Druk op Laren neemt toe na nederlaag tegen HGC

Drie slechte minuten in de cruciale slotfase van de wedstrijd tegen HGC leverden Laren op eigen veld bij een stand van 1-1 twee tegengoals op en dus de vierde nederlaag van het seizoen (1-3). Met nog altijd nul punten nemen de zorgen voor de ploeg uit het Gooi voorzichtig toe. Coach Serge Spoelstra ziet vooral lichtpuntjes, omdat zijn ploeg de 2-1 had moeten maken.

‘Waarom ik zelf nooit topniveau heb gehaald, zeggen anderen over mij, is omdat ik sport te veel relativeer. Nou, vandaag niet. Deze nederlaag komt hard aan. Heel hard.’

Intern had Spoelstra, die de coaching vooral aan assistent Darren Cheesman overlaat, zijn ploeg ten doel gestoeld om na de eerste vier wedstrijden van dit seizoen op zes punten te staan. Een nederlaag tegen Amsterdam en wellicht ook tegen Oranje-Rood was enigszins ingecalculeerd. Maar nu in het dubbelweekend na hdm (2-0) ook HGC (1-3) te sterk bleek, staat Laren samen met Victoria puntloos onderaan.

‘Zes uit vier was de doelstelling. Maar als iedere accountant zijn doelstelling haalt, zijn er nooit slechte functioneringsgesprekken’, relativeert Spoelstra. ‘Nu gaan we het volgende blok inrichten. Mede aan de hand van de tegenstanders, bepalen we de doelstelling voor dit blok. Dat is hoe we er op dit moment in staan. Waar we aan het eind van de rit eindigen, zien we dan wel.’

Laren-coach Serge Spoelstra. Foto: OrangePictures/Albert van der Ploeg

‘Doelstellingen ben ik helemaal niet bezig’

Te ver vooruitkijken wil Spoelstra duidelijk niet. Deze zomer vertrok met Elin van Erk, Lisanne de Lange en Mila Muyselaar een bak aan ervaring. Tien nieuwe speelsters, onder wie veel uit de jeugd, zorgden voor een metamorfose. Van spits Maxime Kerstholt wordt zoals ieder jaar veel verwacht, maar door een blessure speelde zij maandenlang niet. Stuk voor stuk verzachtende omstandigheden. Waarom moet Spoelstra de doelstellingen dan mysterieus in blokken opbouwen en kan hij niet gewoon concluderen dat handhaving het einddoel moet zijn? Iets dat iedere hockeyvolger zou slikken.

‘Omdat we nog niet weten wat reëel is. Als je mij deze vraag in juni had gesteld, had ik naar de groep gekeken en misschien gezegd dat we zevende, achtste of negende eindigen. Weet je, doelstellingen ben ik helemaal niet bezig. Degradatie niet, achtste of negende ook niet. Ik ben bezig met iedere week beter worden.’

Zondagmiddag in het vierde kwart tegen HGC was Laren bij een stand van 1-1 dichtbij de 2-1, maar viel het kwartje uiteindelijk de verkeerde kant op. Twee nieuwe aanwinsten van HGC, Stefania Antoniazzi Brondino en Milagros Fernández Ladra, maakten in de slotfase beiden een schitterende goal en dompelden iedereen die Laren een warm hart toedraagt in rouw.

Vanaf het derde kwart maakten Laren en HGC er een mooie wedstrijd van. Foto: OrangePictures/Albert van der Ploeg

Rentree Julia Müller

Om in de vierde wedstrijd van het seizoen van de nul punten af te komen, leek Laren in de warming-up een konijn uit de hoge hoed te toveren. Onder de speelsters die aan het inslaan waren, bevond zich de Duitse oud-international Julia Müller. De 34-jarige routinier stopte aan het eind van het seizoen 2016/2017 als speelster van Amsterdam met tophockey en geeft sinds dit jaar één keer per week training aan Laren.

Omdat de ploeg van Serge Spoelstra geteisterd wordt door blessures en onder meer Bente van der Veldt en Fleur Kok miste (Bieke Wijnmalen is zelfs het hele seizoen geblesseerd), nam Müller plaats in de selectie. Maar terwijl beide teams aan de wedstrijd begonnen en er een vechtwedstrijd van maakten, bleef Müller op de bank zitten. Het geheime wapen werd vooralsnog niet ingebracht.

