De uitdaging van Razwan Ahmed bij KZ: twaalf nieuwe speelsters

Hij krijgt bij zijn nieuwe club Klein Zwitserland te maken met slechts vijf speelsters die zijn overgebleven na het sprookje van vorig seizoen, toen via de play-outs lijfsbehoud werd afgedwongen. De Pakistaan Razwan Ahmed, opvolger van Jorge Nolte als coach van het eerste vrouwenteam van KZ, staat voor de taak om leiding te geven aan bijna een compleet nieuw team.

Geeft Razwan Ahmed het telefonische interview, op de dag van de eerste training van het nieuwe seizoen met Klein Zwitserland, liever in het Nederlands of in het Engels? ‘Ik woon al jarenlang niet meer in Pakistan’, klinkt het glimlachend in vloeiend Nederlands, waarmee de vraag meteen beantwoord is.

Hooguit aan enkele klanken is te horen dat zijn wortels op het Aziatische continent liggen, maar het verre Nederland is de plek waar hij zich thuis voelt. Hij woont hier al veel langer dan hij in zijn vaderland heeft gewoond. Als kind groeide hij op in Pakistan, bij zijn moeder. Zijn vader woonde vanwege zijn werk in Nederland en zag hij alleen in de zomervakantie, wanneer het gezin de reis naar Europa aflegde. Op dertienjarige leeftijd vertrok hij definitief naar Nederland en streek Ahmed samen met zijn ouders en zijn broers neer in Woerden. Later werd besloten om opnieuw te emigreren en werd Nederland ingeruild voor een avontuur in Manchester. Maar het leven aan de andere kant van de Noordzee begon Ahmed steeds meer te missen en na zes jaar liet hij in 2011 zijn ouders en zijn broers achter in Engeland en keerde hij terug naar Woerden. Daar begon zijn loopbaan als coach.

Van 2014 tot en met 2016 had Ahmed de leiding over het eerste vrouwenteam van Schaerweijde, dat uitkwam in de Overgangsklasse. Daarna coachte hij twee jaar lang de mannen van Myra. De afgelopen jaren was Ahmed assistent-trainer bij de mannen van Schaerweijde, die het afgelopen seizoen beslag legden op de titel in de Promotieklasse en zodoende promoveerden naar de Hoofdklasse. Zijn avontuur bij Klein Zwitserland is de eerste keer dat hij op eigen benen staat op het hoogste niveau van Nederland.

Razwan Ahmed.

Ondanks het lijfsbehoud verlieten zeventien speelsters de selectie

Veel in het leven draait om timing. Ahmed zette begin april zijn handtekening onder zijn contract bij Klein Zwitserland op het moment dat binnen de club al bekend was dat zeker maar liefst tien speelsters in de zomer zouden vertrekken. Later kwam daar nog eens dik een handvol hockeysters bij. Daarmee was de leegloop van de selectie een feit. En dat na een seizoen waarin Klein Zwitserland als promovendus juist verrassend goed presteerde, door rechtstreekse degradatie ruimschoots te ontlopen en zich in de play-outs definitief veilig te spelen.

Toch was de leegloop voor Ahmed geen reden om Klein Zwitserland een nee te verkopen. ‘Vanaf het eerste gesprek voelde ik vertrouwen vanuit de club. Wat mij heel erg in hun beleid aanspreekt, is dat ze willen investeren in de lange termijn. Met het eerste mannenteam hebben ze laten zien dat ze een stabiele hoofdklasser kunnen worden. Diezelfde ambitie hebben ze nu met de vrouwen’, zegt Ahmed.

‘Wat dat betreft heeft Klein Zwitserland een duidelijk plan. Als club kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk buitenlanders te halen. Maar dat is niet wat KZ wil. De club wil juist de jeugd erbij betrekken. Bedoeling is dat we jonge speelsters de ruimte geven zichzelf te ontwikkelen. Als aanvulling daarop hebben we wat internationale ervaring aan de selectie toegevoegd. Zodat de jongere speelsters zich aan het hogere niveau kunnen optrekken.’

