Dames Amsterdam etaleren zeldzaam goede vorm in Hoofdklasse

De dames van Den Bosch stonden de afgelopen week volop in de schijnwerpers vanwege het breken van hun eigen Hoofdklasse-record (49 duels op rij ongeslagen), maar je zou bijna vergeten dat ook Amsterdam driftig aan een aantal puike reeksen bouwt. 

De ploeg van trainer/coach Rick Mathijssen is in cijfermatig opzicht bezig aan een van haar beste seizoenen in de clubhistorie. Dat belooft wat voor komende zondag, als Amsterdam en Den Bosch in het Wagener Stadion tegenover elkaar staan. Weliswaar werken alle twaalf clubs in de Hoofdklasse Dames eerst aanstaande vrijdag nog een speelronde af, maar de hockeyliefhebbers kijken liever al uit naar de absolute kraker van zondagmiddag (aanvang 12.15 uur en live te zien op Ziggo).

Amsterdam was de laatste die Den Bosch versloeg

Als er één ploeg in staat zou moeten zijn om de recordreeks van Den Bosch een halt toe te roepen, dan is het Amsterdam wel. De formatie van Mathijssen was op 15 november 2015 het laatste team dat erin slaagde de Brabantse gigant over de knie te leggen. Dat gebeurde op 15 november 2015, toen doelpunten van Charlotte Vega en Ilse Kapelle Amsterdam een knappe 0-2 zege bezorgden.

Wedstrijdbeeld uit het playoff-duel Den Bosch-Amsterdam van 27 mei vorig jaar: Lidewij Welten (links) passeert Jacky Schoenaker. Foto: Koen Suyk

Thuis alles gewonnen

Als enige ploeg in de Hoofdklasse is Amsterdam dit seizoen in thuiswedstrijden nog zonder puntenverlies. Negen thuisduels mondden uit in negen zeges met de doelcijfers 28-6. Als we  terugkijken tot in het vorige seizoen dan is de ploeg van Mathijssen op eigen veld al dertien competitiewedstrijden op rij ongeslagen, sinds een 1-2 nederlaag tegen Oranje-Rood op 26 februari 2017. In die reeks zonder nederlaag verspeelde Amsterdam alleen punten tegen Hurley (0-0 op 26 maart 2017).

Clubrecord in zicht

Met zeventien zeges na achttien wedstrijden in dit seizoen is Amsterdam in cijfermatig opzicht bezig aan één van haar beste jaargangen ooit in de Hoofdklasse. Bij winst op Groningen (aanstaande vrijdag) en Den Bosch (zondag) stijgt het aantal zeges naar negentien en is een evenaring van het clubrecord van 2004/2005 in zicht. In dat seizoen won Amsterdam 21 van haar 22 competitieduels (met één gelijkspel) en stonden er 64 punten op het conto. Dat is – omgerekend naar drie punten per overwinning – nog steeds het hoogste puntenaantal ooit in de historie van de Hoofdklasse Dames.

Explosief uit de startblokken

Wat het kijken naar Amsterdam en Den Bosch extra aantrekkelijk maakt, zijn de vaak explosieve starts van beide ploegen. Amsterdam maakte dit seizoen al twaalf doelpunten in de eerste tien minuten van alle wedstrijden, bijna een kwart (!) van de totale productie (54 goals). Ook Den Bosch begint vaak stormachtig aan haar wedstrijden, getuige elf doelpunten in de eerste tien minuten. De afstand met de andere tien teams is enorm: Kampong en Laren volgen met elk zes goals in de beginfase.


5 Reacties

 1. Sjang Fijen

  Ja, beste mensen dat wordt een heuse kraker zondag in het eveneens fraaie Wagner Stadion . Zonder twijfel, Amsterdam doet het hartstikke goed tot dusver in de competitie, heeft tot nu toe slechts een wedstrijd verloren. .............. tegen Den Bosch. Ai. Beide ploegen steken dit jaar weer boven de rest uit, hebben zich al gekwalificeerd voor de play-offs. Wat dat gaat worden zondag? Een thriller. Toch mooi. Mogelijk kan Den Bosch weer beschikken over Lidewij Welten, maar dat is voor komende zondag onzeker. Geloof me, Den Bosch zal de huid duur verkopen mocht het tot verkopen komen. Hoe dan ook dit wordt een knaller, een opmaat naar de play-offs. Daar worden de bloemen verdeeld, niet eerder,nergens anders. Fijne wedstrijd................Sjang

  1. rensvanzoelen

   Misschien moet er wel even vermeld worden dat de 1-1 van Den Bosch tegen kampong allesbehalve vlekkeloos verliep voor Den Bosch. Met dank aan meneer de scheids werd het 1-1, anders 1-2 in de laatste 10 seconden voor Kampong.

 2. rensvanzoelen

  Aanvulling: ook Amsterdam - kampong werd pas in de laatste minuut beslist van 1-1 in 2-1 voor Amsterdam. Ook met grootst mogelijke moeite!Probeer een zo objectief mogelijk beeld te schetsen, leest makkelijker weg!

 3. robvisser

  Ben benieuwd. In het algemeen vind ik dat Amsterdam het wat frivolere hockey speelt, daar waar Den Bosch dodelijk effectief is met erg verzorgd hockey. De teams doen weinig voor elkaar onder. Vooral het samenspel, het opereren als team, is wat ze onderscheidt van andere teams (waaronder SCHC), los nog van de technische kwaliteiten en het grote aantal Oranje speelsters in beide teams. Ik hoop dat het de kraker wordt die het zou kunnen zijn en dat de teams niet het veld inkomen met de gedachte 'vooral niet verliezen'.

 4. marijeknuvers

  Ik denk dat het de dames niet veel interesseert wie er wint. Ik wil niet lullig doen, maar deze wedstrijd gaat nergens over. Het is niet meer en niet minder dan een oefenpotje.


Wat vind jij? Praat mee...