In de 20ste minuut haalde Laren de eerste strafcorner van de wedstrijd. Die mislukte, omdat de bal niet goed werd gestopt. Het was op dat moment de grootste kans op een openingsgoal, omdat Laren en HGC elkaar geen millimeter ruimte gaven en in het eerste kans vrijwel geen gevaar hadden gesticht. Het belangrijkste wapenfeit van HGC voor rust was een getipte bal van Sophie Schlatmann, die naast ging.

De wedstrijd brak pas open in de 41ste minuut. Laren-verdediger Esmee Broekhuizen gaf in de eigen cirkel Heather McEwan, die met haar rug naar het doel stond, een duw en veroorzaakte een strafbal. Met een push in de linkerbenedenhoek zette Dirkie Chamberlain haar ploeg HGC op een 1-0 voorsprong. Ondertussen hapte de verdediging van Laren naar adem en brak het moment aan dat Müller het veld betrad en als linksachter na twee seizoenen haar comeback in de Hoofdklasse maakte.

Laren juicht na de gelijkmaker (1-1), maar verliest uiteindelijk met 1-3. Foto: OrangePictures/Albert van der Ploeg

Van 0-1, naar 1-1 naar 1-3

Wat er vervolgens in het derde kwart gebeurde, zette de wedstrijd in vuur en vlam. Een geflatste strafcorner van Laren-speelster Vanessa Blockmans veranderde van richting en spatte uiteen op de lat. Kort daarna maakte Laren een doelpunt dat wegens shoot werd afgekeurd.

Ondanks de twee strafcorners die HGC daarna versierde, was de 1-1 dichterbij dan de 2-0. Vlak voor het einde van het derde kwart werd de jacht van Laren op de gelijkmaker beloond, uit een tip-in van Djoeke Vogel na een aanval over rechts. De 1-1 was meer dan terecht.

Het vierde kwart begon de ploeg uit het Gooi opnieuw sterk, maar het spelbeeld kantelde en HGC kreeg drie kansen achter elkaar op de 1-2. Zes minuten voor tijd kreeg Macey de Ruiter geel, waardoor Laren met z’n tienen verder moest. Dat was de doodsteek voor de thuisploeg. Stefania Antoniazzi Brondino schoot schitterend de 1-2 binnen en Milagros Fernández Ladra de 1-3, waardoor Laren met zure gezichten afdroop. Spoelstra bleef positief. ‘Als we zo blijven spelen, komen de punten vanzelf.’


14 Reacties

 1. MIck

  Misschien ligt het aan mij maar deZe coach doet niet aan doelstellingen? Terwijl de doelstelling uit de de eerste 4 wedstrijden 6 punten was.Nu gaat hij het volgende blok inrichten aan de Hand van tegenstanders worden de doelstellingen van dat blok bepaald? De enige doelstelling Die deZe coach of manager want volgens mij doet heel iemand anders de coaching kan toch Alleen maar Zijn niet rechtstreeks degraderen. Het interview eindigt Met de wijze woorden als we zo blijven spelen komen de punten vanzelf ? Tegen wie dan?

 2. jvolcano

  We zijn 3 wedstrijden onderweg en de druk neemt nu al toe?

 3. g-hockeyfan

  Zo'n bizar, verwarrend en onnodig interview. Soms is het beter niets te zeggen dan veel onzin te zeggen.

 4. Ron van Asperen

  Geef het team en de coaching kans om de situatie om te buigen , vorig jaar heeft Marc Materek die kans niet gekregen .......

  1. stekel

   is het elftal dit jaar sterker geworden ?

 5. MIck

  Volgens mij kunnen we conluderen dat Laren ieder jaar zwakker is geworden.