Razwan Ahmed was in 2018 assistent van Suzan Veen-van der Wielen, destijds coach van Schaerweijde Heren 1. Foto: Koen Suyk

Twaalf nieuwe speelsters

Rustig aan zijn nieuwe baan als coach beginnen, zat er de afgelopen hockeyloze maanden niet voor hem in. Veel tijd moest worden gestoken in de zoektocht naar nieuwe speelsters. In vergelijking met vorig seizoen waren er nog slechts vijf speelsters over: aanvoerder Sabine van Silfhout, keepster Anna-Louise Nijdam, Bernice van Aken, Kirsen Ender en Sietske Bruning.

Australisch international Kaitlin Nobbs is na de zoektocht de aanwinst die het meest in het oog springt. Ahmed is ook ingegaan op het verzoek van twee speelsters van Australie onder 21 om in Nederland te komen hockeyen: Alice Arnott en Lexie Pickering. Ook Zuid-Afrikaans international Kristen Paton werd vastgelegd.

Uit de eigen jeugd haalde Ahmed jeugdinternational Feliz Kuhne en talenten Pepita Rademakers en Hannah Bos bij het eerste team. Van HDM Meisjes A1 maakte Maud de Kok de overstap naar Klein Zwitserland. Uit de Verenigde Staten keerden Fusine Govaert en Bibi Donraadt terug naar Nederland. Ook keepster Fleur Hofman (Leiden) en Nanne Eijkman (Laren) werden aangetrokken.

Vol trots kan Ahmed nu melden dat de selectie nagenoeg rond is. ‘We hebben nog wel twee plekjes open voor jonge, talentvolle meiden die bij ons veel minuten willen maken om zich verder te ontwikkelen’, zegt hij.

Of Klein Zwitserland met een bijna compleet nieuw team net als vorig seizoen kan stunten, durft Ahmed niet te zeggen. ‘De focus ligt vooral op de ontwikkeling van de jonge meiden. Verder zien we wel hoe ver we komen. Ik heb eerlijk gezegd geen idee. De komende weken en maanden zal blijken welk niveau we halen. Met zoveel nieuwe speelsters blijft dat lastig in te schatten.’

Transfers Klein Zwitserland 2022/2023

 

Speler Naar Van
Christa Hemmes Klein Zwitserland
Florine van Grimbergen Klein Zwitserland
Lise Blom Klein Zwitserland
Sophie van der Heijden Klein Zwitserland
Tarryn Davey Hurley Klein Zwitserland
Frances Davies Hurley Klein Zwitserland
Suzanne de Vries Klein Zwitserland
Demi le Franc Klein Zwitserland
Amy-Jo Rolvink Klein Zwitserland
Isa van Spronsen Rotterdam Klein Zwitserland
Tessel Huibregtsen HGC Klein Zwitserland
Lotte van Dongen Klein Zwitserland
Jules Meffert Klein Zwitserland
Meike Tjaberinga Klein Zwitserland
Bo van der Meer Klein Zwitserland
Estelle Bienfait Klein Zwitserland
Fleur Honing Klein Zwitserland
Fusine Govaert Klein Zwitserland Verenigde Staten
Alice Arnott Klein Zwitserland Australië U21
Feliz Kuhne Klein Zwitserland Eigen jeugd
Kaitlin Nobbs Klein Zwitserland Australië
Hannah Bos Klein Zwitserland Eigen jeugd
Nanne Eijkman Klein Zwitserland Laren
Maud de Kok Klein Zwitserland HDM Meisjes A1
Kristen Paton Klein Zwitserland Zuid-Afrika
Lexie Pickering Klein Zwitserland Australië U21
Pepita Rademakers Klein Zwitserland Eigen jeugd
Bibi Donraadt Klein Zwitserland University of Maryland
Fleur Hofman Klein Zwitserland Leiden

1 Reactie

  1. barteenkhoorn

    Alle succes Razwan! Fijne vent en uitstekende coach


Wat vind jij? Praat mee...