Den Bosch klopt SCHC met veel moeite en bereikt finale play-offs

De dames van Den Bosch hebben zich zaterdagmiddag met hangen en wurgen geplaatst voor de finale van de play-offs, waarin ze vanaf komende donderdag Amsterdam treffen. De ploeg van trainer/coach Raoul Ehren knokte zich na een 0-1 achterstand naar een moeizame 4-2 zege op SCHC, dat in de eerste helft zicht had op een daverende stunt aan de Oosterplas.

Den Bosch heeft zich nu voor de 21ste (!) keer op rij geplaatst voor de finale van de strijd om de landstitel. De ploeg kan zich daarin voor de negentiende keer kronen tot landskampioen en zo het nationale record van Amsterdam evenaren.

Zo gemakkelijk als de zege op SCHC aan de hand van de uitslag lijkt, zo moeizaam ging het er zaterdag voor Den Bosch op het veld aan toe. De Brabantse formatie grossierde in de eerste helft in balverlies en vruchteloze individuele loopacties en werd aanvankelijk op inzet afgetroefd door de ploeg van scheidend coach Tina Bachmann.

‘Het klinkt heel stom, maar het is heel moeilijk om de tweede wedstrijd in een playoff-serie thuis te winnen als je de eerste wedstrijd uit al gewonnen hebt’, reageert Den Bosch-coach Ehren. ‘We begonnen best goed, maar na tien minuten nam SCHC het over. Zij waren scherper en feller en kwamen terecht op 0-1. Daarna zijn we beter gaan hockeyen en durfden we te vertrouwen op het doelpunt dat we altijd wel maken. Na de 1-1 is het niet meer spannend geweest.’

SCHC beter in eerste helft

De eerste twee kwarten kenmerkten zich door rommelig spel, van beide kanten. Het meeste viel dat op aan de zijde van topfavoriet Den Bosch, dat er maar moeizaam in slaagde de bal snel rond te laten gaan en gaten te trekken in de Stichtsche defensie. Ehren: ‘Je hebt twee ploegen met veel goede speelsters die veel druk op elkaar kunnen zetten. Dat levert kleine ruimtes op en dat maakt het heel moeilijk om goed te hockeyen.’

Het was SCHC dat de score openbrak in de 22ste minuut. Ginella Zerbo scoorde knap uit een lange corner, nadat Den Bosch-keeper Josine Koning redding had gebracht op een strafcorner van Caia van Maasakker. Die treffer hing al even in de lucht, want aan het eind van de eerste kwart scoorden de bezoekers twee keer, indirect uit een strafcorner. Die twee goals werden echter door scheidsrechter Fanneke Alkemade afgekeurd omdat er in de drukte van de overvolle Bossche cirkel telkens een overtreding aan vooraf ging.

Marlies Verbruggen haalt uit en trekt de stand gelijk tegen SCHC. Foto: Willem Vernes

Verbruggen en Welten zorgen voor bevrijding

Na rust veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Een bevlieging van Den Bosch-spits Marlies Verbruggen zorgde voor een bevrijding bij de thuisploeg: na haar gelijkmaker in de 46ste minuut via een hoge backhand kwam er wat meer lijn in het spel. Uit een serie van drie strafcorners op rij maakte Welten tien minuten later via de rebound met een rollertje de 2-1, en even later met een kiezelhard schot ook de 3-1.

SCHC deed in de slotfase nog wat terug via Claire Verhage (3-2), maar opnieuw Verbruggen maakte een slotoffensief van de Bilthovense ploeg daarna onschadelijk met de vierde Bossche goal: ze kon de bal simpel over de lijn lopen omdat keeper Maddie Hinch toen al was gewisseld en SCHC met een vliegende keeper speelde.

‘Een finale moet je gewoon halen’

‘Dit voelt heerlijk’, reageert tweevoudig doelpuntenmaker Marlies Verbruggen, die na dit seizoen afscheid neemt van de geel-zwarte succesploeg. ‘Hier mogen we best even van genieten, al gaat morgen de aandacht voluit naar Amsterdam. Eerlijk is eerlijk: de eerste helft was voor SCHC. We hebben na rust echt een ander spelletje moeten spelen, anders was het hier anders gelopen. We zijn in het derde en vierde kwart meer als collectief gaan hockeyen, want alleen dan kunnen onze sterspeelsters het verschil maken. Dat lukte in de eerste helft duidelijk niet.’

Ehren: ‘Een finale moet je gewoon halen. Het maakt niet uit of dat met goed of slecht hockey gebeurt. Daar praat verder niemand meer over.’ En dus gaat Den Bosch vanaf komende donderdag – als vanouds – op jacht naar de negentiende landstitel in de clubhistorie.