Den Bosch deelt opnieuw een tik uit aan tam Amsterdam

De dames van Den Bosch hebben in aanloop naar de play-offs opnieuw een dreun uitgedeeld aan Amsterdam. Na de gewonnen shoot-outs in de halve finale op de EHL was de ploeg van Raoul Ehren twee weken later in de reguliere competitie opnieuw te sterk in het Wagener Stadion. Een veel beter Den Bosch won met minimaal verschil van Amsterdam: 0-1.

Door de zege in Amsterdam rekent Den Bosch af met een opvallende negatieve reeks. De Brabanders wonnen donderdag voor het eerst sinds 26 oktober 2014 weer een competitiewedstrijd in en tegen Amsterdam.

Koning nu echt ‘de koning’

Bovendien hield Den Bosch-keepster Josine Koning voor de zeventiende keer (!) dit seizoen de ‘nul’. De goalie heeft daarmee een record te pakken. Twee andere clubs hielden ooit zestien keer de nul in één seizoen: MOP in 1993-94 en HGC in 1987-88 en 1989-90. ‘Heel vet’, reageert Koning na afloop. ‘We wisten dat ‘ie eraan zat te komen, maar het is wel heel cool. Ik vind het fijn dat we het niet uitstellen om het record te pakken, met het oog op de komende wedstrijden.’

De keepster wijst naar het resterende programma in de reguliere competitie, met nog wedstrijden tegen SCHC en hdm voor de boeg. ‘Het is vooral heel cool dat we het record pakken in een topper. We hebben gewoon geschiedenis geschreven’, zegt Koning met een brede grijns.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

De defensie van de Bosschenaren jaagt verder op nóg een record dat in handen is van het HGC uit 1988: minder dan zes goals tegen krijgen in één seizoen. Koning: ‘We houden van doelen stellen. Als we bepaalde doelen al hebben gehaald, kijken we naar nieuwe uitdagingen. Minder dan zes doelpunten tegen is er zo eentje voor de komende weken. Daar moeten we het alleen nog even met elkaar over hebben.’

Er stond donderdagmiddag in het Wagener niet heel veel op het spel in ‘de topper der titelfavorieten’. Beide teams hebben zich naast SCHC en hdm al geplaatst voor de play-offs. Gespeeld werd er om de koppositie, om de eer en om een mentale dreun uit te delen in aanloop naar het toetje van de competitie. De eerste tik deelde Den Bosch begin deze maand al uit, toen de ploeg na shoot-outs van Amsterdam won in de halve finale van de EHL.

Tam Amsterdam

‘Er is meer nodig’, schreeuwde Amsterdam-coach Robert Tigges zijn dames na het eerste kwart toe. Op dat moment had Den Bosch al twee schoten op Amsterdam-keepster Anne Veenendaal gelost en twee strafcorners versierd. De ploeg van Tigges was daartegenover één keer in de vijandelijke cirkel geweest en begon zeer tam aan de topper – alsof de nederlaag in de EHL nog na sidderde.

Pien Sanders wint het sprintduel van Noor de Baat van Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Het was Lidewij Welten met het eerste wapenfeit namens de Brabanders. De rappe aanvaller haalde uit met haar backhand, maar haar poging werd simpel gepareerd door Veenendaal. De doelvrouw van Amsterdam moest een paar minuten later handelend optreden op een schot van Frédérique Matla en zag Den Bosch twee strafcorners verprutsen. De toon was gezet in het eerste kwart, gescoord werd er echter nog niet.

Omrani breekt de ban

Dat lukte Noor Omrani wel, al vroeg in het tweede kwart. Met een hoge flats versloeg ze Veenendaal van dichtbij voor de 0-1. De aanvalster scoorde zo alweer haar zesde treffer van het seizoen.

Noor Omrani maakte tegen Amsterdam alweer haar zesde treffer van het seizoen. Foto: Koen Suyk

Alleen Matla en Welten waren dit seizoen vaker trefzeker namens de Brabanders. Matla kreeg donderdag vlak voor rust de kans om haar doelpuntentotaal van zeventien treffers verder uit te breiden, maar de spits faalde oog-in-oog met keepster Veenendaal.

Spaarzame kansen

Dat moest beter, moet de thuisploeg gedacht hebben. Het team van Tigges kroop na rust wat meer uit hun schulp. Het leverde een grote kans op voor Fay van der Elst, maar Koning stond – niet voor het eerst dit seizoen – haar mannetje onder de lat bij Den Bosch.

Aan de overkant ging Den Bosch vrolijk verder met het creëren van kansen. Omrani drong goed door over de linkerflank, maar vond Veenendaal op haar weg. Kort daarna versierden de bezoekers opnieuw een corner, maar de variant via aanvoerder Marloes Keetels ging naast.

Maartje Krekelaar snelt de cirkel van Amsterdam in. Foto: Koen Suyk

Het wachten was op een slotoffensief van de thuisploeg, maar die kwam er niet echt. Drie strafcorners versierde de ploeg van Tigges in het vierde kwart – de eerste drie van de wedstrijd – maar écht gevaarlijk werd het nooit voor het doel van Koning. ‘We hadden veel controle’, concludeerde Koning. ‘Dat bleven we ook hebben, alleen de laatste paar minuten kwam er wat druk op de ketel. Ik vond het een leuke wedstrijd.’

Zo leek de ontmoeting tussen de titelfavorieten in het Wagener Stadion scorebord-technisch gezien op een spannende wedstrijd, maar was Den Bosch feitelijk heer en meester. Amsterdam liep voor de tweede keer dit seizoen tegen een nederlaag aan en moet de koppositie in de Hoofdklasse Dames aan Den Bosch laten. ‘Dat was onze tweede doel van vandaag. We hebben vandaag weer twee doelen gehaald’, besluit Koning met een lach.