Degradatie doet pijn: ‘De Hoofdklasse is waar Laren thuishoort’

Maxime Kerstholt knuffelde Pam van Asperen. Karlijn Adank knuffelde Bente van der Veldt. Djoeke Vogel knuffelde Sanne Hak. Cécile Knuvers knuffelde Yasmin Bergkamp. Macey de Ruiter knuffelde Darren Cheesman.

37 minuten lang bleef Laren geloven in een wonder, totdat Frédérique Matla de 1-0 binnenschoot. Toen brak het verzet en zegde de ploeg uit het Gooi vervolgens met pijnlijke cijfers (6-0) de Hoofdklasse vaarwel.

‘Mijn Laren-hart huilt’, zei captain Macey de Ruiter.
‘Dit doet ontzettend veel pijn’, zei assistent-trainer Kim Lammers.
‘Ik voel de behoefte om keihard te janken’, zei Fleur Kok.

Maxime Kerstholt en Pam van Asperen zoeken steun bij elkaar. Foto: Bart Scheulderman

Dit doet pijn. De Hoofdklasse is waar Laren thuishoort. Kim Lammers

Toen Kim Lammers zondagmiddag in de auto zat en op weg was naar Den Bosch, gingen haar gedachten haast automatisch terug naar de gloriejaren van Laren. Jarenlang stond het ritje naar de Oosterplas garant voor een heerlijk affiche tussen twee van de grootste clubs van Nederland. Den Bosch was zowel in 2010, 2011 als 2012 de tegenstander van Laren in de finale van de play-offs om het landskampioenschap. Met een 1-0 overwinning op Den Bosch op 27 mei 2012 verzekerde Laren zichzelf van een hoofdprijs: de Europa Cup.

Nu was de rivaal uit het verleden de club die Laren het laatste zetje gaf, voordat het de afgrond in stortte. Het gebeurde op hetzelfde veld als waar Kim Lammers in 2016 haar laatste wedstrijd uit haar carrière speelde, toen nog in het schitterende decor van de play-offs.

Bij het clubicoon snijdt de degradatie dwars door haar ziel. ‘Ik heb bij deze club een prachtige tijd gehad. Ik heb er met geweldige speelsters mogen hockeyen. In begin waren dat hockeysters als Fleur van der Kieft, Minke Smabers, Hanneke Smabers en Mieketine Wouters. Later Naomi van As, Joyce Sombroek en Willemijn Bos. Mijn tijd als speler is natuurlijk al lang voorbij. Maar dat er ook voor de club nu een einde is gekomen aan het spelen in de Hoofdklasse, doet me pijn. De Hoofdklasse is waar Laren thuishoort.’

Fleur Kok baalt na een doelpunt van Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

Macey de Ruiter voelde dezelfde pijn als Lammers. Nadat het eindsignaal had geklonken, was er geen teamgenoot die zij niet een hart onder de riem stak en een knuffel gaf. Een kwartier later, in gesprek met de pers, sprak ze zichzelf bestraffend toe, boos op het missen van een kans bij een stand van 1-0.

De Ruiter: ‘Er vloeien tranen. Heel veel tranen. Maar om eerlijk te zijn moet het bij mij nog steeds bezinken. Ik kan het niet bevatten dat Laren is gedegradeerd. Het doet me heel veel pijn. Oók dat we dertien punten hebben gehaald, ontzettend veel voor een degradant. Oók dat de KNHB heeft besloten dat er iemand moest degraderen, ondanks dat de Promotieklasse niet wordt uitgespeeld. We doen er nu niets meer aan. Het is een feit. We zijn gedegradeerd.’

Iedereen keek op ons neer, maar we maakten het Den Bosch de eerste helft kneiter lastig. Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen Fleur Kok

Op het veld was er na de wedstrijd ruimte voor méér dan alleen verdriet. Tijdens het kringetje waren de meeste gezichten voorzien van een lach. Toen Fleur Kok het woord had, barstte iedereen in lachen uit. Het was de trots die overheerste nadat Laren de hele eerst helft op de been was gebleven (0-0) tegen koploper Den Bosch.

‘Veel mensen hebben dit seizoen hun mening klaar gehad over hoe goed we wel of niet zijn. De helft daarvan snapt helemaal niets van hockey. Dat zijn mensen die alles op hun eigen manier ervaren. Nou, prima. Ik ben trots op de groei die we hebben doorgemaakt’, zei Kok.

‘We hebben vandaag plezier gemaakt. We zijn er wel met 6-0 afgegaan, maar toen ik naar mijn maten op het veld keek, dacht ik: wat is hockey toch leuk. Wat hebben we een mooi seizoen gehad, ook al is het niet gelopen hoe we hadden gewild. We zijn fucking trots op elkaar. Iedereen keek op ons neer, maar we maakten het Den Bosch de eerste helft kneiterlastig. Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen.’

