Den Bosch mist levensgrote kansen en verliest sensationeel van Oranje-Rood

De laatste keer dat landskampioen Den Bosch thuis verloor van een Eindhovense tegenstander was in 1991. Die nederlaag tegen EMHC was 27 jaar geleden, toen de meeste speelsters op het veld nog niet geboren waren. Maar drie levensgrote vrije schietkansen en vijf strafcorners waren zondag niet aan landskampioen Den Bosch besteed. Oranje-Rood won daardoor sensationeel in de Hoofdklasse Dames met 0-1.

Het was de Argentijnse Maria Cedres die het vonnis al voor de rust velde in de wedstrijd aan de Oosterplas. Frédérique Matla scoorde en juichte nog in het eindsignaal de 1-1, dacht ze, maar toen was de wedstrijd echt al afgelopen, besloot de arbitrage.

Coach Tina Bachmann leek langs de kant mee te hockeyen

Voor de wedstrijd heerste er nog een feestelijke stemming in Den Bosch waar de wereldkampioenen Laura Nunnink (Oranje-Rood) en Ireen van den Assem, Lidewij Welten, Frédérique Matla, Josine Koning en de geblesseerde Marloes Keetels (Den Bosch), die met krukken langs de kant stond, werden gehuldigd.

In een gemoedelijk duel gebeurde de eerste tien minuten gebeurde weinig. Spannend aan het begin van de derby was alleen het fanatisme van de Duitse oud-international Tina Bachmann, de nieuwe coach van Oranje-Rood. Vanaf de eerste seconde van de wedstrijd – en élke seconde – coachte zij haar hockeysters. ‘Kom op, extra meters maken. Kom op, meteen eruit! Je bent te laat! Ah, lekker verdedigd! Yib, hoger! Met z’n allen hoooooooog!!’ Zo leek Bachmann met al haar energie een wedstrijd te hockeyen langs de zijlijn. Alleen dan met een rode stift in haar hand. En dan met haar luide stem als wapen.

Tina Bachmann. Tijdens de wedstrijd fanatiek aanwezig. Foto: Koen Suyk

Oranje-Rood benutte de kansen wel

Na de eerste tien minuten was het de nieuwe Bossche aanvoerster Lidewij Welten, die zorgde voor gevaar aan de Oosterplas. Valerie Magis tackelde Welten. Daar kwam de eerste Bossche strafcorner uit. Die inzet van Ireen van den Assem werd geblokt, ging over de Eindhovense keepster Saskia van Duivenboden en leek met een boog in het goal te eindigen. Maar Marlena Rybacha knuppelde de bal knap voor de doellijn weg.

In het tweede kwart had Den Bosch op voorsprong moeten komen, toen Joosje Burg helemaal vrij door kon lopen op Van Duivenboden. Ze had alle ruimte, maar werkte de bal hard links naast in plaats van in het goal. Het was Den Bosch dat daarna iets gevaarlijker was, maar Oranje-Rood dat op voorsprong kwam. Twee Eindhovense strafcorners waren er uitgelopen door Welten en Matla, maar na de tweede corner bleef Oranje-Rood druk houden. De bal viel voor de Argentijnse Maria Cedres, die tegen de verhoudingen in de 0-1 scoorde.

De afgekeurde goal van Lieke Hulsen. Foto: Koen Suyk

Den Bosch bleef kansen missen

In het derde kwart waren het twee open kansen voor de thuisploeg die tot gruwel van het Bossche publiek werden gemist. Eerst was het Lieke Hulsen, die bijna identiek aan teamgenoot Burg, de bal links naast het goal plaatste. Een minuut later was het Welten, die in vrije positie vanaf links de bal rechts naast het Eindhovense goal schoot. Het Bossche vizier moest nog gekalibreerd worden.

