Efficiënt HDM deelt tik uit aan HGC in strijd om ‘het toetje’

In de zinderende strijd om het laatste play-offticket heeft HDM een tik uitgedeeld aan HGC. Aan de eigen Theo Mann Bouwmeesterlaan won de thuisploeg met 3-0. Hierdoor neemt HDM de vijfde plaats over en is de ploeg van Ivar Knötschke de belangrijkste uitdager voor Pinoké, dat nog steeds vierde staat.

In de komende achttien dagen wordt de vierde plaats om de play-offs vergeven. HDM, HGC en Pinoké zijn daar alle drie nog voor in de race. En, geloof het of niet, ze komen elkaar de komende weken allemaal nog tegen. Een soort superdrieluik, met deelname aan het landskampioenschap als hoofdprijs.

HDM, opgeklommen na een zeer matige seizoenstart, begon die climax van het hockeyjaar meer dan goed. Al binnen vier minuten vuurde Erica Sanders met scherp vanaf de rand van de cirkel. De Britse ontving een fijn steekpassje van Tessa Beetsma – acht dagen geleden wereldkampioen geworden met Jong Oranje – en schoot via de handschoen van HGC-goalie Anke van Goudoever raak.

Een bittere pil voor HGC, dat na de winter alleen van hekkensluiter Oranje-Rood won en uit de top vier is gekletterd. De bezoekers moesten het woensdag uiteraard stellen zonder Eva de Goede – die wel te kennen gaf ook komend seizoen bij HGC te spelen -, maar ook zonder de Argentijnse pieldoos Milagros Fernandez en de Engelse strafcornerspecialiste Giselle Ansley.

Met name dat laatste gemis was voelbaar, in de eerste helft waarin HGC de betere ploeg was. De Gazellen kregen twee corners, die allebei hard werden naastgeveegd door Lisa Lejeune. Daardoor en vanwege gebrek aan scherpte bij spitsen Dirkie Chamberlain (vrije uithaal in beginfase op de keeper) en Sophie Schlatmann (maaide in kansrijke positie over de bal heen) bleef de gelijkmaker, die dus terecht was geweest, achterwege.

Het bleken dure missers in de tweede helft, waarin HGC veel minder kansen kreeg. HDM grendelde de cirkel veel en veel beter af dan in de eerste helft en had ‘opeens’ de controle over de wedstrijd. Dat was voor een fiks deel te danken aan centrale middenvelder Flora Peel, de Engelse tempobepaler, die een uitstekende wedstrijd speelde. Een kwartier voor tijd kreeg HGC dan toch dat kansje. Een corner, nummer drie van de wedstrijd alweer. Op de kop van de cirkel ging het echter al mis.

En daarna knalde HDM er vol uit.

Binnen vijf tellen lag de bal aan de overkant, voor de stick van Pien van Nes. Die haalde vol uit en deed inderdaad wat HGC deze avond naliet: scoren. Een tik die de bezoekers niet te boven kwamen. Sterker nog: in de slotfase – waarin de wedstrijd een stuk opener was – scoorde de routinier nogmaals, ditmaal uit een strafcorner.

Zogezegd, beslissend is dit resultaat dus nog niet. Dit was pas het voorgerecht van het driegangendiner. Zondag volgt de hoofddis, als Pinoké HDM ontvangt. De uitsmijter – beter gezegd: het nagerecht – volgt tijdens de laatste speelronde, als HGC het opneemt tegen Pinoké. Dan weten we echt wie zich plaatst voor het toetje van dit Hoofdklasse-seizoen.

HDM – HGC 3-0 (1-0)
4. Erica Sanders 1-0
55. Pien van Nes 2-0
66. Pien van Nes 3-0 (sc)