Raoul Ehren aast op 200ste zege bij Den Bosch… in 243 duels

Als Den Bosch Dames 1 zondag wint bij Hurley, dan betekent dat een markant moment in de trainersloopbaan van Raoul Ehren. Hij boekt dan als coach van Den Bosch zijn 200ste zege in de Hoofdklasse, in slechts 243 wedstrijden. Negen feiten rond de aanstaande mijlpaal voor de nuchtere toptrainer, die al sinds het seizoen 2009/10 de scepter zwaait aan de Oosterplas.

hdm favoriete opponent

Den Bosch boekte onder Ehren de meeste zeges tegen hdm: 22 in 22 competitiewedstrijden. Ook Pinoké (21 zeges in 21 duels) en Kampong (20 zeges in 23 duels) behoren tot de meest gewillige slachtoffers van de Bossche Bazen.

Honderd procent score

Den Bosch heeft tegen veertien (!) van haar 22 tegenstanders in de periode-Ehren een winstpercentage van honderd procent. De ploeg bleef verder tegen zestien van die 22 tegenstanders ongeslagen. Alleen Hurley, Amsterdam, SCHC, Oranje-Rood, Klein Zwitserland en Laren wonnen ooit minimaal één keer van Den Bosch.

Vijf thuisnederlagen

De cijfers van Den Bosch in wedstrijden aan de eigen Oosterplas zijn indrukwekkend. Van de 122 thuisduels in de Hoofdklasse won de Brabantse ploeg er 103, tegen veertien gelijke spelen en slechts vijf nederlagen. Sinds 2009 verloor Den Bosch alleen Amsterdam (twee keer), Laren, Hurley en Oranje-Rood. Inmiddels is de formatie van Ehren alweer 29 opeenvolgende thuisduels zonder verlies.

Yibbi Jansen namens Oranje-Rood in duel met Pleun van der Plas (links) en Maartje Krekelaar van Den Bosch. Oranje-Rood is de laatste ploeg die een regulier competitieduel wist te winnen aan de Oosterplas (0-1). Foto: Koen Suyk.

Achttien zeges op rij

Tussen 29 april 2012 en 24 maart 2013 won Den Bosch achttien keer op rij in de Hoofdklasse, de langste zegereeks onder leiding van Ehren. De ploeg maakte in die serie zelf 74 doelpunten en stond maar zeventien tegentreffers toe.

Vijftig duels op rij ongeslagen

Van november 2015 tot april 2018 was Den Bosch ongenaakbaar in de Hoofdklasse Dames. Een 0-2 thuisnederlaag tegen Amsterdam op 15 november 2015 bleek de aanzet tot een ongelooflijke reeks van vijftig competitiewedstrijden zonder nederlaag. Den Bosch won 45 keer in die reeks en verspeelde vijf keer punten via een gelijkspel. Hetzelfde Amsterdam maakte op 8 april 2018 met een 3-1 overwinning een einde aan de serie die als Hoofdklasserecord in de boeken verdween.

Recordzege op Push

Op 10 april 2016 behaalde Den Bosch zijn grootste zege onder leiding van Ehren, en meteen ook zijn grootste zege ooit in de Hoofdklasse. Het arme Push, dat destijds mede onder leiding stond van Roy Bax – een goede jeugdvriend van Ehren, werd met 15-0 naar huis gestuurd. Dat betekende een verbetering van het Hoofdklasserecord dat Amsterdam in datzelfde seizoen tegen Push had gevestigd (13-0).

Meer dan 100 clean sheets

In 242 competitiewedstrijden blijkt het voor tegenstanders bijzonder moeilijk om tegen Den Bosch tot scoren te komen. Liefst 107 keer stapte de Bossche formatie van het veld zonder een doelpunt te hebben geïncasseerd. Dat gebeurde in 61 van de 122 thuiswedstrijden en in 46 van de 120 uitduels. In totaal kreeg Den Bosch in 242 optredens maar 196 tegengoals te verwerken, een prachtig moyenne van 0,81.

Veertien nederlagen

In thuis- én uitwedstrijden is het tot nu toe pas zes clubs gelukt Den Bosch over de knie te krijgen. Van de in totaal veertien verliespartijen kwamen er vijf tot stand tegen Amsterdam, drie tegen SCHC en Laren, en één tegen Oranje-Rood, Hurley en Klein Zwitserland. Den Bosch blijft onder Ehren dus in 94 procent van al zijn reguliere competitieduels ongeslagen (199 zeges en 24 gelijke spelen).

Zes keer koploper, acht landstitels

Na tien volledige seizoenen als trainer/coach van Den Bosch – het afgebroken vorige seizoen niet meegerekend – staan er acht landstitels op naam van Ehren. Alleen in 2013 en 2019 moesten de Brabanders de landstitel aan Amsterdam laten. In de tien seizoenen in de Hoofdklasse tussen 2009 en 2019 beëindigde Den Bosch de reuliere competitie zes keer als lijstaanvoerder. In 2011/12, 2013/14, 2015/16 en 2017/18 eindigde de ploeg op plek twee van de ranglijst.

Raoul Ehren (WV)

Raoul Ehren, nog acht wedstrijden verwijderd van zijn 250ste Hoofdklasseduel als trainer/coach van Den Bosch Dames 1. Foto: Willem Vernes.


5 Reacties

 1. hockey69

  Imposante lijst. Waar ze ook hard voor werken. Het komt nooit zo maar aangewaaid voor geen enkele club. Deze trainer staat al zolang voor deze groep, dan heb je wel wat extra,s anders kun je een groep nooit zolang blijven motiveren.

  1. sven-v

   Idd, vooral dat laatste. Zo lang op een team, dat kan in mijn optiek bijna alleen als je jezelf ook doorontwikkeld. Knappe prestatie!

 2. solo

  Ik zou hem graag eens een keer voor een mannenteam zien staan!

 3. g-hockeyfan

  Net zo dominant als de Oranje dames bij internationaal spelen. Maakt dat AHBC dames het Argentinië van HK? Gefeliciteerd.

 4. circlestorm69

  Gefeliciteerd met je 200e overwinning Raoul! Wat een prestatie!!👌🏻🎉


Wat vind jij? Praat mee...