Dames HGC pieken op juiste moment in de play-offs

De dames van HGC staan met één been in de Hoofdklasse. Zaterdag won de ploeg van Robbert-Jan de Vos de eerste wedstrijd van een best-of-three-serie van Bloemendaal met 3-2. En daar viel, verrassend genoeg gezien de status van beide ploegen, niks op af te dingen.

De thuisploeg kwam in de eerste helft twee keer op achterstand, maar boog nog voor rust dat steeds weer om naar een gelijke stand. Na de pauze voelde De Vos dat er meer in het vat zat voor zijn Gazellen. Hij moedigde ze aan om nog meer druk uit te oefenen op de Bloemendaalse verdediging en zette zijn speelsters hoger en hoger neer. ‘Ik ben trots dat we onze rug rechtten en bleven hockeyen. Ik voelde dat Bloemendaal ging twijfelen. De onzekerheid sloop erin’, verklaart De Vos na afloop. ‘Dat is niet kenmerkend voor Bloemendaal, dat is gewoon hoe sport werkt.’

HGC-coach Robbert-Jan de Vos zwengelt zijn ploeg nog eens aan (c) Willem Vernes

Het aanvallende spel pakte goed uit voor de HGC, dat vanaf de vijfde minuut de tweede helft domineerde met hun pressende spel. Het resulteerde in de zelfs in de 3-2, toen Anne Abendroth een prachtige actie aanging. Haar schot werd gesmoord en leek halfhoog over de achterlijn te verdwijnen. Met een uiterste krachtinspanning kon Nicole van Jaarsveld dat voorkomen en door het effect dat zij aan de bal meegaf, rolde die pardoes over de doellijn. ‘Ik dacht alleen maar: bal naar goal, toen ik voor de bal ging’, legt de Paraguayaans international uit. ‘Dat het de winnende bleek, verwachtte ik toen niet gezien het aantal doelpunten dat voor rust was gevallen.’

HGC hield de hoge druk aan, al pakte Bloemendaal het initiatief in de wedstrijd stukje bij beetje terug. De Noord-Hollanders kregen kansen via Kim van Leeuwen en diverse corners, waarbij ze telkens week op hun hoofdcorner vertrouwden. De flats van Melle van Spruijt, waar zij in de vijfde minuut nog de openingstreffer mee maakte, werd echter steeds goed doorzien door de cornerverdediging uit Wassenaar. Ook keepster Anke van Goudoever stond meestal goed opgesteld en anders bracht de sterke Bernice van Aken redding voor HGC.

Al met al een dik verdiende zege voor overgangsklasser HGC, dat met lef en zelfvertrouwen speelde tegen hoofdklasser Bloemendaal. Gezien het vertoonde spel is HGC in de return op ’t Kopje volgende week de favoriet. ‘Vorige week tegen Voordaan speelde we drie van de vier helften ook sterk,’ bevestigt De Vos. Het is niet het hele jaar zo geweest, we hebben ook draken van wedstrijden gespeeld. Maar we pieken op het juiste moment.’