Donkere wolken boven hdm na verlies: ‘Het loopt gewoon niet’

Onder de vrolijke zomerzon sprak hdm-coach Ivar Knötschke aan de vooravond van het seizoen zijn ambitie uit: zijn ploeg moest de play-offs weer halen. Tien wedstrijden later zijn de perspectieven voor de Haagse formatie net zo somber als het weer. Door de 1-3 nederlaag tegen concurrent Pinoké lijkt het bereiken van de play-offs nu al bijna onmogelijk. 

Natuurlijk, er zijn nog twaalf wedstrijden te spelen en getuige alle verrassende uitslagen dit seizoen in de Hoofdklasse Dames is er nog van alles mogelijk. Maar met slechts tien punten uit tien wedstrijden en een zevende plek op de ranglijst, is de doelstelling van hdm mijlenver weg. Een klein hockeywonder is nodig om de prestatie van vorig seizoen nog te herhalen.

De teleurstelling bij de Haagse formatie was daarom zondag na afloop van het duel tegen Pinoké groot. Met gebogen hoofden liepen de speelsters hun vaste uitloopronden langs de feestvierende hockeysters van Pinoké, die door de zege hun voorsprong op concurrent hdm naar negen punten zagen groeien. ‘Dat is een comfortabele voorsprong’, concludeerde Maxime Kerstholt, spits van Pinoké, na afloop.

Maxime Kerstholt van Pinoké. Foto: Bart Scheulderman.

Keepster Julia Remmerswaal, die een uitstekende wedstrijd keepte in het doel van hdm, was na afloop teleurgesteld voor de camera’s van Ziggo Sport. ‘Deze nederlaag is heel zuur. Het loopt de laatste weken bij ons niet. We doen er alles aan om eruit te komen, maar dat lukt niet. We scoren moeilijk en krijgen vandaag ook weer te veel corners tegen. Van druk hebben we geen last, we kijken ook bewust niet naar de ranglijst. We moeten dit soort wedstrijden in ieder geval gelijkspelen. Maar het lukt gewoon even niet’, aldus de goalie.

Krachtsverschil

Zo groot als het verschil van zes punten op de ranglijst, was het krachtsverschil in de vermakelijke wedstrijd niet. Eigenlijk deden beide ploegen amper voor elkaar onder in de zeventig minuten op het Haagse sportpark. De gasten uit Amsterdam begonnen iets beter aan de wedstrijd, kregen ook de eerste corner, maar die werd verijdeld door de Haagse defensie.
In het vervolg van de eerste 17,5 minuten trok hdm de wedstrijd meer en meer naar zich toe. Verder dan een schot van net buiten de cirkel in het Pinoké-doel van de Britse Lily Owsley kwam hdm niet.

Het eerste kwart leek zo in 0-0 te eindigen. Tot Pinoké vlak voor de toeter nog een corner kreeg, nadat Pien van Nes de bal ongelukkig op haar voet kreeg. Een echte specialist heeft de formatie van Daan Sabel niet, waardoor zijn ploeg is aangewezen op varianten. En die beheersen de volgelingen van Sabel heel goed, zo werd hdm op deze druiligere zondagmiddag duidelijk.

Deze variant ging van de stick van Juliette van Hattum, via Stella van Gils op het hdm-doel. Daar redde Julia Remmerswaal in eerste instantie knap, maar werd de rebound door Kiki Rozemeijer binnen getikt: 1-0.

De doelpuntenmakers Erica Sanders (hdm) en Kiki Rozemeijer (Pinoké). Archieffoto: Willem Vernes

De treffer gaf Pinoké een boost voor het tweede kwart, waarin de ploeg direct drie kansen op rij kreeg maar de bal niet eenmaal binnen de palen sloeg. Vooral de laatste kans voor Van Gils had meer moeten opleveren, maar de international schoot vogeltje vrij toch vrij kansloos voorlangs. Een misser die ze later meer dan goed maakte.

Direct uit de tegenstoot werd het gelijk. Tessa Beetsma draaide zichzelf goed vrij op de kop van de Pinoké-cirkel, schoot met de forehand bij de tweede paal waar de Engelse Erica Sanders haar stick al had liggen en de bal binnentipte: 1-1.

Regen

Terwijl de regen inmiddels met bakken uit de lucht viel en de jonge hdm-supporters op de kleine nostalgische tribune nogmaals de thuisclub aanvuurden, ontspon zich binnen de lijnen een heerlijke wedstrijd waarin het spel op en neer golfde. hdm had iets vaker de bal, zag Van Nes nog een keer via keepster Kiki Gunneman naast schieten, maar beide teams gingen met een gelijke stand rusten.

In de tweede helft bleef het spel gelijk opgaan en was het al duidelijk dat individuele klasse het verschil zou gaan maken. Die heeft Pinoké net wat meer dan hdm, dat het vooral van het collectief moet hebben. Het was de sterk spelende Maria Steensma die met een fraaie actie voor een opening zorgde. Zij haalde een strafcorner voor Pinoké, dat weer een variant speelde. Opnieuw sloeg Van Hattum in, maar nu was het Kelly Hoyng-Jonker die de bal tipte. Op de lijn kon hdm de bal alleen met het lichaam verdedigen: strafbal. Frances Westenberg schoof de bal niet al te hard, maar oh zo zuiver in de hoek: 1-2.

Na die tegentreffer voelde hdm de druk van het moeten scoren. De ploeg van Knötschke ging steeds opportunistischer spelen, maar slaagde er niet in echte kansen te creëren. Toch kreeg hdm corners. Die vlogen er vorig seizoen gemakkelijk in vanaf de stick van Pien van Nes, maar nu stokt de doelpuntenmachine. Slecht een keer leek hdm op gelijke hoogte te komen. Een schot van Erica Sanders uit een cornervariant werd echter als te hoog beoordeeld door de arbitrage, die de treffer annuleerde.

Donkere wolken

Terwijl hdm nog treurde over die beslissing, sloeg Pinoké aan de andere kant toe. Opnieuw was daar een corner voor nodig. Het recept was voor veel toeschouwers wel bekend, maar niet voor de defensie van hdm. Nu tipte Van Gils de corner van Van Hattum ineens achter Remmerswaal voor de 3-1, waardoor de donkere wolken zich nog verder samenpakken boven hdm. Er is heel wat voor nodig om de zon in Den Haag weer te laten schijnen.

hdm – Pinoké 1-3 (1-1)
17. Kiki Rozemeijer (sc) 0-1
23. Erica Sanders 1-1
43. Frances Westenberg (sb) 1-2
69. Stella van Gils (sc) 1-3


Wat vind jij? Praat mee...