Ellen Hoog verlengt eigen carrière met rake shoot-out

Daar stond ze dan, Ellen Hoog. Oog in oog met Maddie Hinch, precies dezelfde keepster als degene tegen wie ze in de finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro Nederlands’ laatste shoot-out had gemist. Dit keer ging het anders. Met haar backhand, haar specialiteit, schoot ze Amsterdam in de shoot-out-serie niet alleen naar een derde halvefinaleduel, maar verlengde ze ook haar eigen carrière met minimaal één wedstrijd.

Deze tweede halve finale tussen SCHC en Amsterdam was er één om van te smullen. Neem de openingstreffer van Caia van Maasakker in de tweede helft. Of de gelijkmaker van Charlotte Vega, in de laatste minuut. Maar ook de ontknoping via shoot-outs (3-4), tien om precies te zijn. En de hagelbui in de eerste helft, waardoor de wedstrijd even gestaakt moest worden. Werkelijk alles zat in deze halve finale. Met als hoogtepunt het slotstuk van Ellen Hoog, die tijdens de beslissende shoot-out voor haar forehand koos en op Hinch stuitte, maar via haar backhand alsnog de overwinning naar zich toetrok.

‘Dat Ellen nu weer tegenover Maddie durft te gaan staan’

‘Ik heb het net in Ellens oor gefluisterd…’, zei een dolblije Amsterdam-coach Rick Mathijssen na afloop van de bloedstollende halve finale, waarin Amsterdam twee minuten voor tijd bij een 1-0 achterstand op het randje van uitschakeling balanceerde. ‘Als je in de olympische finale als laatste speler tegen deze keepster hebt gemist en je durft nu weer tegenover haar te gaan staan. Wéér als laatste speler. En je maakt ‘m nog ook. Dan ben je een hele grote. Ik vind het zó ontzettend knap van haar. Het is Ellen ten voeten uit.’

Vreugde bij Amsterdam na de winnende shoot-out van Ellen Hoog (c) Frank Uijlenbroek

Hoogs shoot-out had haar laatste balcontact van haar carrière kunnen zijn

Het scheelde bizar weinig of de carrière van Hoog was nu ten einde geweest. Wanneer SCHC deze tweede halve finale had gewonnen, was Hoog voor de allerlaatste keer van het veld gelopen. Als ze haar shoot-out had gemist, had het zomaar haar laatste balcontact van haar carrière kunnen zijn geweest. De EHCCC over twee weken, waar Amsterdam aan deelneemt, slaat Hoog over. Ze wil zich voorbereiden op haar bruiloft komende zomer in Italië. Hoog trouwt met oud-voetballer en spelersmakelaar Kelvin de Lang.

Deze halve finale had veel weg van de eerste halve finale afgelopen zondag. Zeker in het tweede deel van de eerste helft was Amsterdam de betere ploeg. Net als vorige week was ook nu de afronding het probleem. Tegen de ijzersterke Bilthovense verdediging slaagde Amsterdam er weliswaar in een paar kansen te creëren, maar de ploeg van Mathijssen miste in de eindfase opnieuw niet alleen de koelbloedigheid, maar ook om de slimheid om de fouten van SCHC af te straffen. ‘We hebben het nagelaten om de wedstrijd eerder te beslissen. We hadden met een 2-0 voorsprong de rust in moeten gaan’, was de mening van Mathijssen.

Lauren Stam mist strafbal

Na rust deed zich de uitgelezen kans voor om op voorsprong te komen. Uit een strafcorner kreeg Amsterdam een strafbal toebedeeld. Het was Lauren Stam die achter de bal ging staan en hem richting de voor haar rechterbenedenhoek pushte. Hinch, in 2016 verkozen tot beste keepster van de wereld, dook naar beneden en gooide zich tegen de bal, die naar de zijkant verdween. Een fantastische redding.

Amsterdam hield de adem in toen in de vijftigste minuut SCHC voor de tweede keer deze wedstrijd een strafcorner kreeg. De eerste poging werd er nog uitgelopen, maar deze tweede keer faalde specialist Caia van Maasakker niet. Feilloos sleepte ze de bal in de benedenhoek achter keepster Anne Veenendaal en het begon er sterk op te lijken dat de carrière van Ellen Hoog nog maar twintig minuten zou duren. Zeker toen SCHC na die openingstreffer de overhand kreeg en eigenlijk de 2-0 had moeten maken.

Caia van Maasakker uitzinnig van vreugde nadat ze SCHC op 1-0 voorsprong heeft gezet (c) Frank Uijlenbroek

Amsterdam gaat met vliegende keepster spelen en scoort in laatste minuut

Maar alles veranderde toen Mathijssen zeven minuten voor tijd al overschakelde op zijn laatste strijdplan: alles of niets. Hij haalde keepster Veenendaal naar de kant en liet Lauren Stam als vliegende keepster het groene hesje aantrekken. Zeven benauwde minuten braken voor Stichtsche aan. Minuten waarin Ginella Zerbo een gele kaart kreeg, waardoor SCHC het tot het laatste fluitsignaal met tien speelsters moest doen.

De tijd tikte door en met nog maar één minuut te gaan kreeg Amsterdam haar vijfde corner. Dit keer kozen de hoofdstedelingen voor een variant. Duits oud-international Julia Müller schoof de bal af op teamgenote Charlotte Vega, die deed wat haar teamgenoten in die honderdveertig minuten daarvoor niet lukten: ze schoot raak. Alles en iedereen van Amsterdam ontplofte. Voor even. Toen moest de knop alweer om. Er was nog niets bereikt. Shoot-outs moesten beslissing brengen.

Caia van Maasakker mist vijfde shoot-out SCHC

Na haar gestopte strafbal had het de wedstrijd van SCHC-keepster Maddie Hinch moeten worden. Zeker toen ze ook de eerste shoot-out van Amsterdam, die van Müller, knap tegenhield. Maar het werd niet de wedstrijd van Hinch. Toen haar teamgenote Sarah Jaspers en later ook Caia van Maasakker het niet lukten om Amsterdam-keepster Veenendaal te passeren, maakte Ellen Hoog het karwei af. Stichtsche – twee minuten voor tijd nog op rozen – droop af in de regen. Zondag om 12.30 uur is de derde en beslissende wedstrijd. De winnaar daarvan speelt in de finale tegen Den Bosch.

Mathijssen: ‘Stichtsche is een waanzinnig goede ploeg. Je weet dat zij sowieso een goal gaan maken en dat ze hebben ook gedaan. Ook hun verdediging is fantastisch. Maddie Hinch pakte een paar waanzinnige ballen, waarmee ze SCHC in de wedstrijd hield. Gelukkig zijn wij zeker op het einde – in tegenstelling tot vorige week – rustig gebleven in balbezit. Daardoor lukte het ons nu wel om die gelijkmaker te forceren. En die shoot-outs, tja, die zijn niet te voorspellen. Ik heb net gezegd dat Maddie Hinch geweldig heeft gekeept, maar dat heeft Anne Veenendaal ook gedaan. Zij is nog maar 21 jaar hè. Als je dan ziet hoe zij hier staat te keepen, dan is dat hartstikke knap.’

Ellen Hoog scoort de beslissende shoot-out tegen Maddie Hinch (c) Frank Uijlenbroek

SCHC – Amsterdam 1-1 (0-0)

’50 Caia van Maasakker 1-0 (sc)
’69 Charlotte Vega 1-1 (sc)