Ellen Hoog: ‘Met de tanden op de palen. Dat misten we’

De hockeysters van Amsterdam zochten naar eigen zeggen de ‘verbinding’ op hun bijzondere trainingsstage in Zambia, maar vonden de eerste wedstrijd na de winterstop vooral chaos. Voor de tweede keer dit seizoen was middenmotor Oranje-Rood te sterk (1-2), tegen een tandeloze thuisclub.

Ellen Hoog is bezig aan haar laatste seizoen als tophockeyster. Eerder nam ze na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro al afscheid van Oranje. Na dit seizoen speelt ze ook niet meer op clubniveau. Dit is dus het jaar dat ze landskampioen wil worden – iets dat de club de afgelopen twee keer altijd lukte in een post-olympisch jaar (2009 en 2013), waar Den Bosch normaal (17 van de 19 laatste seizoenen) gesproken de landstitel binnensleept.

Maar strompelt de 30-jarige Hoog – de aanvoerster van Amsterdam – zich naar de eindstreep? Nee, ze is met haar fanatisme nog steeds een groot voorbeeld voor haar teamgenoten. De manier waarop zij zondag de wedstrijd speelde deed vermoeden dat zij zo oud is als haar rugnummer, namelijk 19. Zo fanatiek als iemand die debuteert in de Hoofdklasse begon zij de wedstrijd met Oranje-Rood. Als haar teamgenoten daar enig voorbeeld aan hadden genomen, hadden ze de drie punten in het Amsterdamse Bos kunnen houden, op zo’n regenachtige dag in februari waar de aanblik van een Wagener Stadion in aanbouw tijdens de matige wedstrijd van de Amsterdammers eerder aan een hockeyruïne doet denken dan aan een nieuw nationaal hockeystadion.

Ellen Hoog versnelt langs haar tegenstanders van Oranje-Rood. Foto: Willem Vernes

Bijna in haar volgende levensfase

Een paar seconden na de afslag kreeg de gretige Hoog de bal, versnelde ze karakteristiek en fel langs de zijlijn, om de bal op een presenteerblaadje aan talent Maria Verschoor te geven, die niet wist te scoren. Uit de daarop volgende strafcorner deed Julia Müller dat wel.

De frêle en gretige aanvalster speelt niet als als iemand met twee gouden olympische en een zilveren medaille, die deze zomer gaat trouwen (met oud-voetballer Kelvin de Lang) en de volgende levensfase ingaat. Toen Oranje-Rood net voor de rust op een 1-2 voorsprong kwam na een kapitale verdedigingsfout, trokken de Eindhovense hockeysters een witte muur op tot het einde van de wedstrijd. Zielloos beukten de Amsterdamse hockeysters – zonder hun geblesseerde goaltjesdief Kelly Jonker – op die muur. Het was niet toevallig dat alleen Hoog in de laatste paar minuten nog tot een backhandschot kwam en een actie waar de enige Amsterdamse strafcorner van de tweede helft uit voorkwam. De rest van haar team was wel op komen draven op deze eerste speeldag na de winterstop, maar miste dat beetje gif dat Hoog wel heeft. Door de nederlaag zakt Amsterdam naar de derde plaats op de ranglijst, zeven punten achter het ongenaakbare Den Bosch.

‘Als het dan tien minuten voor tijd 1-2 staat moet je twee keer scoren, ook al is het lelijk. Wij misten die winnaarsmentaliteit’, zegt Hoog, die de hele wedstrijd haar teamgenoten probeerde te sturen. ‘Je moet dan als het ware met de tanden op de palen liggen. Dat misten wij gewoon echt. Daar moeten we als team aan werken. Zambia was goed voor ons, maar het heeft tijd nodig blijkbaar. We praten veel en trainen hard. Maar dat duiken en glijden voor de goal hebben we niet. Dan zijn we net even te lief.’

Oranje-Rood coach Toon Siepman geniet van de overwinning. Foto: Willem Vernes

Kyra Fortuin scoorde schitterende backhand

Dat gif zat juist wel aan Eindhovense kant. Waar coach en ‘strafcornerprofessor’ Toon Siepman (63) voor de wedstrijd maar weer eens aangaf dat het grote verschil tussen de top 4 van de vrouwencompetitie en de rest ‘verschrikkelijk’ is voor het hockey, won hij alweer voor de tweede keer dit seizoen met zijn team van het sterker geachte Amsterdam. Hij zag vanaf de kant hoe het 19-jarige talent Kyra Fortuin meteen na de 1-0 van Müller schitterend met haar backhand langs keepster Anne Veenendaal schoot. Fortuin was de enige speelster die ‘afviel’ van de Oranje-speelsters die meegingen op trainingsstage met Oranje naar Spanje. Zij speelt voorlopig bij Jong Oranje. Maar onder toeziend oog van bondscoach Alyson Annan was er geen sprake van wrok bij Fortuin, want dit was uitvoerig besproken met Siepman en Annan. Opvallend bij Oranje-Rood was de rol van Laura Nunnink, de international die normaal in de verdediging speelt, maar meer naar voren geschoven indruk maakte in de duels. Siepman: ‘Laura was erg goed als aanvallende middenvelder. Ik denk dat wij een goede eerste helft hebben gespeeld en de tweede helft vooral verdedigd hebben. Ik denk dat het bij 2-1 meer kans was dat het 3-1 werd dan 2-2.’

Intense vreugde bij de bank van Oranje-Rood na het laatste fluitsignaal. Foto: Willem Vernes

‘In het veld ben ik echt een ander type dan daarbuiten’

Hoog zal met haar teamgenoten in ieder geval het nodige moeten bespreken. Zelf zegt ze in ieder geval niet sentimenteel te worden nu de laatste paar maanden van haar hockeycarrière ingaan. ‘Daar ben ik echt niet mee bezig. Ik wil het wel goed afsluiten. Het mooiste zou natuurlijk met het kampioenschap zijn.’

De spits zag haar vriendin Naomi van As afgelopen week bekroond worden tot de beste speelster van de wereld. Een eer die Hoog in 2014 ontving. Van As zei daarna tegen hockey.nl al dat zij onderschat vindt hoe fanatiek Hoog is. Haar letterlijke woorden: ‘Ze wil altijd winnen, bij haar is het de dood of de gladiolen. Maar sommige mensen zien dat niet of willen dat niet zien’ en: ‘Ze heeft ook een winnaarsmentaliteit en die is vaak onderbelicht’. Hoog is inderdaad niet alleen bekend om haar hockey, maar is ook een publiek figuur met haar mooie uiterlijk, haar privéleven en de boeken die ze uitbrengt.

Geconfronteerd met de uitspraken van haar geliefde oud-teamgenoot, zegt Hoog dat ze niet echt van baalt van haar imago. ‘Mensen mogen een bepaald beeld van me hebben. Daar ga ik niet over zeiken. Buiten het veld doe ik leuke dingen. Maar in het veld ben ik echt een ander type dan daarbuiten. Ik hoop dat mensen beseffen dat ik er altijd hard voor werk. Als ze een wedstrijd kijken, zien ze toch dat ik gruwelijk fanatiek ben. Dat superfanatieke, dat zit echt in me.’ Nu haar teamgenoten nog.

Amsterdam – Oranje-Rood 1-2 (1-2)

‘3 Julia Müller 1-0 (sc)

‘4 Kyra Fortuin 1-1

’29 Jill Boon 1-2

 

 


Wat vind jij? Praat mee...