Wie paniek aan Bossche kant had verwacht, kwam bedrogen uit. Coach Raoul Ehren bleef aan de zijkant lachen en gedroeg zich rustig. Zelfs toen de scheidsrechter de strafcornervariant van aangeefster Lieke Hulsen afkeurde, omdat de arbitrage oordeelde dat er sprake was van een slagbeweging, die niet hoog in het goal gewerkt mocht worden. In het vierde kwart had Den Bosch weer pech, toen Pien Sanders de strafcorner met het lichaam aanraakte, waardoor de goal wéér niet telde. Het leek een kwestie van tijd voordat Den Bosch de gelijkmaker zou scoren. Dat was totdat Oranje-Rood zelf nog ten aanval trok en daarmee Den Bosch naar achteren duwde. Toen leek even de 0-2 dichter bij dan de 1-1.

De dag begon nog goed voor Den Bosch, waar meerdere wereldkampioenen werden gehuldigd, voor de wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Toch leek Frédérique Matla in het eindsignaal alsnog de 1-1 te scoren. Maar die treffer telde niet meer voor Den Bosch, dat een einde zag komen aan hun reeks van 26 thuisduels zonder nederlaag, in de reguliere competitie. Zo bleef het 0-1 en liet de landskampioen al vroeg in het seizoen averij op. Oranje-Rood staat met zes punten uit twee wedstrijden fier bovenaan.

 


12 Reacties

 1. lynnBosman

  @RobV nou nee, eerste helft speelde OR niet slecht, zeker niet de mindere. In de tweede helft was DB heer en meester. Matla miste zelf voor open doel. Krekelaar werd in de cirkel gevloerd, meerdere strafcorners. Vond de scheidsrechters erg matig, maar DB had dit puntverlies aan zichzelf te danken. Geen paniek, kan gebeuren aan het begin van het seizoen.

 2. lynnBosman

  @RobV; ik denk dat dat wel meevalt, vond het krachtsverschil toch zichtbaar op het veld.

 3. robvisser

  Zonder de wedstrijd te hebben gezien denk ik dat Oranje Rood hier wat tekort wordt gedaan. Het verslag is wel erg vanuit het perspectief van Den Bosch geschreven. Op sociale media was de indruk dat Oranje Rood verdiend op voorsprong kwam en dat Den Bosch zeker in de eerste helft slordig speelde. Hoe dan ook een verrassing, maar misschien is het een voorbode van een spannende competitie dit jaar.

 4. lynnBosman

  Andere verrassing: schc kampong 0-0.

 5. robvisser

  @lynnBosman Gezien de laatste jaren is het ook wel weer typisch SCHC, maar nu ze dit jaar een sterkere selectie hebben mag je toch meer verwachten, tenminste als ze echt willen meedoen voor het kampioenschap.

 6. lynnBosman

  @RobV: eens! Maar misschien heb je gelijk dat het spannender wordt, anderzijds denk ik het daar het nog te vroeg is. DB mist Keetels toch wel en dat ze verliezen kan een keer gebeuren. De manier waarop is nog niet zo erg nu, maar nag later niet.

 7. robboomsma

  OR won wel terecht. Db miste wat scherpte, en waren simpelweg minder effectief... Ja de arbitrage is discutabel. Vooral op het gebied van voordeel etc. Maar daarop win je geen wedstrijd simple as that....

 8. lynnBosman

  OR wint omdat zij hun kans wel benutten. Of het terecht was? Degene die het meeste scoort wint, simpel. Maar je kunt niet ontkennen dat DB toch echt beter was en kansen genoeg kreeg om nog te winnen.

  1. marijeknuvers

   Precies. Zo'n discussie win je nooit. Wat mij betreft: Matig OR wint van DB punt.

 9. JoostS

  Goed voor Nederlandse hockey

  1. robboomsma

   Niet bepaald, je hebt de wedstrijd vast niet gezien....

  2. circlestorm69

   Ik neem aan dat je bedoelt dat nu DB puntverlies heeft geleden de competitie een klein beetje spannender wordt. Al zal het uiteindelijk wel weer om dezelfde 4 teams gaan als vorig seizoen. Qua arbitrage was dit niet goed voor het Nederlandse hockey als ik alle verhalen zo hoor en lees. Kan er zelf niet goed over oordelen omdat ik alleen de samenvatting op Ziggo gezien heb. Volgende week Den Bosch tegen Amsterdam zal nog net even wat meer druk geven voor Den Bosch na het verlies van gisteren. Wij zijn er bij. Zin in!


Wat vind jij? Praat mee...