Dirkie Chamberlain tilt HGC naar een hoger niveau

Bivakkerend op de zesde plaats wanen de vrouwen van HGC zich momenteel in de hemel. Eén van de aanwinsten die de ploeg een kwaliteitsinjectie hebben gegeven, is de 33-jarige aanvaller en Zuid-Afrikaans international Dirkie Chamberlain (241 interlands).

Afgelopen vrijdagavond, in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Hurley, was Chamberlain goud waard voor de ploeg die afgelopen zomer met acht nieuwe speelsters een renovatie heeft ondergaan. Haar sleeppush vanaf kopcirkel werd in de rebound gescoord en ook de assist op Stefania Antoniazzi Brondino kwam van haar stick.

Zondag, in de wedstrijd tegen Laren (1-3 winst), was Chamberlain belangrijk door bij een stand van 0-0 een strafbal te nemen, die ze benutte. Tegen hdm, eerder dit seizoen, maakte ze alle twee de goals van HGC (2-3 verlies).

Gevraagd naar haar rol in het team geeft haar coach Robbert-Jan de Vos het volgende voorbeeld, op basis van een fase in de wedstrijd tegen Laren, waarin HGC onder druk wordt gezet. ‘Op dat moment staan we vast. Het lukt ons niet er onderuit te hockeyen. Sommige meiden zie je aan de bal druk om zich heen kijken, om een uitweg te vinden’, schetst hij. ‘Dát zijn de momenten waarop Dirkie zich aanbiedt en er een lange bal in haar stick kan worden gespeeld. Daardoor kunnen we weer op hun helft gaan hockeyen.’

Dirkie Chamberlain. Foto: HGC

‘Potentie is er genoeg’

Toen Chamberlain benaderd werd voor HGC te komen hockeyen, hoefde ze niet lang na te denken. Zelfs niet toen ze een blik op de ranglijst wierp. Dat HGC vorig seizoen zestien van de zeventien wedstrijden verloor en slechts één punt bij elkaar sprokkelde, maakte haar niets uit, vertelt ze.

‘Wat geweest is, is geweest. Ik kijk niet naar het verleden. Ik kijk naar het nu. We hebben een nieuw team en een nieuwe staf. Potentie is er genoeg. Hard werken en in jezelf geloven, is wat ik wil overbrengen. Als dat lukt, kunnen we ver komen.’

In het seizoen 2012-2013 speelde Chamberlain bij Kampong, na een avontuur bij MOP. Na één seizoen verruilde ze Utrecht voor Engeland, waar ze vijf jaar speelde. De afgelopen seizoenen hockeyde ze in België. Een rentree in Nederland stond altijd hoog op haar verlanglijstje, vertelt Chamberlain, die in 2021 met Zuid-Afrika deelneemt aan de Olympische Spelen.

‘Het is fijn om terug in Nederland te zijn. Ook om me zo goed mogelijk voor te bereiden op de Spelen. De Hoofdklasse blijft de beste competitie ter wereld. Ik ben inmiddels een jaartje ouder, maar ik ben niet iemand die het rustiger aan wil doen. Integendeel. Ik wil mezelf zoveel mogelijk uitdagen. De Nederlandse competitie is daar het meest geschikt voor.’

HGC juicht na de 2-1 tegen Laren. Foto: OrangePictures/Albert van der Ploeg

Ook de andere buitenlandse speelsters zijn versterkingen

Behalve Chamberlain zijn ook de andere buitenlandse aanwinsten een schot in de roos. Met schitterende backhandgoals in de slotfase van de wedstrijd tegen Laren bewezen de Argentijnen Stefania Antoniazzi Brondino en Milagros Fernández Ladra heerlijk te kunnen hockeyen.

‘Ik wil benadrukken dat we geen team met individualisten zijn. Bij ons is iedereen belangrijk’, zegt coach De Vos. ‘Maar we hebben duidelijk meer kwaliteit dan vorig jaar. Dat was in de voorbereiding al duidelijk. Nu zijn we over de mentale drempel heen. Zes punten in één weekend pakken, is fantastisch.’

Chamberlain verwacht dat er nog veel rek in de ploeg zit. ‘Op sommige momenten laten we al zien hoe goed we zijn, maar dat doen we nog niet altijd. We moeten constanter worden. Hopelijk kunnen we de stijgende lijn voortzetten.’


10 Reacties

 1. charliejanssen

  Leuk om te zien dat ze niet kansloos onderaan zullen eindigen. Wat jammer is, is dat dit moet gebeuren door weer eens flink in de buidel te tasten om die buitenlandse spelers te halen/huisvesten etc.

 2. slechts-een-mening

  Diep in de buidel is nogal relatief; ik geloof niet dat ze het voor het geld doet. Voor de vuist weg verdient ze in een heel seizoen ongeveer net zoveel als Virgil van Dijk in een ochtendtraining.

 3. siepman@planet.nl

  2011-2012 Speelde ze bij MOP en promoveerde naar de hoofdklasse

 4. Mark Bouwman

  @slechts-een-mening dat was voor Virgil van Dijk - las ik ergens - in 2018 ca € 150.000 per week 🙃.

 5. slechts-een-mening

  @bouwman Ik denk niet dat hij daar nu nog zijn bed voor uit komt. Zijn laatste contract is voor 220,000 GBP / 240,000 euro per week. Exclusief sponsorships, exclusief premies en bonussen.

 6. rancoburgzorg

  Mooi staaltje xenofobie. Je dacht dat de Nederlandse speelsters gratis waren? Wees liever trots en verheugd dat een aantal buitenlandse speelsters onze competitie verrijken en sterker maken. Heerlijke speelster die Dirkie!

 7. Mark Bouwman

  @ranco, xenofobie....op wie reageer je eigenlijk ? Natuurlijk zijn buitenlanders een aanwinst voor een competitie vol aan banden gelegde, risico mijdende nederlandse patroon spelers & speelsters.

 8. g-hockeyfan

  Het probleem is eigenlijk dat spelers terughoudend zijn om over te transfer naar andere teams. Er zit eigenlijk veel talent in pk/ovk. Als clubs in hk daar willen blijven, moeten ze daarom buitenlanders rekruteren. Basis economie.

  1. eefgorter

   Wat een kletspraat. Bijna elke PK/OVK speler zal de overstap heel serieus overwegen als gevraagd. En doen, zie ook dit seizoen weer. Het gat tussen JA en HK (vooral bij de mannen) is te groot en dan is PK een mooie springplank cq tussenstap.

 9. g-hockeyfan

  Als ze zouden willen, zouden clubs geen buitenlanders hoeven te rekruteren.


Wat vind jij? Praat mee...