Sterk Den Bosch blijft ongeslagen en vernedert SCHC

Nog altijd zonder aanvoerder Marloes Keetels kwam het sterke Den Bosch niet in de problemen tegen topploeg Stichtsche, dat serieus wil meedoen om de landstitel, maar zondag aan de Oosterplas hockeyles kreeg. De 4-0 einduitslag was een klap in het gezicht van de ploeg uit Bilthoven.

Wat SCHC op bezoek bij Den Bosch liet zien, was simpelweg niet goed genoeg. De rappe Welten was een plaag voor de verdediging van Stichtsche. Aanvallend kon de ploeg van Lucas Judge geen vuist maken. Vroeg in het jaar spelen de Bosschenaren al als een kampioenskandidaat, in het seizoen waarin ieder punt telt, omdat niemand weet of de play-offs wel worden gespeeld.

Ireen van den Assem balt haar vuist nadat ze de 1-0 heeft binnengesleept. Foto: Bart Scheulderman

In problemen

Het was een pass van verdediger Caia van Maasakker op middenvelder Yibbi Jansen dat SCHC in de problemen bracht, rond de eigen 23-meterlijn. Onder druk gezet door Noor Omrani verloor Jansen de bal. Omrani passte naar Welten, die een heerlijke wedstrijd speelde, langs Van Maasakker dribbelde en met een prima schot de voorsprong vergrootte naar 2-0 voor Den Bosch. Halverwege het tweede kwart was het gat al geslagen.

SCHC begon slecht aan de wedstrijd en gaf een paar grote kansen weg. Frédérique Matla had in de eerste helft de voorsprong nog verder kunnen vergroten. Op de bal die Welten vanaf rechts voorgaf na een schitterende actie over de achterlijn, was Matla echter niet scherp genoeg. Ook op andere momenten sprong Den Bosch onzorgvuldig met de kansen om, nadat Ireen van den Assem een strafcorner tegen de plank had gesleept (1-0).

Vanaf de tribune kijkt de geblesseerde Marloes Keetels toe. Foto: Bart Scheulderman

Korte opleving

Tegen het eind van het tweede kwart kende SCHC een opleving en versierde het een strafcorner, de tweede van de Bilthovenaren. Met ook Caia van Maasakker op kopcirkel was het Yibbi Jansen die deze mocht slepen, maar dat deed ze niet gericht genoeg en haar poging vloog langs de linkerpaal. Dat keepster Josine Koning moest ingrijpen op een schot van Xan de Waard, was het teken dat SCHC beter in de wedstrijd kwam.

De opleving was alleen van korte duur. Vanaf het derde kwart was Den Bosch opnieuw de betere ploeg. De 3-0 hing in de lucht en het duurde tot het eind van het derde kwart voor hij viel, via Noor Omrani.

Nog erger voor Stichtsche werd het in het vierde kwart, toen Den Bosch een strafcornervariant speelde. Matla koos niet voor een sleeppush, maar speelde de bal terug op aangeefster Pien Sanders. Zij wachtte tot keepster Alexandra Heerbaart op de grond lag en wipte de bal over haar heen (4-0). Daarmee werd de vernedering nog groter voor Stichtsche, dat bij zichzelf te rade moet gaan hoe de uitslag zover kon oplopen.


18 Reacties

 1. RobV

  Afgang voor SCHC en wat dat betreft mag Lucas Judge (die ook nog wel wat aan z'n Nederlands mag doen) wat harder zijn voor z'n team na afloop. Ik had SCHC nog niet live zien spelen, maar dit was wel even schrikken. Zo matig. Ik vraag me overigens ook wel af of Van Maasakker nog onomstreden moet zijn in Oranje. Ik begin wat te twijfelen. Het tempo leek echt te hoog voor haar. De Waard speelde ook niet best. Een topper die nooit een topper werd. Den Bosch speelde heel goed vandaag en troefde SCHC op alle fronten af.

  1. jvolcano

   Waarom moet Lucas harder zijn?

 2. Hockeyfeest

  Fijn om vanuit de luie stoel de wedstrijd te kunnen zien. Den Bosch goed op dreef. SCHC lijkt nog in slaapstand. Niet in staat de snelheid van Den Bosch te pareren. Mn te zwak middenveld en dan wordt het ingewikkeld. Ik zou niet graag in de schoenen van Judge staan. Ik vraag me af of dit team aan het presteren te krijgen is.

 3. p-smits

  SCHC miste mijns inziens mn handelingstempo. Ze hebben een aantal speelsters die gewoon te traag zijn en die bepalen momenteel het tempo van het hele team. Van Maasakker is zeker een goed verdedigster, maar heeft mensen om haar heen nodig die het tempo bepalen en dus hoger maken. Die speelsters mist ze nu.

