Sublieme Eva de Goede laat HGC dromen na superstart

De komst van Eva de Goede was al een droom die uitkwam voor de dames van HGC. Na vier speelronden verkeert de Haagse formatie nog altijd in een roes. Door de 1-0 zege op Oranje-Rood was HGC zondagmiddag zelfs heel even koploper in de Hoofdklasse Dames.

Hoe anders was dat de afgelopen seizoenen. Twee jaar geleden werd HGC na een kansloos seizoen gered door COVID-19. Als de competitie wel was uitgespeeld, waren de blauwhemden roemloos gedegradeerd naar de Promotieklasse. Vorig seizoen was al niet veel beter, maar was Laren nog slechter.

Aan degradatiehockey denkt niemand meer op De Roggewoning. Dat is slechts te danken aan een speelster: Eva de Goede. De superster die is behangen met gouden (olympische) medailles en tweemaal werd verkozen tot beste speelster van de wereld. Bij de Haagse club weten ze niet wat ze overkomt. Het dameshockey staat er plots volop in de schijnwerpers. De Goede is een magneet voor de media en vervult die voortrekkersrol met charme en verve. HGC is een club waar je bij wil horen. Paul van Ass zorgde daar bij de mannen voor, De Goede draagt het dameshockey van de club op haar schouders.

Trots en overtuiging

Dat zorgt er niet alleen voor dat buiten het veld HGC’ers weer met trots over de dames van de club praten, ook binnen de lijnen is alles anders. HGC speelt door de impulsen van De Goede met lef, met overtuiging. Dat naast (en dankzij) De Goede ook de Britse Giselle Ansley (173 interlands), Duitse Cécile Pieper (129 interland) op De Roggewoning rondlopen, scheelt natuurlijk ook. Maar zij staan ver in de schaduw van de invloed die De Goede op het spel van de ploeg van Robbert-Jan de Vos heeft.

Neem de beginfase van de wedstrijd tegen Oranje-Rood. Waarin de ploeg van Stefan Duyf fanatiek en goed begon, maar veel aanvallen strandden in de stick van De Goede. Een keer was de Eindhovense formatie wel gevaarlijk, maar een lekkere tip van Trijntje Beljaars strandde op de benen van Anke van Goudoever.

HGC viert de 1-0 van Isis van Loon. Foto: Willem Vernes

De Goede had zich op dat moment aanvallend nog niet echt bemoeid met het spel van HGC. Dat veranderde na een kleine tien minuten. Een cross gelagen bal vanuit de defensie van Oranje-Rood werd door de instappende De Goede opgepikt. De middenvelder nam de bal soepel mee. Ze draaide naar haar backhand, sloeg de bal soepeltjes de cirkel in waar Isis van Loon alleen haar stick er maar tegenaan hoefde te zetten om de 1-0 aan te tekenen.

Geweldige backhand

Hoeveel beter een sublieme De Goede is in vergelijking met alle andere speelsters op het veld, toonde de aanvoerder van Oranje aan het begin van het tweede kwart. Vanaf de zijlijn zette de nummer 24 met een geweldige backhand over veertig meter Milagros Fernández vrij voor het doel van Oranje-Rood. De aanvalster schrok zo van die bal, dat ze de kans verprutste.

Eva de Goede met een fraaie backhand. Foto: Willem Vernes

Omdat Oranje-Rood voor rust echt niet onaardig speelde, maar de Eindhovense formatie maar blijft worstelen met het maken van doelpunten, was de stand na twee kwarten 1-0.

In de tweede helft was HGC, vooral in het derde kwart, de betere ploeg. Al werden in die fase ook een zwakte van de thuisploeg blootgelegd, want het maken van doelpunten gaat ze bepaald niet gemakkelijk af. Nu heeft De Goede onnoemelijk veel kwaliteiten, maar een echte goalgetter is ze niet. Tegen Oranje-Rood kwam HGC daardoor niet in de problemen, al werd het in de slotseconden nog spannend met een paar corners op rij voor het Eindhovense team.

Giselle Ansley baalt na weer een gemiste kans. Foto: Willem Vernes

Amsterdam uit

Door de 1-0 zege op Oranje-Rood heeft HGC – dat eerder won van Kampong en Victoria en gelijkspeelde tegen SCHC – nu al tien punten uit vier wedstrijden. Omdat HGC vanwege de live-uitzending van Ziggo Sport een half uur eerder was begonnen dan de overige wedstrijden in de Hoofdklasse Dames, stond de nieuwe ploeg van De Goede zelfs even bovenaan. Het laat ze in Wassenaar dromen naar lang vervlogen tijden waarin HGC heerste in de Hoofdklasse Dames.

Een landstitel lijkt, zelfs met De Goede in de ploeg, nog wel een paar bruggen te ver. Maar het wordt volgende week in Amsterdam boeiend om te zien hoe De Gazellen ervoor staan in de topper tegen de oude ploeg van De Goede.

HGC – Oranje-Rood 1-0 (1-0)
9. Isis van Loon 1-0


4 Reacties

 1. p-smits

  Ach kom, laat ik eens wat opstoken. Aantal mooie acties, erg vaak niet meedoen aan het spel (mn dit vond ik niet okay) en veel balverlies. Was ze een nobody had iedereen haar potentie gezien, maar zou er echt nog een tandje bij moeten. Als afbouwende supertopper was het helemaal okay, maar zeker niet subliem.

  1. evadegoede_fan

   Was je erbij dan?

 2. Badwaiter

  Het sublieme zit er juist in dat ze precies weet wanneer ze mee moet doen en dan ook bijna zonder uitzondering het juiste doet. Als je goed zou opletten of meer verstand van hockey zou hebben (ik kan niet inschatten waar het bij jou aan schort), dan zou je zien dat ze ongelofelijk goed het hele veld overziet en voordat ze een bal aanneemt al weet wat ze gaat doen. Nog veel belangrijker, je ziet nu al dat ze een aantal van haar team genoten beter laat spelen. Daar zit nog rek in. Bovendien denk ik zo maar dat er ook nog wel wat toegevoegde waarde in de kleedkamer is. Wat denk jij?

 3. p-smits

  @Badwaiter Zeker, ik begrijp heel goed wat je bedoelt. Het is ook zonder meer een van de beste hockeysters ooit. Misschien kan ik niet zo goed wennen aan een mee hockeyende coach.


Wat vind jij? Praat mee...