweede keer dit seizoen aan haar gunde. Namens Nijmegen redde Catherine Maas de eer (6-1).

Stapenhorst: ‘Ik geniet ervan dat ik in Nederland ben. Het is voor mij een privilege om in de Nederlandse competitie te spelen, die een stuk sterker is dan de Duitse. Ik heb het naar mijn zin en ik vind vooral het team erg grappig. Wat ik ook prachtig vind om te zien, is dat hier elke wedstrijd zoveel kinderen en families langs de lijn staan. Ik vermaak me hier wel.’

Charlotte Stapenhorst in actie tegen Nijmegen. Foto: Arnold Verkade/Orange Pictures


SCHC – Nijmegen 7-1 (4-0)

’12 Ginella Zerbo 1-0
’28 Claire Verhage 2-0 (sc)
’32 Emilie Mol 3-0
’34 Charlotte Stapenhorst 4-0
’38 Ginella Zerbo 5-0 (sb)
’44 Carmen Wijsman 6-0
’48 Catherine Maas 6-1
’68 Charlotte Stapenhorst 7-1 (sc)


Wat vind jij? Praat mee...