Druk op duels Hoofdklasse: desnoods uitwijken naar ander complex

De KNHB en de clubs stellen alles in het werk om de wedstrijden in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren, die zondag herstarten, ook bij slechte weersomstandigheden toch te kunnen spelen. De ploegen moeten uitwijken naar andere watervelden, wedstrijden kunnen worden omgedraaid of zelfs op een ander complex in Nederland worden gespeeld. Ook spelen op een zandkunstgrasveld is mogelijk.

Dat blijkt uit de aangepaste procedure met betrekking tot afgelasting en verplaatsing van wedstrijden in Tulp Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames, die de hockeybond in overleg met de hoofdklasse-koepel HHcv heeft opgesteld.

Normaal spelen clubs in de hoofdklassen op het hoofdveld en wijken ze alleen in uitzonderlijke gevallen uit naar een bijveld, zoals eerder bij de dames van Kampong tegen Amsterdam en Bloemendaal – Kampong gebeurde. De hockeybond heeft de uitwijkmogelijkheden uitgebreid om de competitie, ondanks alle COVID-beperkingen, toch regulier te kunnen uitspelen. Dit betekent 22 wedstrijden en een volledige play-offserie.

10 november 2019: Het publiek dringt zich bij veld 9 samen voor het duel tussen Kampong en Amsterdam. Foto: Koen Suyk

In het huidige speelschema past dat, maar veel mogelijkheden tot inhalen zijn er niet in verband met de overvolle speelkalender. Nu de competitie al eind januari wordt hervat, is de kans op afgelastingen vanwege de vorst een stuk groter. De KNHB heeft al voor de start van de competitie diverse scenario’s opgesteld als het volledig uitspelen niet mogelijk is, maar clubs en bond zijn er alles aan gelegen om dit seizoen wel te kunnen eindigen met reguliere eindstand.

Protocol

Het aanvullende protocol voor de afgelasting van de Hoofdklasse Dames en Hoofdklasse Heren luidt als volgt:

 1. Als één of meerdere dagen voor de wedstrijd blijkt dat het hoofdveld van de thuisspelende vereniging niet bespeelbaar is, wordt uitgeweken naar een ander wel bespeelbaar waterveld op het complex. Als er geen ander veld beschikbaar is, kan de competitieleiding van de KNHB besluiten dat de wedstrijd bij de tegenstander wordt gespeeld of op een wel bespeelbaar veld op het complex van een andere vereniging. Dit besluit wordt uiterlijk op de dag voor de wedstrijd om 18.00 uur genomen.
 2. Als op de dag van de wedstrijd blijkt dat het hoofdveld van de thuisspelende vereniging niet bespeelbaar is, wordt uitgeweken naar een ander bespeelbaar waterveld op het complex.
 3. Als er geen ander bespeelbaar veld is op het complex én de teams zijn nog niet aanwezig, wordt de wedstrijd afgelast. Als de teams wel aanwezig zijn, wordt de wedstrijd gespeeld op een van de andere velden op het complex die wel bespeelbaar zijn. Dat kan dan ook een semi- of zandkunstgrasveld zijn.
 4. Wordt een wedstrijd onderbroken omdat het veld onbespeelbaar is geworden, dan wordt het duel verplaatst naar een van de andere velden (bij voorkeur waterveld) op het complex dat bespeelbaar is.

Testen voor de training bij Rotterdam. Foto: Willem Vernes

Afgelaste wedstrijden worden zo snel mogelijk ingehaald. Dat kan op elke dag van de week. Als een speelronde (bijna) volledig wordt afgelast, halen de clubs die duels in op de eerstvolgende zaterdag behalve als dat weekend het Nederlands Elftal speelt.

Voor de wedstrijden in de Hoofdklasse geldt een strak coronaprotocol. Dat betekent, behalve dat er geen publiek aanwezig mag zijn, onder meer dat alle spelers en begeleiders op de wedstrijddag getest moeten worden. Alleen met een negatieve test mogen ze deelnemen aan de wedstrijd.


6 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Het is de topper Bloemendaal - Kampong onwaardig dat deze wedstrijd bijna elk jaar tijdens vries condities wordt afgewerkt... hoop dat er zondag gewoon op waterveld gespeeld kan worden. Zonder publiek op zandveld, dan liever een nieuwe datum!

 2. lucbrauckmann

  Ja dat lijkt me een prima idee. Ze moeten gewoon spelen. Of bij de buren op water en desnoods op zand. Als iedereen zijn wedstrijden wil gaan verzetten om dat de vedetten niet op zand willen spelen. Derde zien hier reden tot competitie vervalsing, derde vinden bij ongelijke wedstrijden de eindstanden niet eerlijk. Geen tijd en reden om te klagen, regels zijn helder. Ze mogen blij zijn dat ze weer mogen spelen.

 3. tiemezegelink

  Is de NOS zondag aanwezig bij Bloemendaal - Kampong?

 4. ericst29

  Alsof spelen op een zandveld tot minder strijd leidt tussen twee teams. Doel lijkt mij een wedstrijd te winnen en daar alles voor in de strijd te gooien als elftal. Zelfs natuurgras zou een optie moeten zijn. 11 tegen 11, moge de beste winnen en in ieder geval god op je blote knieen danken dat je Zondag de wei in mag in deze tijd.

  1. Eelco Houwink

   Denk ook even aan de spelers, joh. Dit is op zand or gras toch een heel andere sport. Dan kan je ze ook laten rugbyen als je strijd wil zien.

 5. slbal

  Persoonlijk zou ik al blij zijn als ik überhaupt weer zou kunnen hockeyen. Ze mogen dankbaar zijn dat ze kunnen spelen. De rest van de senioren mag niet eens trainen!


Wat vind jij? Praat mee...