In het kringetje na de wedstrijd vloeiden er tranen, maar werd er ook gelachen. Foto: Bart Scheulderman

Voor Laren is het nu bidden dat er geen leegloop volgt. Coach Darren Cheesman staat op het punt een driejarig contract bij de club te tekenen. Ook Kok heeft toegezegd te blijven. ‘Ik wil er een rol in spelen om volgend seizoen terug in de Hoofdklasse te keren. Hopelijk lukt het de kern van de groep te behouden.’

Keepster Karlijn Adank speelde zondag haar laatste wedstrijd. Ze hockeyt volgend seizoen niet, omdat ze voor haar studie stage gaat lopen. Of assistent Kim Lammers opnieuw een rol krijgt, weet de oud-spits nog niet. ‘Ik heb afgelopen jaar bewust een stapje teruggedaan in het hockey. Op dit moment kan ik mijn commitment niet geven. Maar als ik iéts kan doen om te helpen, zal ik daar zeker over nadenken’, zei Lammers.

Wat aanvoerder Macey de Ruiter doet, weet ze nog niet. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat er volgend seizoen een goed team staat. De club kan met een jong team gaan bouwen aan de toekomst. Hopelijk keert Laren over een jaar terug naar de Hoofdklasse. Dat verdient deze club.’


37 Reacties

 1. emmer

  Vechten voor je laatste kans... dat betekent mes tussen de tanden en mouwen opstropen. Maar Laren verschijnt in maillots op het veld.... typerend

  1. Nvanas012

   Wat een domme reactie

  2. lvabr

   Heb je heel lang over deze reactie nagedacht? Even terug naar de tekentafel vriend....

 2. kikkerjan

  Het doek is helaas gevallen...hoop niet dat er nu een complete leegloop ontstaat bij Laren.

  1. Badwaiter

   Dat zou ik maar wel hopen

 3. olgakroese

  haha eens Emmer. Daarnaast verdien je het ook niet om in de HK te blijven als je van de 50 of wat corners 0x scoort. Dat is gewoon een kwestie van training...

 4. FIHCOACH

  Van onderaf opnieuw opbouwen alle coaches , trainers eruit in de meiden lijn ook de technisch directeur eruit . Gehele staf van dames 1 eruit en nieuwe bezems. Zou die Bergkamp dat begrijpen als oud topsporter? Trainen op corners etc niet gedaan en waar is de doorstroom uit MA1 ? Waar zit die technisch directeur voor? Tijd voor de grote schoonmaak!

 5. kikkerjan

  Je kunt ook het LMHC terrein direct ombouwen tot appartementencomplex en dan de boel voor veel geld verkopen! 😉

  1. AvA

   Waarom allemaal zo negatief. Niet nodig om trap na te geven toch? ?? Respect dat ze zokn blijven vechten. Tuurlijk komt er een leegloop. Sterkte dames!!

  2. philchapel

   Sorry vriend, Laren staat vér van synoniem voor dames1 hockey😉

 6. lynnBosman

  De Ruiter, Kerstholt, vd Veldt horen naar mijn mening in de Hoofdklasse thuis. Zij vinden wel een club als ze willen. Kampong zoekt vast nog een spits. Laren heeft inderdaad twee goede mogelijkheden gehad, maar Den Bosch had ruim voor kunnen staan na de eerste helft. Ik hoop voor Laren dat er een kern blijft waarmee ze ooit terug zullen keren naar de Hoofdklasse. Voor nu was het gewoon allemaal net niet en degraderen dan terecht.

  1. marijeknuvers

   Het is een teamsport. Ik vind dat Laren met opgeheven hoofd de hoofdklasse mag verlaten. Ze hebben gedaan wat ze konden en het hoofd niet laten hangen. Klasse!

  2. Runa Honig

   Lynn: eens de Ruiter, Kerstholt en van de Veldt moeten behouden blijven voor de hoofdklasse. Van de Veldt was een paar jaar geleden een van de grootste jeugdtalenten op de Nederlandse velden, maar lijkt iets weggezakt. Zie je vaker als ze gaan studeren. Maar lijkt me een goede kandidaat voor Kampong.

 7. nic-vis

  De hoofdklasse is waar Laten thuis hoort.....blijkbaar niet. Volgend jaar nieuwe kans

 8. lynnBosman

  @knuufke: absoluut waar, maar je degradeert terecht als je op het einde de minste punten hebt. Daarbij vind ik dat Laren een aantal echt goede hockeysters heeft die echt iets toe kunnen voegen bij een Hoofdklasse club.

