De herinneringen van Poillot aan zijn tijd als coach van Pien Dicke

Talent Pien Dicke (21), aanvaller van SCHC, is één van de 23 speelsters van het Nederlands elftal die in de race zijn voor de Olympische Spelen van Tokio. Om zover te komen, heeft ze vooral geleerd met tegenslagen om te gaan, weet Victoria-coach Lennard Poillot, die haar als trainer in de jeugdopleiding van hdm van dichtbij meemaakte.

Als haar oude jeugdcoach in zijn geheugen graaft om herinneringen over haar op te halen, begint hij opeens te lachen. Hij moet denken aan de allereerste keer dat hij haar zag, in de D’tjes. De kleine Pien had met Klein Zwitserland een wedstrijd gespeeld op Craeyenhout, die net was afgelopen. Ze had drie keer gescoord. Toch was ze zó boos en zó verdrietig dat ze in haar eentje in een hoekje zat. Ze had verloren.

‘Pien heeft de absolute wil om te winnen’, zegt Poillot. ‘Maar talenten die niet tegen hun verlies kunnen, lopen vaak het risico dat ze meer bezig zijn met winnen dan met zichzelf te ontwikkelen. Dat heeft Pien de laatste jaren geleerd. Dat het niet alleen om winnen gaat, maar ook om een betere speler te worden. Dat er dingen fout moeten gaan, om jezelf te kunnen ontwikkelen.’

Pien Dicke in het shirt van hdm. Foto: Koen Suyk

Elke winter hockeyde Poillot buiten met Dicke, omdat ze niet mocht zaalhockeyen

Met een aanstekelijk enthousiasme vertelt Poillot over de jaren dat hij Dicke begeleidde als coach, één seizoen in de B’tjes en twee seizoenen in de A’tjes. Met hdm Meisjes A1 veroverden ze de landstitel. Toen Poillot voor het eerst individueel met haar trainde, zat ze in Meisjes C1.

‘Ik herinner me dat ik haar op de tribune zag zitten bij het zaalhockey. Ze mocht niet meedoen. Dat was voor haar gewrichten niet goed, zaalhockey. Ze zat heel zielig naar haar team te kijken, dat aan het trainen was. Toen zei ik tegen haar: joh, zullen we anders buiten gaan hockeyen?’

‘Haar gezicht klaarde helemaal op. Elke keer als er daarna zaaltraining was, zouden wij met z’n tweeën naar buiten gaan, spraken we vervolgens af. Wist ik veel dat ze me daar echt aan zou houden, haha. Maar dat deed ze wel degelijk. Tot en met de A heb ik elke winter twee keer in de week met haar buiten gestaan. In de kou. Met een dikke trui aan’, lacht Poillot.

(De video toont één van de vijf goals die Pien Dicke dit seizoen maakte}

Tijdens partijtjes floot ik weleens expres niet voor, maar tegen haar. Om te zien welke invloed dat op haar spel had.

Dicke was in de B’tjes al zo’n groot talent dat hij haar hockeyend weinig bij hoefde te brengen, vertelt Poillot. Door goed naar anderen te kijken, leerde ze zichzelf veel aan. Hooguit op het gebied van het onder controle houden van haar emoties probeerde hij haar iets bij te sturen, zegt hij.

‘Tijdens partijtjes floot ik weleens expres niet voor, maar tegen haar. Om te zien welke invloed dat op haar spel had. Op een gegeven moment kon ze daar steeds beter mee omgaan. Deed ze net alsof het haar niks deed. Maar van binnen kookte ze. Als ze thuis was, kwam alles eruit. Kreeg ik een appje van haar moeder. Zo van: Hé, je wordt bedankt hè, het is heel gezellig aan tafel. Dat appje was met een knipoog natuurlijk, haha. Om haar frustratie kwijt te kunnen, ging Pien ook wel eens rondje rennen na de training. Hoe hard we ook getraind hadden, ze bleef dan minutenlang om het veld heen rennen’, vertelt Poillot.

