Den Bosch nog erg zoekende tegen HGC, maar wint wel nipt

Het is niet te hopen dat het topduel tussen HGC en Den Bosch een graadmeter is voor wat we dit seizoen te zien krijgen in de Hoofdklasse Dames. Beide coaches zullen tevreden hebben geconstateerd ‘dat de organisatie goed stond’, maar voor de neutrale hockeyfans viel er zondag op De Roggewoning bijzonder weinig te genieten. Ze moesten zich tevreden stellen met een handvol kansen en een geslaagde tip-in van Pleun van der Plas, waardoor Den Bosch met 0-1 won. 

Den Bosch vertrok zo met een tevreden gevoel uit Wassenaar. Coach Marieke Dijkstra: ‘Zo’n eerste potje is altijd spannend. Ik vond dat we in het begin gevaarlijk waren, daarna werd het rommeliger. In de tweede helft waren we rustiger, maar duurde het nog lang voordat we scoorden. Daarna speelden we de wedstrijd goed uit. Al met al ben ik blij met het resultaat, hierop kunnen we doorbouwen.’

Dijkstra stond vorig jaar met een ander gevoel na het uitduel tegen HGC. Toen won de Bossche formatie met liefst 8-0. Dat het zondag geen walk over werd, was ook weer niet verrassend. De selectie van coach Robbert-Jan de Vos had vorig jaar door onder andere de komst van international Eva de Goede al een flinke kwaliteitsimpuls gekregen. Mede door de ernstige blessure van diezelfde De Goede resulteerde dat nog niet in een play-offplek. Maar dit seizoen is de Haagse formatie verder versterkt door de komst van de Spaanse internationals Lola Riera Zuzuarregu en Mariona Serrahima én door het aantrekken van international Margot van Geffen.

Bijzonder

Voor de 32-jarige middenvelder was haar competitiedebuut bij HGC meteen bijzonder, want ze trad aan tegen de club waar ze vele successen boekte. Volgens Van Geffen zat bij haar in Den Bosch de sleet er een beetje op, ze miste de prikkel om tot het uiterste te gaan. Die hoopt ze in de herfst van haar carrière bij de Gazellen weer te vinden. Tegen Den Bosch was duidelijk zichtbaar dat Van Geffen nog zoekende is. De automatismen ontbraken in haar spel waardoor ze zestig minuten (in de Hoofdklasse wordt nu net als internationaal ook 4×15 minuten gespeeld) vrij anoniem rondliep en alleen in de boeken ging vanwege een groene kaart.

Margo van Geffen snelt langs de zijlijn tegen haar oude club Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Die onwennigheid was ook zichtbaar in het spel van Den Bosch, waar dit seizoen behalve Van Geffen ook Lidewij Welten (Kampong) en Marloes Keetels (gestopt) ontbreken. De ploeg van coach Marieke Dijkstra is daardoor zoekende naar een nieuwe winnende formatie, die op jacht moet naar de 22ste landstitel. Dijkstra gaf vooraf al aan dat een dergelijk proces tijd vergt.

Sterke openingsfase

Slechts in de openingsfase was een glimp te zien van de Bossche kracht. Binnen een paar minuten kregen de gasten drie goede kansen. Maar Frédérique Matla (gemiste strafcorner), Joosje Burg (bal van de lijn) en Maartje Krekelaar (backhand voorlangs) slaagden er niet in de nieuwe Haagse goalie Sofie ter Kuile (afkomstig van Amsterdam) te passeren.

Nadat de storm ietwat was geluwd, en HGC iets verder inzakte, werd duidelijk dat de krachtsverhoudingen dit seizoen gelijkwaardiger zijn. HGC kreeg onder leiding van Eva de Goede steeds vaker de bal en speelde zich richting de Bossche goal. Dat resulteerde ook in de grootste kans van de wedstrijd. De Spaanse international Mariona Serrahima dook vogeltje vrij op voor keepster Josine Koning, die bleef goed kijken en redde bekwaam.

Hoe vervelend ook voor de toeschouwers in Den Haag en thuis voor de livestream van Viaplay, was daarmee lange tijd het lekkerste deel van de lunchmaaltijd wel geserveerd. Het duel werd zelfs taaie kost, waarbij het beide teams maar niet lukte om gevaarlijk te worden in de cirkel.

Josine Koning brengt redding in de slotfase. Foto: Koen Suyk

Na een saai tweede en derde kwart, viel er pas in het vierde kwart weer wat te genieten. HGC kreeg het conditioneel lastiger en Den Bosch sloeg op dat moment toe. Een handelsmerk dat ook deze zwart-gele formatie in haar DNA heeft zitten. Matla kreeg eerst twee corners, die het doel echter niet bereikten. Een paar minuten later was het toch raak. Na een fraaie backhand van Noor Omrani tipte Pleun van der Plas de bal in het Haagse doel: 0-1.

HGC was even uit het veld geslagen, maar perste er toch nog een slotoffensief uit. Dat resulteerde in kansen en een luid bejubelde strafcorner. Het publiek ging achter de thuisploeg staan, waardoor het toch nog even leuk werd op De Roggewoning. Maar aan de 0-1 achterstand kon HGC niets meer veranderen.

Ondanks de nederlaag was er ook in het HGC-kamp volop tevredenheid: Coach De Vos: ‘Ik sta hier met een dubbel gevoel. Verliezen is nooit leuk, maar we zijn van alle jaren het dichtst bij Den Bosch geweest. We hebben veel minder kansen weggegeven en in de slotfase nog de mogelijkheid gehad om de gelijkmaker te scoren. Al en al ben ik eigenlijk wel tevreden.’

HGC – Den Bosch 0-1 (0-0)
49. Pleun van der Plas 0-1


5 Reacties

 1. edwin-smolders

  “Vervelend”…sport draait om winnen en dat heeft Den Bosch gedaan.

 2. hansasscheman

  Mooi verslag. Verbazingwekkend dat de verkeerde plaats wordt genoemd. De Roggewoning ligt echt in Wassenaar.

  1. Eelko Wester

   Dank voor het compliment. Excuses voor de fout. Die is hersteld.

 3. Sjang Fijen

  Helaas kon ik deze wedstrijd van HGC tegen Den Bosch niet bezoeken en heb daarom de match meerdere keren op het TV scherm gezien. Het is bijna traditie dat Den Bsch bij de start van de competitie moeizaam uit de startblokken komt, maar gaandeweg de competitie het ritme hervindt. De drie punten werden uiteindelijk toch binnen gesprokkeld, ondanks aardig wat scoringskansen, over de vele strafcorners niet te spreken. Poeh. Conditioneel zat het zo te zien wel redeljk goed bij Den Bosch. Maar toch,het zal zondag thuis tegen een ingespeeld en makkelijk scorend SCHC anders moeten. Dat geldt eveneens een week later uit tegen Amsterdam. Die twee toppers komen erg vroeg in het seizoen, maar het is niet anders Deze week zal er pittig getraind worden aan de Oosterplas en het vertrouwen in eigen kunnen, en dat is er ruimschoots, stevig opgevijzeld worden.Of dat lukt? JA , geloof dat maar, Als het moet, kijk maar naar heren zondag tegen Bloemendaat, is Den Bosch zowel bij de heren alsook de dames, een sportieve vechtmachine. Overigens, de twee klasbakken vertrokken naar HGC en Kampong konden gisteren geen potten breken, integendeel. We zien uit naar zondag, mooi toch. Groet van,,,,,,.Sjang

 4. duncan-bergsma

  Dacht echt even dat van de Parel zijn comeback had gemaakt...😂


Wat vind jij? Praat mee...