De Spelregelvraag: Is dit een doelpunt?

Mag een keeper buiten z’n 23-metergebied komen? Met hoeveel man kan je een wedstrijd beginnen? En mag je een geblesseerde speler wisselen tijdens een strafcorner?

In de rubriek ‘De Spelregelvraag’ gaan we in op een spelsituatie. De opzet is simpel: we laten een fragment zien en later in de week volgt het antwoord van één van onze topscheidsrechters. Ondertussen kan je natuurlijk zelf een oordeel proberen te vellen over de situatie.

Vandaag een fragment van een paar seizoenen geleden uit een ontmoeting tussen de dames van Oranje-Rood en Den Bosch. Den Bosch mag een strafcorner nemen. De bal gaat terug naar de aangever, in dit geval Marloes Keetels. Haar inzet gaat in het doel van Oranje-Rood.

De scheidsrechter geeft op de beelden een doelpunt aan. Maar daarop is ook te zien dat Oranje-Rood hevig protesteert. Maakt Den Bosch hier een (geldige) treffer? We horen graag wat jullie in deze situatie zouden beslissen.

Succes! Later in de week volgt het antwoord.


31 Reacties

 1. Avdd

  Ja doelpunt. Ze gebruikt geen slag of flats techniek. De beweging van haar stick is slechts om de in de juiste positie te brengen voor deflexie en heeft geen doorzwaai.

  1. Eelco Houwink

   Maar het is nog steeds de 1e doelpoging en geen push

  2. Avdd

   Het is een deflexie en dat mag ook boven de plank als eerste doelpoging.

 2. hennie-henken

  Dit is een ongeldig doelpunt. De bal wordt doorgesleept, is geen slag, naar de aangeven en deze slaat de bal in het doel en de bal komt boven de plank. Zie het net bewegen. De 1e slag op het doel uit een strafcorner moet op de plank komen. Dus doelpunt afkeuren.

 3. admi30

  De vraag is hier (denk ik) of dit een flats is, of niet. Als een flats dan is dit geen geldig doelpunt (flats = slag en 1e op goal moet laag). M.i. is dit geen flats maar maar een tip-in, dus geldig doelpunt.

  1. eefgorter

   Eens. Afhankelijk van het antwoord (flats of tip) is het onterecht of terecht. Ik beoordeel als slag/flats dus afkeuren.

 4. solo

  De vraag is dit een slag? Daar gaat het dus om!?

  1. hennie-henken

   Dit is duidelijk geen push. Voor mij een slaande beweging. Ik kan er niks anders van maken. De stik wordt zelfs onbewust iets gekanteld in de slag, waardoor de bal hoog gaat en boven de plank uit komt.

 5. pikdani

  als ik me niet vergist is de flat een shot en geen push. Als de flat/shot binnen de goal boven de hoogte van de plank komt, is dat niet geldig. Ook geen tip in want een tip in is wanneer de stick stil staat toen de bal hem raakt.

 6. Folmer

  https://hockey.nl/nieuws/hoofdklasse-dames/knhb-doelpunt-marloes-keetels-oranje-rood-onterecht-goedgekeurd/

  1. stekel

   😂👍

 7. Ikweethetbeter

  Dit is duidelijk geen push, maar een slag (flats). Dus geen geldig doelpunt. Een strafbal mag ook niet geflatst.

 8. luchtisblauwgrasisgroen

  Is zelfde situatie als De Vilder voor Kampong tegen Tilburg. Geen goal lijkt mij.

 9. j-koppenol

  Dit is geen tip-in noch een kaats (stick maakt zwaaiende beweging). Het is een kapflats. De vraag is of een kapflats onder categorie 'slaan' valt. De beweging komt immers in dit geval voor 95 % uit de polsen. 1e doelpoging een slag boven de plank? Dan geen doelpunt, vrije slag verdediging. Daarnaast moet eigenlijk eens goed naar de regels mbt 1e schot gekeken worden (push en slag), want de regel niet hoog slaan lijkt mij niet bedacht voor deze situatie, maar om gevaarlijke schoten vanaf kop circel te voorkomen.

 10. bertilscholten

  Bij de SC mag alleen een push of tip-in als eerste schot richting doel boven plankhoogte de doellijn passeren. Dit was geen van beide dus geen doelpunt volgens mij.

 11. domo_857@hotmail.com

  Hoe zit het een zogenoemd ''boogschot'' bij een strafcorner? Mag de bal wel in de vluchtfase boven de plank komen? Of moet het heel schot onder de plank blijven? Hier is nog wel eens discussie over.

  1. Folmer

   Dit staat gewoon in de regels, 3de commentaar bij regel 13.3k: "De bal mag op weg naar het doel boven 460 mm hoogte komen mits dit geen gevaar oplevert en mits de bal vanzelf naar een lagere hoogte dan 460 mm daalt vóór hij over de doellijn gaat." Dus ja, dat mag.

  2. hennie-henken

   Boogbal mag. Het gaat er om, op welke hoogte is de bal, als hij de doellijn paseert👀

  3. eefgorter

   Beoordeling boven of onder plankhoogte gebeurt OP de doellijn. Dus ja...boog- of banaanschot mag. Zolang natuurlijk niet gevaarlijk.

 12. bartherklots

  Geen doelpunt, zie regel 13.3 i De aangever mag de bal niet meer aanraken of binnen speelafstand de bal benaderen totdat deze door een andere speler is gespeeld.

  1. Folmer

   🤣🤣🤣

  2. magnus-querqus

   Ja, en? Is hier niet het geval...

  3. Avdd

   De bal is al door twee anderen aangeraakt

  4. Freekie

   Uhm... Wat? 😂

 13. ronald

  Het feit dat dit soort goals op dit niveau goed gekeurd worden (ja dat gebeurt behoorlijk vaak) is wat mij toch het meeste zorgen baart. Hoe kan een ervaren scheids dit als push beoordelen??

  1. eefgorter

   Zelf noot gespeeld?

  2. ronald

   Misschien eens even het antwoord bekijken (zojuist geplaatst)....

 14. magnus-querqus

  Geen doelpunt (1e slag op goal; uitgebreid besproken met betrokken BS).

 15. Avdd

  Als dit met de backhand was gebeurd had iedereen het als tip in gezien. Dan had de speler ook een korte beweging met de stick gemaakt.

 16. martelstadlander

  Bal is niet buiten de cirkel geweest. Geen geldig doelpunt.


Wat vind jij? Praat mee...