  1. marijeknuvers

   Er lopen bij de promotieklasse en bij de OVK zelfs wel meer toppers rond. Ik zou het jammer vinden als Laren's toppers Laren zouden verlaten en elders een plek in zouden gaan nemen. Het is zeer de vraag hoe dat uitpakt.

 9. magnus-querqus

  🏑⬇️😂

 10. misha-van-oostveen

  Je eindigt na een hele competitie daar waar je hoort. Kansloos jaar en ja het is nu even sneu maar noodzakelijk als je wilt gaan bouwen. Succes met de toekomst. Al voorzie ik volgend jaar nog een zeer moeilijk jaar.

 11. francakh

  Jammer, uiteindelijk moet er helaas iemand laatste worden. Wat ik wel redelijk zuur vind is dat Laren eruit vliegt voor een team dat 3 potjes in de PK heeft gespeekd en gewonnen ... begrijo dat iemand moet degraderen maar ben niet eens dat er iemand moet promoveren op basis van een paar wedstrijden. Helaas kan het niet anders met wat besloten is.

 12. Valley in the Alps

  32 Jaar HK is niet niks. Vele jaren mogen genieten v talenten en toppers, altijd spijtig om af te dalen. Echter de PK is pittig in de strijd v promotie. Na uithuilen, er weer voor gaan ... verplichting aan alle betrokkenen van Larense MHC. Topjeugd A/B jongens en meisjes spelen Landelijk. Succes!

 13. Eelco Houwink

  Alia Iacta Est. Zij die de Banvloek der Larensche hockeygoden nu over zich hebben afgeroepen, naar eigen inzicht en geweten, waren vooraf gewaarschuwd en lijken zich te willen ontduiken aan de hogere hockeywetten. Zij zullen evenwel de brandende gevolgen te dien dragen - en wel met ingang van heden. Blind eigenbelang en een onbarmhartige zucht naar roem zullen plaatsmaken voor spijt en de onontkoombare onderwerping aan de waarlijke Wetten der Hockeysport, waarin een proces van neergang zich nochtans zal inzetten, teneinde de vergankelijkheid te omarmen - die uiteindelijk deerniswekkende vormen aan zal nemen. Geniet dus van de dagkoersen uwer tijdelijke roem, nu het traject harer eindigheid langzaam en pijnlijk zal blijken. Zelfbeklag zal te laat wezen en verpozing u niet gegund zijn. Niemand immers zal in geest of lichaam het tarten der Larensche hockeygoden overleven, waarbij spijt of gewetenswroeging slechts uitstel van postume betekenis zal blijken. De offers zullen vreselijk van aard zijn - en ondoorgrondelijk van duur. Uiteindelijk zal Laren echter zegevieren - in haar Opdracht, zoals gepostuleerd in onbeschreven hogere Gooische hockeywetgeving - waarbij een geelbruine kleur slechts duiding geeft aan de dagelijkse aardse oerbehoeften en onverpozing die de zijpanelen der hockeyhistorie inderdaad omgeven, maar te overkomen hindernissen zullen blijken. Totdien zij het u vergeven. Ik heb gezegd.

  1. stekel

   Neem nog een glaasje (of open fles twee) en geniet van de droom.

  2. Eelco Houwink

   Leeft u voort in de krochten uwer beschaving. Wij prefereren het Larense hockey...

  3. magnus-querqus

   Fine temporum numeros mendacii...

 14. p-smits

  @LynnBosman Ik denk toch dat de door jou genoemde spelers beter bij Laren kunnen blijven. Het is ook wel een beetje het land der blinden. Ik denk niet dat deze spelers elders makkelijk hun draai zullen vinden. uitzondering is Van de Veldt. Zij is jong en zonder meer talentvol. Voor haar zou het misschien goed zijn. Knuvers valt mij ook altijd positief op.

  1. MIck

   Al deze speelsters zijn gedegradeerd met Laren en het zou ze sieren als ze samen gingen proberen binnen een seizoen terug te komen. Van der Veldt het lijkt heel wat omdat ze rent en vliegt maar ik vind haar vrij blind. Dames zet met elkaar de schouders eronder een probeer binnen een jaar terug te keren

 15. mrme

  Ik denk dat je met de behaalde 13 punten prima met opgeheven hoofd kan degraderen. De trap die sommige hier Laren na geven is in mijn ogen nergens voor nodig. Succes in de Promotieklasse!

 16. unplugged

  Met zo' n waardeloze coach kun je alleen maar degraderen . Na de 2 - 0 is de wedstrijd gespeeld en gooi je het achterin dicht en laat je de meisjes niet voor schut zetten . Zonder het topkeepertje was het 15 - 0 geworden , maar op een begeven moment werd er niet meer verdedigd . Hoe dom kun je zijn . Straks halen ze haar op met Kerstholt en krijg je het nog moeilijk in de Promotieklasse . Zonde van zo' n mooie club .

