Dertiende landstitel bezorgt Welten nieuw nationaal record

Er is sinds zondag niemand in het Nederlandse tophockey met een vollere prijzenkast dan Lidewij Welten. De 31-jarige aanvaller van Den Bosch veroverde met de gewonnen finale van de play-offs tegen SCHC haar dertiende landstitel. Daarmee verbeterde ze het nationale record van voormalig ploeggenote Maartje Goderie.

Goderie, tweevoudig olympisch kampioene, beëindigde haar sportcarrière acht jaar geleden en veroverde haar twaalf landskampioenschappen met Den Bosch tussen 1994 en 2014.

Welten won haar dertien kampioenschappen vanaf seizoen 2005-06 en zag de landstitel in al die jaren slechts drie keer in de handen van een andere club belanden: Amsterdam in 2009, 2013 en 2019. Eén keer – in seizoen 2019-2020 – werd de kampioensschaal niet uitgereikt omdat de coronapandemie de competitie lamlegde.

Maartje Goderie, de vorige ultieme prijzenpakker bij Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Hoofdprijs nummer 25

Goderie moest eerder dit seizoen ook al een ander indrukwekkend record aan Welten afstaan: dat van de meest succesvolle Nederlandse hockeyster in clubverband. Behalve haar twaalf landstitels won Goderie met Den Bosch ook elf keer de Europa Cup.

Welten, die ook al elf Europese clubprijzen verzamelde, tilde haar totaal aantal prijzen bij Den Bosch dit seizoen met haar eerste winst van de Gold Cup en de landstitel naar 25. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat dat aantal verder oploopt, aangezien Welten vanaf volgend seizoen in de kleuren van Kampong zal spelen.

 

Recordtitel voor Den Bosch

Den Bosch veroverde de landstitel voor de 21ste keer in de historie. Daarmee mag de club zich nu voorlopig de recordkampioen van het Nederlandse vrouwenhockey noemen.

Amsterdam volgt met twintig landstitels, HOC (1915-1951), BDHC en HGC (gerekend vanaf de fusie van Gazellen en HOC in 1951) volgen met respectievelijk veertien, elf en acht kampioenschappen.


4 Reacties

 1. bartvanderwiel

  Volgens mij mag HOC gewoon als HGC worden geteld. En BMHC, is dat niet gewoon Bloemendaal?

 2. Ramon Min

  HOC leeft dan weliswaar nog voort in HGC, volgens de handboeken der statistiek kun je niet zomaar alle titels van HOC aan HGC toekennen. HGC bestond feitelijk niet op de momenten dat HOC al haar 14 titels veroverde.

  1. aernoud-lippmann

   Nee HGC IS HOC die samen ging met gazellen ! Indien OR nu titels wint tellen de titel van OZ & EMHC ook mee ! Dus HGC staat op 22 🏆

 3. lenny-baker

  Typerend voor HGC om zo op deze statistieken te zitten. Clubs die zijn opgegaan in HGC door fusie of opheffing: Hockey- en bandyclub HHBC (Haagsche Hockey & Bandy Club), Hockeyclub HMHC (Haagsche Mixed Hockey Club), Hockeyclub HMHC PIOD (Haagsche Mixed Hockey Club Pretmaken Is Ons Doel), Hockeyclub HHV (Haagsche Hockey Vereeniging), Hockeyclub HMHC ODIS (Haagsche Mixed Hockey Club Ons Doel Is Scoren), Hockeyclub Evites, Hockeyclub Oud-leerlingen VCL, Voorburgsche Hockeyclub Hofwijck, Hockeyclub SOS (Sport op School, later Samenwerking Overwint Steeds), vanaf 1947 GHC ('s-Gravenhaagsche Hockey Club De Gazellen), Hockeyclub HOC (HHV-ODIS Combinatie)


Wat vind jij? Praat mee...