Op de fiets komt Pien Dicke aan bij een training van het Nederlands elftal in het Wagener Stadion. Foto: Willem Vernes

Op een van haar eerste trainingen met Dames 1 had ze meteen een discussie met een ervaren speelster. Tegen haar zei ze: je moet wel mee rennen hoor!

‘Aan de dingen waar ze vroeger moeite mee had, heeft ze hard gewerkt. Hoe ze met tegenslagen omgaat, bijvoorbeeld. Of met oneerlijkheid. Ze is veel meer bezig met wat ze moet doen in het veld en waar ze invloed op heeft. Zonder dat ze de wil om te winnen verloren heeft.’

Wat hij zich ook goed herinnert, is een van haar eerste trainingen bij Dames 1, voordat ze op haar vijftiende in een wedstrijd debuteerde. ‘Op de training had ze meteen een discussie met een ervaren speelster van Dames 1. Tegen haar zei ze: je moet wel mee rennen hoor! Haha. Het was niet vanuit disrespect dat ze het zei, maar puur vanuit gedrevenheid.’

Pien Dicke heeft gescoord tijdens een competitiewedstrijd voor SCHC. Foto: Koen Suyk

Vliegende start bij SCHC

Nu Dicke inmiddels aan haar tweede seizoen bij Stichtsche bezig is, geniet Poillot nog altijd van hoe ze hockeyt. Op de vraag wat volgens hem haar grootste kwaliteiten zijn, geeft hij het volgende antwoord: ‘Je hebt verschillende soorten spitsen. Spitsen die goed voor de goal zijn. Spitsen die goed zijn in hun acties. Spitsen die goed zijn in aannemen en schieten op goal. En spitsen die de ruimte zien en lijnen voor anderen kunnen openen. Pien kan al die dingen. Ze is een complete speler.’

Dat Dicke – die in haar eerste seizoen in Bilthoven dertien doelpunten maakte – meteen een vliegende start kende toen ze van hdm overstapte naar Stichtsche, hangt daarmee samen, zegt Poillot. ‘Ze kan zich aanpassen aan de andere spitsen. Als ze samen met Ginella voorin staat, die goed voor de goal is, kan Pien een andere rol aannemen. Ze kan dan ook degene zijn die de lijnen opent, of de actie maakt en de voorzet geeft. Als je maar één ding kunt, moet je wennen aan wat er om je heen gebeurt. Maar als je herkent wat er van je gevraagd wordt, kom je sneller tot goede prestaties. Dat illustreert perfect wat voor speelster Pien is.’


11 Reacties

 1. hockeyliefhebber12

  Mooi stuk! Ben benieuwd of Annan een kans gaat geven aan jonge talenten, zoals Dicke en Albers, in haar definitieve selectie voor EK en OS (mits het doorgaat natuurlijk)

 2. lynnBosman

  Mooi om te lezen! Dicke gaat denk en hoop ik een hele grote worden. Maar ook Albers, Fortuin en Burg zie ik zeker aanhaken. @hockeyliefhebber12 ik denk dat het luxeprobleem is wie je dan opoffert.. Ik zou het echt niet weten zeker niet in een selectie met maar 16 man.

  1. Nvanas012

   Snap de Burg hype niet..

 3. goud

  Leuk!

 4. marcdevries1963

  Wat een zure opmerkingen verdiep je eerst voordat je commentaar geeft

 5. knuufke

  Zonder meer een toptalent en beter nog: Gewoon al een heel goede hockeyster, waar ook nog eens progressie in zit. In alle rust laten ontwikkelen, zou ik zeggen.

 6. lynnBosman

  @NvanAs12 dat kan en mag :)

  1. stekel

   Helden creëren ..

 7. g-hockeyfan

  Topper. We weten dat Annan van dit soort spelers houdt.


Wat vind jij? Praat mee...