Eindsprint tegen OR bezorgt SCHC drie héle belangrijke punten

Mooi was het niet, wat Stichtsche op eigen veld liet zien tegen Oranje-Rood. Na een sterk begin van de thuisploeg was het vooral Oranje-Rood dat indruk maakte en de voorsprong pakte. ‘Over de hele wedstrijd gezien hadden wij de drie punten verdiend’, vond OR-keepster Larissa Meijer. Dat gebeurde niet. Stichtsche herpakte zich in de laatste vier minuten, scoorde twee keer, en won zo de eerste en misschien wel belangrijkste topper dit seizoen.

Nog vier minuten op de klok: SCHC maakt zich op voor de zoveelste strafcorner van de wedstrijd. Die liepen de hele wedstrijd al niet lekker. De sleep van Caia van Maasakker werd er vaak uitgelopen en ook Oranje-Rood keepster Meijer was veelvuldig een sta-in-de-weg. De echte overtuiging in de wedstrijd was tot dan toe vooral bij Oranje-Rood te zien. Zij vochten, soms wat (te) fysiek, als één team.

‘Als onze ogen vuur spuwen, dan zijn we er klaar voor’

‘Het collectief, dat is onze kracht’, stelt Meijer. Zij pompte voor de wedstrijd haar teamgenoten nog even op. ‘Dat is om de goede strijdlust te krijgen voor de wedstrijd. Als onze ogen vuur spuwen, dan zijn we er klaar voor.’ De yell van Oranje-Rood is uit volle borst en wordt gevolgd door een hele hoop high fives en stevige omhelzingen.

Die ‘goede strijdlust’ spreidt Oranje-Rood ook tentoon in de wedstrijd. Donja Zwinkels tekent voor de 0-1 voorsprong in de 25ste minuut. Stichtsche worstelt. Er worden kansen gecreëerd, dat wel, maar die zijn er ook voor de ploeg uit Eindhoven. De dames uit Bilthoven morren op de scheidsrechters, maar praten weinig met elkaar in het veld. In de slotfase, als het publiek het eigenlijk al niet meer verwacht, keert de wedstrijd alsnog.

‘Hoe we hebben gewonnen? I don’t care’

Als de laatste minuten wegtikken besluit SCHC te kiezen voor een variant: de afschuif op Kyra Fortuin. Zij weet Meijer dan eindelijk wél te passeren: 1-1. De blijdschap, maar misschien vooral opluchting, is van de gezichten te lezen. ‘Rust, hou rust’, roept Bachman. Het gelijkspel voelt al een beetje als winst voor de ploeg uit Bilthoven, maar het wordt nóg mooier. Met nog twee minuten op de klok tikt Ginella Zerbo de winnende binnen. Ze juicht en valt op haar knieën, het team is uitzinnig.

Drie punten in the pocket, en dat zijn misschien wel de belangrijkste van heel het seizoen. ‘Misschien wel ja’, lacht Bachman. ‘Als we straks terugkijken denk ik wel dat dit één van de belangrijkste wedstrijden is geweest.’ Het was zeker niet één van de beste wedstrijden van haar ploeg, maar dat maakt niet uit. ‘Hoe we hebben gewonnen? I don’t care. Het gaat niet om mooi in dit soort wedstrijden.’

Bilthoven – SCHC – Oranje Rood Dames, Hoofdklasse Hockey Dames, Seizoen 2017-2018, 06-04-2018, SCHC – Oranje Rood 2-1, coach Tina Bachmann (SCHC) blij met matchwinner Ginella Zerbo (SCHC)
(c) Willem Vernes Fotografie

Ongekend spannend in Hoofdklasse Dames

Deze winst is de eerste topper die Stichtsche dit seizoen heeft gewonnen. Tegen Den Bosch, Amsterdam, Laren en Oranje-Rood werd tot nu toe steeds verloren of gelijkgespeeld. ‘We hadden alle toppers uit’, brengt Bachman in ter verdediging. ‘Hier hebben we het thuispubliek wat erachter gaat staan.’ Met de drie punten pakt Stichtsche de derde plaats weer terug van Oranje-Rood, dat niet één maar meteen twee plaatsen zakt: concurrent Laren won ook en staat nu vierde. ‘Met zijn drieën vechten we om twee plekken’, stelt Bachman.

Met nog slechts drie (Oranje-Rood) en vier (SCHC) wedstrijden te gaan is het ongekend spannend in de Hoofdklasse Dames. Het wordt rekenen. Stichtsche treft bijvoorbeeld Den Bosch in de laatste wedstrijd van het seizoen. Is dat iets wat Bachman al incalculeert? ‘Misschien’, zegt ze. ‘Eerst maar eens Kampong zondag. Dat is de volgende zware wedstrijd, want zij spelen een sterke tweede seizoenshelft.’

‘Hebben we het nog in eigen hand?’

Oranje-Rood treft in de laatste wedstrijd concurrent Laren. ‘Daar willen we het niet op aan laten komen’, stelt Meijer. Ook Oranje-Rood voelt de eindstreep naderen. ‘We spelen elke wedstrijd om de play-offs te halen. Elke wedstrijd gaan we vól voor de winst.’ Meijer baalt dan ook ontzettend van dit verlies. ‘Hebben we het nog in eigen hand? Kijk, zo ver heb ik dan nog niet gerekend.’ Het antwoord is vooralsnog ja. Laren en Oranje-Rood staan nu gelijk, maar de Eindhovenaren hebben één wedstrijd meer gespeeld.

‘Een mission impossible, zoals jullie op instagram hadden gezet, is het voor ons zeker niet’, wil Meijer maar even duidelijk aangeven. ‘Als wij komende drie wedstrijden net zo spelen als vandaag, dan zitten we in de play-offs’, stelt ze zelfverzekerd. ‘Op die laatste vijf minuten na dan.’

Bilthoven – SCHC – Oranje Rood Dames, Hoofdklasse Hockey Dames, Seizoen 2017-2018, 06-04-2018, SCHC – Oranje Rood 2-1, Kyra Fortuin (SCHC) scoort de 1-1. keeper Larissa Meijer (Oranje-Rood) is net te laat.