Druk staat er al vol op bij hdm na afstraffing Den Bosch (1-4)

De competitie in de Hoofdklasse Dames is pas twee speelronden onderweg, maar de druk staat er nu al vol op bij hdm. Na de 1-0 nederlaag van vorige week tegen Hurley ging de ploeg van coach Ivar Knötschke zondag met 1-4  kansloos ten onder tegen landskampioen Den Bosch. Frédérique Matla scoorde voor rust maar liefst drie keer en deed hdm daarmee al de das om.

Met nul punten uit twee wedstrijden bungelt hdm onderaan de ranglijst. Een plek die haaks staat op de ambities van de Haagse formatie. Nadat hdm vorig seizoen voor het eerst in de historie de play-offs haalde, vindt Knötschke dat de vrijblijvendheid eraf moet bij zijn ploeg. Hij eist niet minder dan een nieuwe deelname aan de strijd om de landstitel. Om die ambities kracht bij te zetten, werd de ervaren Engelse international Lily Owsley gehaald.

Al voor de wedstrijd tegen Den Bosch bekende Knötschke dat zijn ploeg een week eerder tegen Hurley last van de verwachtingen had. Een terechte 1-0 nederlaag was het gevolg. Maar, zo stelde de coach, tegen de landskampioen kon zijn ploeg vrijuit spelen. Hij had dus alle vertrouwen in een goede afloop.

Matla

Van dat vertrouwen was bij zijn speelsters zondagmiddag niet veel te merken. De Haagse dames leken strak te staan van de spanning en speelden met angst in plaats van overtuiging. Dat moet je niet doen tegen een ploeg als Den Bosch, die bange lammetjes het liefst met huid en haar verslindt. Al na vier minuten kwam Den Bosch op voorsprong. Frédérique Matla zag haar strafcorner op een voet van de lijnstop belanden. De toegekende strafbal werd door de Bossche spits zelf feilloos benut: 0-1.

Het was het startsein van een ware stormloop op het doel van hdm. De thuisploeg werd door de landskampioen helemaal tureluurs gespeeld. Na voorbereidend werk van Lidewij Welten scoorde Matla nog in het eerste kwart de 0-2 en in het tweede kwart de 0-3. Een ragfijne hattrick voor de topscorer van vorig seizoen, het EK en de Olympische Spelen. Haar doelpuntentotaal in de Hoofdklasse staat bij de 24-jarige aanvalster al op 95 treffers.

Matla lacht na haar derde treffer. Foto: Willem Vernes

Die derde treffer werd door hdm overigens kinderlijke eenvoudig weggeven na onnodig balverlies van verdediger Tessa Clasener. Een foutje dat vorig seizoen zo schaars was bij hdm. Toen dreef het juist vooral door sterk verdedigend werk menig ploeg tot wanhoop.

Die wanhoop was er zondagmiddag op de gezellig drukbezochte wedstrijd in de eerste helft juist bij de speelsters van de thuisploeg, die veelvuldig vertwijfeld naar de kant en elkaar keken. Ze konden zo snel geen antwoord verzinnen op het Bossche geweld, dat nog voor de rust resulteerde in de 0-4 van Imme van der Hoek. Met die stand op het scorebord mocht hdm bij rust niet eens klagen, al was de wedstrijd na 35 minuten natuurlijk al gespeeld.

Pien van Nes. Foto: Willem Vernes

Opvallend genoeg had hdm-routinier Pien van Nes nog wel een goed gevoel overhouden aan het spel van haar ploeg.  ‘Ik vond dat we hartstikke goed aan het spelen waren, al kon je dat niet afzien aan de tussenstand. Ik had niet het gevoel dat het een inmaakpartij was’, zei Van Nes na afloop. Zet erkende wel dat haar ploeg veel te gemakkelijk goals tegen kreeg. ‘We maakten te veel onnodige fouten. Daar moeten we aan werken. Ik maak me daar niet heel veel zorgen over.’

Druk

Of de grotere verwachtingen debet waren aan de fouten, daarop kon Van Nes niet echt een antwoord geven. ‘Wij kunnen elke wedstrijd winnen. Die druk leggen we onszelf op. Daar moeten we mee leren omgaan. Zelf vind ik die druk wel lekker, ik ben niet iemand die daaronder snel bezwijkt. Het is ook aan mij als ervaren speelster om de jonge speelsters rustig te houden en vertrouwen te geven. We kunnen het. Dat zag je in de tweede helft, die wij wel wonnen.’

Inderdaad scoorde alleen hdm in de tweede helft via Jip Dicke, maar dat was niet meer dan een pyrrusoverwinning. Al valt het hdm te prijzen dat de ploeg in de tweede helft ondanks de kansloze achterstand enthousiast de aanval zocht. Dat resulteerde in het derde kwart in een veldoverzicht en strafcorners, maar de schoten op het doel van de Brabantse landskampioen brachten Josine Koning geen moment in verlegenheid. Aan de andere kant van het veld geloofde Den Bosch het wel en liet de ploeg van coach Marieke Dijkstra de teugels zo ver vieren dat Dicke de 1-4 kon scoren.

Teleurstelling bij hdm. Foto: Willem Vernes

Die treffer kon niet verbloemen dat hdm een fikse afstraffing kreeg van Den Bosch. Met als gevolg dat de Haagse formatie de komende week punten móet halen. Daarvoor heeft de ploeg van Knötschke twee kansen tegen twee op papier mindere goden. Donderdagavond staat een bezoek bij Kampong op het programma, zondag is Victoria de tegenstander. Van Nes: ‘We moeten die wedstrijden winnen. Zo simpel is het.’

In die wedstrijden zal dan ook blijken hoe hdm met de druk omgaat.

hdm – Den Bosch 0-4 (1-4)

4. 0-1 Frédérique Matla
13. 0-2 Frédérique Matla
21. 0-3 Frédérique Matla
29. 0-4 Imme van der Plas
68. 1-4 Jip Dicke