 6. philchapel

  Ik volg de Heren van Laren van nabij en de Dames vanop afstand (vooral vandaag omdat een clubje uit de PK heren met een klein v-tje en dat voor alle duidelijkheid niet uit R’dam komt, vrijdag jl. uitdrukkelijk via een zgn persmededeling liet weten toeschouwers (iedereen dus) Niet welkom te heten wegens corona(-smoes?) en dus bleef ik aan de Zuidkant vd grens, maar bleek dat het thuispubliek toch wél volle bak aanwezig was, enfin voor Nederlanders verrassend laag dus maar soit). Ik geloof er wel in dat de Dames van Laren het gaan redden en dat het geleidelijk aan zal beginnen lopen. Omdat ik merk dat het sinds de vette 9-0 vs. A’dam, steeds (of toch bijna? please correct me if I’m wrong) met dit jonge team “nét niet” was, dat zoals vandaag het dubbeltje ook naar de andere kant had kunnen vallen, dat ze toch nog een aantal belangrijke speelsters moeten missen en dat die Duitse bak aan ervaring m.i. toch geleidelijk wel een stempel kan gaan drukken. Dus als/wanneer dit allemaal op z’n plek komt én iedereen aan boord is... Maar ik ben dus geen insider.

 7. lynnBosman

  Zuur dat vd Veldt geblesseerd is, heeft vaak goede acties. Als je Kok en Wijnmalen tot je belangrijke speelsters moet rekenen, heb je gewoon geen hele sterke selectie. Laren zal de punten moeten halen tegen Victoria en Bloemendaal anders kan het zomaar de HGC van 2020 worden. Met veel pech wordt de competitie stop gezet, dan wil je niet onderaan staan. Maar goed, het is nog vroeg.

 8. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Misschien kan dames Laren Hanneke en Minke weer op de lijst zetten... wat een kansloos gebeuren bij de dames van Laren. Coach is gewoon niet goed genoeg. Grijpt niet in sn zit stilletjes langs de kant terwijl er duidelijk iets moest veranderen op het veld. Helaas voor alle liefhebbers van Laren dames 1, onder dit topsportbestuur van Smabers en Bergkamp (dost is namelijk voor de 6e keer de laan uitgestuurd) gaan de dames van Laren het helaas pindakaas niet halen. Degradatiespook hangt al sinds deze dames Smabers en Bergkamp Materek ontslagen hebben rond op Laren. Maar goed welke ouder wil nou niet zijn eigen dochter het liefst in NL team hebben en topscorer van Dames 1 Laren hebben. Maar goed soms is een dochter van oud voetballer ook gewoon weg niet goed genoeg... wat een aanfluiting. Ik hoop echt van harte dat de zittende topsport commissie bij Laren gewoon per direct zegt , we stoppen omdat we er een enorme chaos van gemaakt hebben de laatste 5 jaar! Hier betaald de gewone Larensche hockeyclub lid geen contributie voor. Nogmaals wat een aanfluiting!

  1. Nvanas012

   Gaat het?

  2. nl-mark

   Lekker zeiken, lucht vast op! Als je je overigens enigszins had verdiept in Laren, had je geweten dat Minke gewoon op de lijst staat. Al jaren. En nu snel naar de supermarkt en een nieuw flesje azijn halen!

 9. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Zo fijn dit... Nvanas012! dank ja het gaat met jou? nl-mark. zeiken??? Ik betaal contributie om z'n aanfluiting te financieren ?? Of minke nu wel of niet op de lijst staat laat mij helemaal koud. Zegt ook iets over de club en de stand van zaken dat je iemand op de lijst moet zetten om een hoofdklasse Dames 1 team te vullen... Betaalde speelsters in je team hebben die niet vooruit te branden zijn. Kom op zeg! misschien toch maar weer gaan werken met winst premies ipv betaalde hockeyers. Dan spelen ze ten minste nog wel echt ergens voor... Maar goed aangezien jij een foto van Van Bommel hebt weet jij waarschijnlijk heel goed hoe azijn smaakt...

  1. opleidenkey

   Je hebt natuurlijk gelijk. Wéér zo’n club van de mama’s en de pappa’s die de tc overnemen omdat zoon of dochterlief perse in het 1e moet. Zoiets als ouders die hun kind perse op het gymnasium moeten hebben terwijl dat kind net vmbo aan kan. Of omdat ze zelf ooit ergens heel goed in zijn geweest moeten hun kinderen dat ook zijn. Kijk maar eens naar de kinderen van ex-internationals uit de 90-er jaren...

 10. kikkerjan

  Misschien kunnen de gezusters Grijpma weer van stal worden gehaald! Heb je wel een bak aan ervaring....😉


Wat vind jij? Praat mee...