  1. MIck

   Wat een onzin, je speelt tegen de beste ploeg van Europa en of je nou met 2-0 of 6-0 verliest doet er helemaal niet toe. Je moet als Laren een resultaat halen wat op DB uit bijna onmogelijk is en je blijft gewoon lekker hockeyen ipv een handbalverdediging neer te zetten.

  2. SanderE

   Waardeloze coach? Weinig ervaring met deze coach maar wellicht kunnen we eerder onze vraagtekens bij jou visie plaatsen. Zonder winst degradeer je, gooi jij het maar lekker dicht bij 2-0 achter. Dan weet je een ding zeker.. Volgens heb je er dan weinig van begrepen.

  3. mrme

   Als het de 5e wedstrijd is en je komt voor een punt of een kleine nederlaag naar Den Bosch is dichtgooien een prima oplossing. Op het moment dat het de laatste wedstrijd is en je 3 punten moet pakken is dichtgooien natuurlijk de handdoek in de ring gooien. Je probeert wat en mislukt, dan maakt 2-0 of 6-0 niet veel meer uit he

 17. lynnBosman

  @p-smits Ik denk dat de speelsters die Oranje ambiëren toch elders hun heil gaan zoeken. Adank stopt, dus je eerste keepster ben je kwijt. Kerstholt heeft in een interview aangegeven dat zij weleens aan het spelen bij een andere club denkt en dat er interesse was. Hoewel de gedachte natuurlijk mooi is dat je samen probeert te promoveren. @knuufke: eerlijk gezegd volg ik de PK niet, maar dat zal best. Volgend jaar in ieder geval vd Assem erbij. In ieder geval is het jammer voor Laren dat het voorbij nu is en hopelijk slagen ze er in kort termijn in weer terug te keren.

  1. MIck

   Tussen Oranje ambiëren en er daadwerkelijk voor in aanmerking komen zit toch wel een wereld van verschil. Laren gaat haat keepster enorm missen die ook vandaag weer prima was. Maxime Kerstholt kwam in haar topvorm tekort voor Oranje en voor dit seizoen heeft zij 1,5 tot 2 seizoen niet gespeeld ? Het zou dit soort dames zo veel krediet geven om met elkaar een seizoen in PK de schouders eronder te zetten. Maar goed uiteindelijk gaat een ieder over zijn eigen carrière.

 18. urge

  Ik ben wel een beetje klaar met teksten als "Hoort thuis in de hoofdklasse" etc. Niet om het team aan te vallen maar wel richting Hockey.nl, waarom is er zo veel aandacht voor maar een paar teams, terwijl er 24 in de hoofdklasse spelen verdeeld over de heren en de dames competitie. Dan is er toch genoeg te schrijven over andere teams. Ik snap het deels wel want hier ligt de sensatie, maar het is zonde van het platform. Daarnaast, Laren heeft zeker niet een al te best seizoen gedraaid, en daarnaast hebben ze wat ongeluk gehad met blessureleed in het begin van het seizoen. En er zijn echt wedstrijden waar ze volop hoofdklasse waardig spelen, en ook wedstrijden waar dat wat lastig zichtbaar is. De ploeg heeft het wel, alleen met momenten ook niet. En dat is wel appart te noemen, waar dat ligt weet ik niet. Dat zou ook vreemd zijn als ik het wel wist, nu is het voor dit Laren vooral weer opbouwen, en dat komt vast goed! Al met al, ik ben dus vooral klaar met het feit dat er 300 artikels over laren gaan, en 0 over OR of over Bloemendaal, (zo kan ik nog wel even door gaan)

 19. misha-van-oostveen

  Dat bepaalt hockey.nl maar ten dele. Ontstaat op het forum. Oranje Rood draait een kleurloos seizoen en heeft niet het verleden van Laren en Bloemendaal is regelmatig in het nieuws geweest. Goede prestaties aan het begin vh jaar, de trainerswissel enz. Dat is waarschijnlijk de oorzaak.

  1. urge

   Gaat toch niet letterlijk om die teams, het gaat er om dat er hier aandacht is voor misschien 6 teams terwijl er 24 zijn...

 20. unplugged

  Er zijn maar weinig mensen die verstand van coachen hebben . Na de 2 - 0 was het gebeurd , dan ga je niet als gekken aanvallen maar probeer je de schade te beperken Verliezen is al erg genoeg voor de meisjes maar je ploeg te laten vernederen is dom .


Wat vind jij? Praat mee...