 4. g-hockeyfan

  Verrassend concept - misschien is DB gewoon een heel goed team? 🤔

 5. lynnBosman

  Ik vind dat v Maasakker echt wel een goede verdedigster is, maar wel een goede verdediging om zich heen moet hebben zoals in Oranje met Koolen, Sanders, Stam, Vd Assem. Als v Maasakker haar dag niet heeft, valt de verdediging van SCHC toch wel door de mand. Leurink en Jansen onzichtbaar. Zerbo knapte veel verdedigend werk op. Voor DB is Nunnink toch echt een aanwinst gebleken. Bij DB speelde iedereen goed. Ik vond Welten en Sanders geweldig spelen, net als Omrani en vd Plas.

 6. Nvanas012

  Vind trouwens dat Omrani wel een aparte manier van ‘jezelf vrijspelen in de cirkel’ heeft.. harde beuk uitdelen en lopen🤨. Ze zat er verder wel vaak mooi tussen. SCHC echt onwijs slecht, net zoals een van de scheidsen.

 7. lynnBosman

  Ik vond het absoluut niet aan de scheidsen liggen dat SCHC er terecht dik van afging. Vond de arbitrage wel meevallen, maar heb wel een groot deel gemist omdat het nog niet live was. Ik kan Omrani wel waarderen, internationaal gebeurt dit door NZ zonder uitzondering.

 8. knuufke

  Dicke en Zerbo zonder meer goed, maar afhankelijk van een middenveld dat gewoon echt niet goed genoeg is om mee te doen om de prijzen. Verdedigend hetzelfde probleem. Als je middenveld faalt heb je het als verdediging lastig. Er staan echt een aantal topspeelsters in het veld, dus moet er meer inzitten. Het tempo wordt nu bepaald door de trage speelsters. Genoeg kwaliteit in huis zou ik zeggen.

 9. rustaaagh

  SCHC is afgelopen jaren te lang doorgegaan met de oude garde. Daarbij is de doorstroming en opleiding in het geding gekomen. Dat haal je niet zomaar in. Judge moet zichzelf nog wel bewijzen als eindverantwoordelijke maar dit is hem niet aan te rekenen.

 10. lynnBosman

  Over jeugd gesproken: waar is Julie Brinkman eigenlijk gebleven?

 11. Nvanas012

  Trouwens, Pien Sanders, wat speelde ze goed!

 12. Gastig

  Zo! Dat is inderdaad een deceptie. Onder Nettie van Maasakker kwam SCHC vaak naief uit de startblokken in de topwedstrijden. Judge hanteert een behoudener stijl die minder attractief is voor de reguliere wedstrijden maar dus ook geen soelaas biedt in de topwedstrijden. Op alle fronten afgetroefd in alle linies. Pijnlijk om te zien. Titelaspiraties kunnen voorlopig weer in de ijskast. De toppers zijn nog niet opgestaan om de vertrokken Carlien & Sarah te vervangen en de (breedte)aankopen zijn nog geen versterking gebleken. Kwaliteitsverschil met DB te groot om te zeggen; ‘werk aan de winkel’.

 13. Gastig

  @LynnBosman Julie speelt, net als een groot aantal andere voormalige MA1 speelsters, in D2. Had Nettie cs aan die meiden een aantal jaren geleden meer aandacht besteed dan had er nu een herkenbaarder D1 gestaan zonder vage breedte aankopen. Nu komen die D2 meiden natuurlijk tekort. Overgang MA1 naar (top)Hoofdklasse gewoon heel groot. Het lijkt er overigens wel op dat men dat nu ook erkent want in de (gewonnen) bekerwedstrijd tegen Wageningen stond half MA1 en een paar uit MB1 in het veld. En mede door de gigantische aantallen die Annan meent nodig te hebben trainen die op jonge leeftijd ook al mee bij D1. Nu H1 nog want ook daar staat een heel vreemdelingenlegioen met jeugdspelers van andere clubs.

 14. lynnBosman

  ^ Dank je wel voor je antwoord. Het is opvallend hoeveel jeugd er bij DB en Amsterdam wel doorkomt en bij SCHC niet.

 15. pacoh

  Krijg bij SCHC een beetje Laren deja vu. Onnodige bak geld in pompen. Uiteindelijk haak je af omdat het geld er niet meer is. En in de hoofdklasse dames is er namelijk een zekerheidje. Den Bosch wordt kampioen

 16. rustaaagh

  En als het geld wegblijft, dan heb je geen jeugd meer om het op te vangen. Nu vermoed ik met het in H1 en D1 spelen van bepaalde spelers en speelsters dat het geld er nog wel een aantal jaar zal zijn.


Wat vind jij? Praat mee...